StoryEditorOCM
DubrovnikSA STAJALIŠTA LIJEČNIKA|

KAKO SPASITI TURISTIČKU SEZONU dr. Niko Visković: "Goste moramo uvjeriti da se u nas neće zaraziti"

Piše Dubravka Marjanović Ladašić
Foto: Božo Radić/HANZA MEDIA
27. lipnja 2020. - 19:25
Ono što građane Dubrovnika vjerojatno najviše zanima, jest ima li spasa ovoj turističkoj sezoni od koje živimo svi, posredno ili neposredno. Stoga nekoliko savjeta liječnika obiteljske medicine dr. Nika Viskovića, koji govori kako se postaviti prema zarazi, kako komunicirati s gostima i što je sve važno učiniti tijekom putovanja u Hrvatsku koja se već može reklamirati kao korona free zona.

Kakvo je Vaše mišljenje o Covid-19 zarazi i gdje je ove godine nestala gripa?


- Ove godine nismo imali niti jedan slučaj smrti od gripe. Inače bi nas bombardirali brojem umrlih i brojem onih koji su se cijepili protiv gripe. Ove godine gripa je bila prehlada od koje se nitko nije poplašio niti se trebao cijepiti. Jedino što smo imali je bio ovaj korona virus koji je mutirao i od prehlade postao smrtonosna zaraza. To je zrakom nošena virusna zaraza koja se prenosi preko osoba koje putuju i koje su putnici kliconoše.
Svi umrli od Covid-19, da je bilo gripe, s velikom bi vjerojatnosti umrli od gripe. Da nije bilo Covida, imali bi ne 108, već 1000 smrti od gripe i sve to bi bilo normalno jer, zaboga, imali su gripu.
Prije pedeset godina korona virus zaraza bila je zarazna bolest putnika, uglavnom nošena zrakom. Zaraza tad nije bila smrtonosna, bila je dosadna jača prehlada, jer je bolesnik imao visoku temperaturu do 4 dana. Tijekom prošle godine virus se izmijenio i mutirao, i sada, pored svoje osnovne strukture (prehlada), posjeduje instrumente kojima ubija mnoge zaražene. Njegovo novo svojstvo čini ovaj virus smrtonosnim i opasnim. Sve je stalo, pa i sada svugdje vlada strah i duševni nemir zbog kojeg smo i dalje u kompletnoj blokadi.

Zdravstveni stručnjaci epidemiolozi su zbunjeni i čini se da ni sami ne znaju kako se vratiti u 'normalu'?


Epidemiolozi nemaju jasan stav što činiti. Naglašavam da je ovo osobni pogled jednog liječnika, epidemiologa amatera, koji se potrudio sagledati cijelu sliku korona-virus zaraze. Postoje određene činjenice koje se trebaju uzeti u obzir. Virus je mutant, doživio je genske promjene i u njegov genski kod unesen je neki drugi genski materijal kojeg imamo kod drugih virusa i koji Covid-19 čini tako opasnim. Virus odjednom doživljava više mutacija istovremeno, to nije često, ali je moguće. Izmijenjeni mutanti jače napadaju određene osobe, u pravilu starije i kronične bolesnike i time donose brojne komplikacije. Smatra se da postoje promjene koje dovode do drastičnih posljedica kod osoba koje pate od visokog krvnog tlaka. Virus je u sebe unio gen za ekstremno privlačenje virusa na ACE enzim koji se uglavnom nalazi na stijenkama krvnih žila. To virusu određuje smjer i mjesto prekomjernog (smrtonosnog) umnožavanja. Ogromna koncentracija virusa na tim mjestima dovodi do smrti svih koji imaju taj ACE enzim, odnosno ubija sve koji boluju od visokog krvnog tlaka.
Druga mutacija pogađa one koji boluju od šećerne bolesti. Treći tip mutacije se odnosi na uništenje specifične obrane pomoću bijelih krvna tjelešca (T limfocita), bez njih se virus množi beskrajno, sve do smrti zaraženoga. Takve gene posjeduju i virusi HIV-a, odnosno AIDS-a. Bez imuniteta bolest traje beskrajno dugo, sve dok zaraženi ne umre od neke druge infekcije.
Četvrta mutacija je virusu omogućila eksponencijalno umnožavanje virusa kada i ako zaraženi koristi sredstva za snižavanje temperature (antipiretike). Ako svježe zaraženi pojedinac upotrijebi neko sredstvo za snižavanje temperature, omogućio je virusu ulazak u nutarnju sluznicu (intersticij) koji se ponajviše nalazi u alveolama pluća. Posljedice su da se prehlada pretvara u smrtonosnu bolest.
Tu su i brojne druge mutacije koje svim kronično bolesnim, starim i osobama koje imaju aterosklerozu dovodi do takvih komplikacija da se jako sporo oporavljaju, a možda i umru. Oni moraju strogo paziti na socijalnu udaljenost, boravak u zatvorenim prostorijama ili zatvorenim prijevoznim sredstvima jer se samo u takvim prostorima osoba može zaraziti. Mladi koji nemaju kronična oštećenja krvnih žila, oštećenja plućnog tkiva ili druge ozbiljne bolesti ne moraju se brinuti jer ih korona virus neće ubiti, osim ako koriste sredstva za snižavanje povišene tjelesne temperature.

Kako u situaciji s epidemijom spasiti turističku sezonu?


Povratak turista i nastavak turističke sezone, uz činjenicu da skoro svako dalmatinsko domaćinstvo ima apartman i bavi se hotelijerstvom koji sada bez gostiju postaju desperatni, potrebno je sagledati u komunikaciji s potencijalnim gostom. Dobro bi bilo razmijeniti informacije kako doći, a ne zaraziti se tijekom puta. Teško je ljudima koji su ulagali u poslove i imaju kredite, a nije lako ni podnositi strah da će ih pohoditi zaraženi i zaraziti im bliske osobe.
Problem je strah da će ovdje zateći zarazu, da će se razboljeti i da bi možda čak mogli umrijeti.
Volio bih jednostavnim rječnikom objasniti i ukazati našim ljudima (iznajmljivačima) i njihovim gostima sve zamke koje bi im mogle zagorčati život i trebaju se izbjeći da bi ljetovanje bilo ugodan odmor koji će ostati u pamćenju kao savršeno iskustvo.
Kao prvo, gosti moraju točno znati zdravstvenu situaciju kod nas, imati uvid u epidemiološku situaciju. Naši službeni krizni stožeri morali bi svaki dan iznositi statističke podatke s grafičkim prikazima Hrvatske i jasno potvrditi da je u određenoj zoni, regiji, mjestu, selu, bilo toliko i toliko bolesnih te da od tog i tog dana nema zaraženih. Slična je situacija u zemlji otkuda gost dolazi. Gosti moraju ispuniti upitnik i dostaviti ga domaćinu koji se o rezultatima ankete treba posavjetovati s epidemiolozima.
Domaćin je dužan komunicirati s budućim gostima i savjetovati ih. Kada se sve kompletira, gost će imati jasnu sliku da su domaćin i svi drugi u njegovom domaćinstvu zdravi i nisu im prijetnja, a s druge strane, informacije koje dostavi gost će domaćinu biti putokaz da ga oni neće zaraziti.

Kako bi bilo najbolje putovati?


Veliki neriješeni problem je kontakt gostiju s nepoznatim, možda zaraženim osobama kada se gosti susretnu s njima za vrijeme putovanja do nas. Gost može putovati samo sa svojom obitelji u autu, ili mogu biti u svom kupeu vlaka, i tako mogu prijeći pola kontinenta izolirani od drugih. Putovati zrakoplovom, odnosno brodom bilo bi moguće kada bi se pred filtre zraka ugradile ultraljubičaste lampe koje ubijaju i bakterije i viruse koje putnici izdahnu. Ugradnjom takvih filtra bi se u zrakoplov moglo smjestiti puno više putnika i uz zanemarivu cijenu ugradnje bi se putovalo kao prije.
Bitno je da se držimo pravila od 2 metra razmaka kroz cijelo vrijeme ljetovanja, odnosno da se držimo pravila socijalne udaljenosti. Zrak u zatvorenim prostorima bilo bi uputno filtrirati kroz ultra-ljubičasta svjetla. Bolji filtri mogu biti u svim javnim prostorima, trebalo bi propuštati zrak kroz antiseptičke filtre i tako ga vratiti čistog u prostoriju. Zrakoplovne kompanije moraju garantirati čisti, 'virus free' zrak za sve putnike. Kako iznad svakog sjedala postoji dovod zraka, sve što je potrebno je UV filtar pred komoru i crijevo od izvora zraka do pojedine osobe, da svatko diše zrak iz svog izvora. Svakog putnika trebalo bi prije leta uputiti na korištenje antiseptik kapi za oči, tako da se primijeni proces ispiranja s 40 kapi antiseptika kroz 10 minuta vremena prije ulaska u zrakoplov, što je dovoljno dobro jer će za vrijeme leta broj virusa biti umanjen za 99 posto.

Tko su kliconoše koronavirusa?


Osobe koje su bile zaražene, kada se izliječe, u 99,9 posto slučajeva nemaju niti jedan virus u sebi. Smatra se da će jedna osoba na tisuću koji su bili zaraženi dugo imati klice virusa u nosu, ne u otvorenom dijelu nosa, već u dijelu koji se skriva u suznim kanalima i suznim vrećama.
Suzne vreće su mjesta gdje se virus skriva. Ako toj osobi padne imunitet, virusi i bakterije će se početi množiti i onda disanjem, kihanjem će se raznositi na druge bliske pojedince. Naš problem nisu osobe koje su bolovale, već one koje su kliconoše. Kako do danas znanost o tome ne zna ništa, kliconoše se smatraju slučajnom pojavom na koju se ne može utjecati. Osobno smatram da se kliconoštvo može iskorijeniti na dva načina. Virus je u oslabljenom tijelu domaćina koji treba u svoj organizam unijeti dovoljno hrane u kojoj se nalaze glikoproteini. Oni se nalaze na površini sluzi koju luče stanice sluzokože, na te resice se vežu virusi prije nego virus uđe u stanicu. Problem je u broju resica - ako ih je nedovoljno, stanica na sebe vuče virus da bi došlo do spajanja, a kada bi na stanici bilo dostatno resica glikoproteina, do privlačenja virusa ne bi došlo i virusi ne bi mogli ući i zaraziti stanice domaćina.

Na koji se još način može smanjiti mogućnost zaraze?



Kliconoštvo se može spriječiti. Iznajmljivači bi trebali savjetovati svoje goste da radi sebe i svog zdravlja nekoliko dana prije putovanja ispiru oči antiseptičkim kapima (Prokulin ili neke druge slične kapi) jer će se tim kapima istjerati virus iz kanala ili vrećica u nos, pa će se kliconoša ili osloboditi ili će se razboljeti i kada ozdravi, bit će sposoban za putovanje.
Mnogi su prepuni titula i daju sebi za pravo reći da znaju i smiju biti tumači svega u vezi korone, ali na žalost, ne vide niti nude rješenja kako vratiti turiste u Grad. Zato bih htio pomoći iznajmljivače da bezbrižno dovedu goste k nama u Grad ili drugdje u Hrvatsku jer je njihov povratak od životne važnosti za sve nas.
Za razliku od nas ovdje u Hrvatskoj, mnoge zemlje nisu svladale epidemiju i pitanje je kada će je svladati. Na takvo što se ne smije gledati olako. Svi koji iznajmljuju apartmane, primaju rezervacije i komuniciraju sa svojim prijašnjim gostima, sada imaju priliku podrobnije ih informirati, upoznati i pokazati im da smo sigurna zemlja za dolazak i sigurno ljetovanje.

Što je to 'novo normalno' ili se treba vratiti u staro normalno?


Stanje se treba što prije vratiti u normalu. Dosta nam je da sve stoji i da je sve na čekanju. Ne smijemo biti kipovi od soli i u strahu čekati drugi mogući jesenski val zaraze.
Smatram da uz malo poduke možemo utjecati na mogući sljedeći val zaraze koji, ako slijedimo upute, možda niti ne dođe, odnosno bit će to samo prehlada. U borbu treba ići zajedno sa znanošću i zdravim razumom. Da, ponekad nam zdrav razum može više pomoći od svih mjera i poruka znanstvenika. Ovdje želim iznijeti baš to razumno ponašanje uz malo soli (znanstvene soli) na rep koronavirusa, koja ga može pretvoriti u običnu prehladu.

Što je važno znati ako smo zaraženi koronavirusom?


U svim slučajevima kada se sumnja na koronavirus, ne smiju se koristiti antipiretici. Sredstva protiv povišene tjelesne temperature su kao gnojivo za virus. Umjesto njih, potrebno je koristiti starinske metode i narodne preparate (sirov naribani krumpir na tabane, topli tuš, odmaranje u toploj vodi (u kadi), omatanje bolesnog octom, rakijom, vodom u mokrim plahtama). Zaražene kojima je tjelesna temperatura nenormalno visoka trebalo bi liječiti fizičkim sredstvima (oblozima hladne vode) da se rashladi tijelo, a ako ništa ne pomogne, imamo na raspolaganju infuziju fiziološke otopine s 2 ml prokainamida u infuziji. Naglašavam da se bolesnikova rektalna tjelesna temperatura mora održavati na 38,5 do 39°C barem četiri dana da se povišenom temperaturom ubije virus i dopusti tijelu stvoriti interferon, odnosno iskazati prikladnu imunološku obranu. Liječnici griješe upotrebom kortikosteroida jer blokiraju rad bijelih krvnih tjelešaca. Osoba uz primjenu steroida dobije privremen osjećaj olakšanja, ali to kratko traje i slijedi ga strašno pogoršanje koje može biti kobno.
Jasno je da se kod bolničkih pacijenata zaraženih koronavirusom ne smije koristiti ni Ibuprofen, niti ijedan drugi antipiretik, već se mora djelovati prirodnim postupcima, odnosno fiziološkom infuzijom prokainamida. Kada je pacijent kod kuće, visoku temperaturu ne treba spuštati jer je najvrjedniji simptom zaraze i ne smijemo sebe dovesti u opasnost upotrebom antipiretika jer virus na njihovo prisutstvo (acidi salicilici, nesteroidni antireumatici…) jednostavno bukne, eksplodira.
Ako je povišena temperatura posljedica prehlade, vaš život neće biti ugrožen, ali ako je to koronavirus i to mutant koronavirus, liječenje Ibuprofenom ili sličnim antipiretikom može osobu koštati i zdravlja i života. Najbolje je nikada ne koristiti kemijske, već samo prirodne načine snižavanja povišene tjelesne temperature.
20. travanj 2024 13:49