StoryEditorOCM
DubrovnikANDRO VLAHUŠIĆ|

‘NOVOPEČENI‘ VIJEĆNIK U DUBROVAČKOM GRADSKOM VIJEĆU: Hoće li Ministarstvo graditeljstva izdati dozvolu za zgradu na zemljištu Zaklade Mihanović?

Piše Anton Hauswitschka
16. lipnja 2021. - 17:38

Na lokalnim izborima osvojili ste kao gradonačelnički kandidat više glasova nego kao nositelj liste za Gradsko vijeće. Jeste li Vi odmogli listi platforme Dubrovnik je naš grad ili su kandidati s liste odmogli Vama?

Ako sam dobio duplo više glasova kao kandidat za gradonačelnika, ne mogu biti ja krivac za rezultat liste. No ja sam uvijek dobivao tridesetak posto više glasova kao kandidat za gradonačelnika nego liste koje sam nosio.

Je li Vašoj listi, ali i Vama kao kandidatu za gradonačelnika, nedostajao SDP?

Da smo izašli na ove izbore kao na one 2009. i 2015. godine, sigurno bi lijeva opcija osvojila 30 posto glasova i ušli bismo u drugi krug u kojem bi bilo neizvjesno. No to je bio izbor SDP-a, iako sam im uvijek nudio suradnju. Na županijskoj razini podržali smo Roka Tolića koji je u Dubrovniku ostvario izuzetno dobar rezultat. HDZ će u Dubrovniku uvijek osvajati trećinu glasova i može ih se pobijediti jedino ako postoji snažni kandidat kojeg podupire centar i ljevica. HDZ će teško prijeći tu trećinu, no u Dubrovniku se teško dogovoriti. Netko tko želi opasno napasti HDZ u izborima za gradonačelnika, mora biti jako darežljiv i partnerima više dati nego će dobiti. Čim si 'sretan' sa dva ili tri vijećnička mandata, ne možeš pobijediti HDZ i biti gradonačelnik Dubrovnika.

image
Andro Vlahušić
Tonci Plazibat/Cropix

U središnjici HNS-a nisu zadovoljni suradnjom dubrovačke organizacije s Vama. Posebice Valentin Dujmović koji Vam je bio desna ruka dok ste bili gradonačelnik Dubrovnika. Što kažete na to?

Dujmović i ja nemamo nikakav profesionalni odnos od 2017. godine. U protekle četiri godine uvijek sam o njemu govorio dobro, no on koristi to na neki drugi način, ali to je pitanje čovjeka. Gradski odbor HNS-a je donio takvu odluku jednoglasno, imali su potporu predsjednika stranke Stjepana Čuraja. No ne bih govorio o HNS-u, već o ljudima koji su u protekle četiri godine bili jedina opozicija u Dubrovniku. Sve drugo bilo je jednoumlje koje je podržavalo svaku odluku Mata Frankovića pa i one koje nisu dobre za grad, primjerice produljenje ugovora sa DPDS-om o zidinama. Zato sam odlučio za njih, a oni za mene.

A kako ćete vi kao gradski vijećnik glasovati? Kažu da ćete biti 'tihi ' Matov partner na programskoj osnovi. Jeste li Vaša ruka Frankovićeva 'jedanaesta'?

Nikad neću biti jedanaesti glas HDZ-u, već oporba, osim iznimnih situacija poput rebalansa proračuna. Bilo bi glupo ne dovesti ga u realno stanje jer proračun od 580 milijuna kuna nije moguće ostvariti u ovoj godini. Idemo napraviti što možemo i progurati neke projekte.

 

Koliko će proračun biti manji?

Dramatično. Proračunski prihodi dolaze iz tri izvora. Poreznih doprinosa koji će ove godine biti oko 120 milijuna kuna, potom poreza od prodaje imovine, što povlači pitanje koliko se ove godine uopće prodalo nekretnina, te prihoda od imovine. On je prije mog prvog gradonačelničkog mandata iznosio između 40 i 50 milijuna, a ja sam ga dignuo na 180 do 190 milijuna kuna. Tu ulaze prihodi od gradskih zidina, žičare, Revelina, Du – Carda, iznajmljivanja javnih površina, poslovnih prostora … Oni su također dramatično pali, na četrdesetak milijuna kuna. U to ulazi i komunalna naknada i drugi komunalni doprinosi, no kako se u gradu ne gradi puno, pada prihod. Dakle, ovogodišnji bi proračun mogao biti na razini lanjskog, između 250 i 300 milijuna kuna.

Tko će onda ostati bez novca?

To je pitanje za gradonačelnika, a treba imati na umu i ratu kredita od 70 milijuna kuna.

image
Andro Vlahušić
Tonci Plazibat/Cropix
Dubrovački dogovor

Tko je u Zagrebu dogovorio Dubrovački dogovor, 'a sad šuti', kako poručuje Olga Muratti ?

Dogovoren je između mene, Nika Bulića i Dubravke Šuice u Zagrebu. Gradski i nacionalni SDP je na to pristao, kao i sva druga nacionalna stranačka vodstva. Razgovarao sam tad i sa Zoranom Milanovićem i, koliko se sjećam, s Jadrankom Kosor kao predsjednicima SDP-a i HDZ-a. Dali su pristanak. Usvojit ćemo GUP i podržati projekt golfa na Srđu, uvrstiti prijedloge SDP-a i HDZ-a. To je bio čisti programski dogovor oko ključnih pitanja za budućnost grada. To je priča hoćemo li graditi hotel Belvere ili ne? Projekt koji već četiri godine ima sve dozvole, čak i UNESCO-ovu, se ne gradi. Zašto, ako je naša osnovna i jedina gospodarska grana turizam? Oko čega ćemo se dogovoriti ako ne oko Belvedera? S druge strane imamo projekt mega zgrade na zemljištu Zaklade Mihanović. Grad je odbio dati dozvolu, no mene zanima je li istina da će izdati Ministarstvo graditeljstva? Može li me netko uvjeriti da Franković ne zna kakva će biti odluka ministra Horvata? Pogledajte što Zovko radi na Babinu kuku. Što ako se dozvoli gradnja nebodera na Petki visokih 22 metra? A ne može se graditi 'mali' Belvedere. Pa tko tu koga?

Govorili ste u kampanji da je Franković prezadužio Grad, no on je objasnio da to nije tako na primjeru nečije plaće od 6000 kuna i rate kredita od 600 do 700 kuna. Jeste li pogriješili?

Grad će kreditima i jamstvima ove godine prijeći zakonski maksimalnu granicu od 20 posto ukupnog prihoda i jedan je od rijetkih u Hrvatskoj. Više se neće moći zaduživati, a dogodine će situacija biti ista jer će ovogodišnji prihodi biti mali. Nemamo ih mogućnost povećati bez potpunog povratka gradskih zidina pod nadležnost Grada, naplate 800 kuna za zaustavljanje autobusa na Pilama i aktiviranja dijela imovine koju u ovom trenutku nije lako aktivirati. Poreze ne možete dizati, dakle ostaje imovina i eventualno povećanje komunalnih doprinosa.

A gdje su EU fondovi?

Europski projekti su vrlo ciljani i ne mogu biti prihodi za proračun. Radi se o infrastrukturi poput Lapadske obale koja, kad bude dovršena, izravno neće donositi prihode u proračun. Pitanje je zapravo što Dubrovniku treba jer niti jedan takav projekt neće donijeti bolju kvalitetu života u gradu. Uključujući i pročistač ispod Petke jer cijena vode ne može ostati ista ako želite održavati infrastrukturu u koju je uloženo 700 milijuna kuna. Dobro je da se takvi projekti rade, no pitanje je koliku kvalitetu života donose.

Pa što bi trebalo napraviti?

Mato Franković trebao bi ovih dana gradskim vijećnicima predstaviti program svog rada u naredne četiri godine. S druge strane, mi kao odgovorni ljudi trebamo vidjeti kako pomoći da se taj program realizira ako se s njime suglasimo. Nije zadatak oporbe rušiti nešto dobro samo zato jer je došlo od vladajućih, već pomoći da se to napravi bolje, predlažući bolja rješenja.

image
Pero Vićan
Božo Radić/cropix
Pero Vićan

S obzirom da ste bili politički suradnici, je li Vas iznenadio prolazak Pera Vićana u drugi krug i što mislite, kako će se on u svemu ovome postaviti?

Pero je dobio svoj broj glasova, ja nisam dobio ono što sam očekivao. Osvojio sam oko tisuću glasova manje, iako sam išao s konkretnim projektima. U Gradskom vijeću smo od 2005. godine i ja ne znam za niti jedan Perov projekt od javnog interesa. Njega zanima GUP i kadrovi, za to mu služi gradska vlast. Treće stvari nema. Da ga zanima nogometni stadion, zar mislite da se dosad ne bi izgradio? Njega i DDS ne zanima javni interes.

Znači li to, ukoliko budete u prilici, da neće rušiti proračun?

Neću glasati za niti jedan proračun u kome ne stoji povratak zidina Gradu.

Može li se to, s obzirom na sve dosadašnje ugovore, napraviti bez dobre volje DPDS-a? Da ste Vi Mato, kako bi ispunili Androv uvjet?

Takve ugovore podržava HDZ i Srđ je Grad. Ja sam natjerao Vladu da donose novi zakon po kojem se zidine vraćaju Gradu, no nije ga srušio DPDS već HDZ. Pitate me kako bih ja to riješio? Stvar je vrlo jednostavna. Sve projekte DPDS-a prijaviš na EU fondove, imaš svoju ministricu kulture i svi projekti idu za EU. Ako realiziraš sve projekte i osiguraš im znatno više novaca nego ih imaju sada, koji bi bio njihov razlog, osim skupljanja para?

A što ako oni ne žele tako raditi?

DPDS je dubrovačka frakcija HDZ-a. Oni su paralelni sustav svim političkim strankama u Dubrovnik i Hrvatskoj. Oni su HDZ-ovo 'dijete'.

Zašto mislite da Srđ je Grad zajedno s HDZ-om štiti DPDS?

Pričao sam s njihovom čelnim ljudima o tome. Oni nisu za to da se prihod od zidina utroši u revitalizaciju povijesne cjeline, a osim Srđa i golfa, njihov fokus djelovanja je život unutar zidina. Nevjerojatno, no tako je. Dobar dio njihovih članova su članovi Velikog vijeća DPDS-a koji se zauzimaju za postojeći model odnosa sa Gradom, u kojem gubimo više od 50 posto prihoda ulaznica na zidine i to u vremenu u kojem DPDS za obnovu povijesne baštine bez problema može koristiti EU fondove i dio od 49 milijardi bespovratnih sredstava. Tako su obnovljeni Lazareti, a za takve projekte od Europe je najlakše dobiti sredstva. Cijela je Europa dobila za to novce, dobio ih je Šibenik, samo mi nismo.

image
Andro Vlahušić
Tonci Plazibat/Cropix

Zašto Vi,dok ste bili gradonačelnik, niste to napravili?

Tad Hrvatska još nije bila punopravni član EU, a iz predpristupnih fondova nije se mogla obnavljati kulturna baština. Kad se to moglo, 2015. godine, u mom zadnjem mandatu kandidirali smo Lazarete i radili na projektima ljetnikovaca. Zašto sad DPDS sve svoje projekte ne prijavi za financiranje iz EU? Pa zato jer im onda ne treba novac od ulaznica ni imovina Grada Dubrovnika.

Po gradu se može čuti dosta kritika na račun Zračne luke iz koje, kako tumače, nisu na vrijeme snizili aerodromske pristojbe, zbog čega je splitski aerodrom preuzeo primat na ovom području, a time i turiste. Obzirom da je Grad je suvlasnik aerodroma, a Vi budući gradski vijećnik, kakvo je Vaše mišljenje?

Zračna luka Dubrovnik je 85 posto aerodrom Dubrovnika i Grad treba biti njezin vlasnik s najmanje 40 posto udjela jer je zadnjih 20 godina broj putnika u korelaciji s brojem gostiju u Dubrovniku. No direktor Zračne luke u dovođenju putnika u Dubrovnika ima otprilike istu ulogu kao i direktor autobusnog kolodvora. Dakle, pitanje je li Dubrovnik zanimljiva destinacija ? Dubrovnik ne nudi ništa novo. Imamo li program za ovo ljeto? Nemamo. Kada se odlučite ići na ljetovanje, prvo odlučujte gdje ćete ići i zašto. Evo, ako za Dubrovnik lete United i Delta iz SAD-a, zašto ne organiziramo američki mjesec u Dubrovniku? Zašto ne pozovemo Bojana Bogdanovića koji u gradu ima kuću, Luku Dončića i Nikolu Jokića da na Stradunu odigraju ulični hakl? Jesmo li tim avio kompanijama, dvjema najvećima u svijetu, ponudili da u Dubrovnik dovedu glumce iz Star Wars i Game of Thrones? Nismo. A što mislite o revijalnoj utakmici europskih NBA košarkaša? Dakle, cijena karte od 4000 kune iz New Yorka je niska, samo im moramo nešto ponuditi da odaberu baš Dubrovnik, uz obvezu da, kad se vratiš, ideš 15 dana u karantenu. A ekipa koja vodi grad i dalje priča hoće li biti gužve u gradu iako je jedini razlog za dolazak u Dubrovnik šetnja Stradunom i odlazak na plažu. Neka mi netko kaže koji je treći razlog da netko dođe u nas, a ne ode u Grčku, Cipar ili Rovinj. A Dubrovnik sada nudi tri do četiri puta manje cijene nego 2019 godine. Nas jedino brine kako će Andro glasovati, što će napraviti Pero…. Nitko od izabranih gradskih vijećnika osim Ivana Tropana u kampanji nije govorio o turizmu.

Političar ste ali i liječnik, pa me zanima kako ćemo nešto nuditi s obzirom na epidemiološke mjere. Radi se do 23 sata, samo se u restorane može ući, ne rade klubovi…

Mjere nisu stroge, no problem je što u Dubrovniku nismo napravili jedan probni masovniji koncert ili pučku festu. Nismo testirali što će se dogoditi s dvjesto ili tristo ljudi na takvom događaju. Zašto je to radio Zagreb, zašto Šibenik ima koncerte na tvrđavama, a mi nemamo ništa? I to u trenutku kada Velika Britanija još nije odlučila hoće li svojim državljanima uopće dozvoliti da dođu ovdje. New York testira koncert sa 200 tisuća ljudi, a mi očekujemo da nam padne 'mana' s neba.

image
Andro Vlahusić i Nataša Gabričević iz platforme Dubrovnik naš Grad
 
Bozo Radic/Cropix
Dubrovnik naš grad

Kakva je Vaša i politička budućnost Platforme Dubrovnik je naš grad. Hoće li ona postati stranka kao što se dogodilo sa Srđ je Grad?

Ta platforma počiva na jednostavnim pitanjima - Da smo vlasnici Dubrovnika, bismo li dopustili gradnju Belvederea ili ne. Vjerujem da bi 99 posto Dubrovčana to odobrilo. Ili gradnju mega zgrade na zemlji zaklade Mihanović? Vjerujem da bi velika većina rekla da to ne želi. Bismo li DPDS –u dali sve što žele da vrate zidine gradu? Dubrovnik je naš grad nastao je kao platforma ljudi koji ne žele da Dubrovnik ovisi o politici u Gradskom vijeću, u Zagrebu ili u Bruxellesu. Za mene je to platforma iznad stranačkog sustava. Bude li Mato Franković tako razmišljao i radio, ima moju podršku.

24. travanj 2024 17:00