StoryEditorOCM
DubrovnikŠTO DONOSI TREĆA FAZA? |

NIKOLINA FARČIĆ Još uvijek se nadamo nekom vidu turizma, ali možda u kasnijim mjesecima, srpnju, kolovozu, rujnu i listopadu...

Piše Dubravka Marjanović Ladašić
11. svibnja 2020. - 15:57
U trećoj fazi popuštanja epidemioloških mjera koje su počele danas, u ponedjeljak, otvoreni su kafići i restorani, omogućeno je okupljanje do 40 osoba umjesto do 5, dozvoljen je rad trgovačkih centara, nacionalnih parkova i parkova prirode te održavanje proba umjetnika i djelatnika u kulturi, pojedinačno i u manjim skupinama.

Omogućen je i rad predškolskih ustanova i razredne nastave od 1. do 4. razreda osnovne škole te rad s djecom s teškoćama koja imaju pomoćnika u nastavi. Otvorena su i dječja igrališta.

image
CROPIX


Uspostavljen je međugradski cestovni, željeznički i domaći zračni prijevoz putnika i otvoreni su autobusni i željeznički kolodvori za međugradski promet. Ukinute su e-propusnice odnosno nema više zabrane napuštanja mjesta prebivališta.

Restorani na čekanju

Predsjednica Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika Obrtničke komore Dubrovačko - neretvanske županije Nikolina Farčić komentirala je otvaranje ugostiteljskih objekata u trećoj fazi popuštanja epidemioloških mjera:

- Jutros su mnogi ugostiteljski objekti iskoristili ovu mogućnost otvaranja nakon popuštanja epidemioloških mjera. Grad je malo živnuo i s toplijim vremenom i s ljudima, tako da se nadam da će sve skupa barem podići raspoloženje, ako već ne poslovanje – rekla je Nikolina Farčić.

– Mjere postignute u tim pregovorima dosta su dobre. Od ugostiteljskih objekata ne traži se ništa više nego od drugih djelatnosti, a već sami po sebi imaju zadane sanitarne uvjete, higijenske minimume koji su sada na maksimumu s dezinfekcijskim sredstvima. Naravno da postoji i doza suodgovornosti od strane klijenata i nas koji tu radimo. Bez te zajedničke suodgovornosti nećemo moći funkcionirati. Naši sugrađani moraju biti odgovorni isto kao i mi – istaknula je Farčić.

- Prvo su se otvorili kafići jer restorani teško da će se uskoro otvoriti u većem broju, samo oni koji rade dostave i koji rade i na taracama i unutra. U Dubrovniku 80 posto prometa otpada na turiste. Otvaraju se pomalo granice, ali putovanja impliciraju dodatne troškove i zahtjevno je što se tiče mjera, pa vjerujem da će neki i zbog toga odustati. Još uvijek se nadamo nekom vidu turizma, ali možda u kasnijim mjesecima, srpnju, kolovozu, rujnu i listopadu, koji su u nas u Dubrovniku isto atraktivni – zaključila je predsjednica Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika Obrtničke komore Dubrovačko - neretvanske županije.

Dvoje od troje prijavljenih stiglo  

Tajnica ravnateljice Dječjih vrtića Dubrovnik rekla je da je bilo prijavljeno 120 djece za dolazak u vrtiće, ali je u ponedjeljak stiglo 81 dijete, što znači da je svaki treći roditelj odlučio ipak ne dovesti podmladak u vrtić.  

Nakon 52 dana stanke u Zračnu luku Dubrovnik iz Zagreba je sletio zrakoplov Croatia Airlinesa DashQ400 s 20 putnika. Svi su imali maske i prošli pregled.

image
Grad Dubrovnik


Croatia Airlines imat će će dva dnevna leta između Zagreba i Dubrovnika, po jedan u jutarnjem i večernjem terminu.
Jutarnji let kreće iz Zagreba u 8 sati, slijetanje u Dubrovnik planirano je u 9.05 sati. Zrakoplov će u 9.50 polijetati iz Dubrovnika, a dolazak u Zagreb predviđen je u 10.55 sati. Večernji let polazi iz Zagreba u 20.20 te dolazi u Dubrovnik u 21.25 sati.

Polazak iz Dubrovnika je u 22.10, a dolazak u Zagreb u 23.15 sati. Na oba dnevna leta prometovat će zrakoplov DashQ400 kapaciteta 76 sjedala. Jednosmjerne karte za let do metropole kreću se već od 430 kuna, a povratne se mogu nabaviti od 780 kuna.
19. travanj 2024 18:23