StoryEditorOCM
DubrovnikPAKET MJERA |

IDUĆA TRI MJESECA Kućanstvima bez prihoda tri tisuće kuna mjesečno, ukida se plaćanje najma za gradske stanove, plaćanje vrtića i parkinga...

Piše dv
27. ožujka 2020. - 12:49
Gradonačelnik Mato Franković predstavio je paket mjera za ranjive skupine i za gospodarstvenike. Naglasio je kako je bilo potrebno predviditi događanja koja slijede u nadolazećim mjesecima te se došlo do tri moguća scenarija. Scenarij A znači kako bi nakon tri mjeseca Grad nastavio s razvojem kao da se ništa nije dogodilo, dok je u scenariju B predviđen usporeni rast prema kojem bi se tek u 2021. godini krenulo kao da se ništa nije dogodilo te scenarij C u kojem sezona počinje tek 2022. godine a do tada 'treba provesti sve nužne mjere kako bi se našim sugrađanima omogućila sredstva za dostojanstven život'.
- Skoncentrirali smo se na A scenarij brzog oporavka i mjere idu u tom smijeru - kazao je Franković te predstavio mjere koje se odnose na travanj, svibanj i lipanj.

Ukida se plaćanje najma za stanove u vlasništvu Grada Dubrovnika za travanj, svibanj i lipanj, uvodi se mjera socijalno financijske pomoći za travanj, svibanj i lipanj za kućanstva bez prihoda koja iznosi 3.000,00 kuna po kućanstvu mjesečno, odnosno 1.500,00 kuna za samca mjesečno. Također, uvodi se mjera sufinanciranja troškova stanovanja za travanj, svibanj i lipanj za sve podstanarske obitelji koje udovoljavaju kriterijima mjera socijalno financijske pomoći. Mjesečna naknada će biti 1.500,00 kuna. Uvodi se mjera oprosta duga za vodu i odvoz smeća kućanstvima kojima je Grad Dubrovnik pomogao kroz mjeru socijalno financijske pomoći za travanj, svibanj i lipanj. Među mjerama za ranjive skupine je i oslobađanje kućanstva od plaćanja komunalne naknade za period travanj – lipanj, u svim onim slučajevima u kojima će kućanstva/građani sukladno Odluci Vlade biti oslobođeni plaćanja naknade za uređenje voda. Oslobađaju se plaćanja naknade za boravak djece u Dječjim vrtićima Dubrovnik sve obitelji za mjesece travanj, svibanj, lipanj. Također, komunalna naknada je umanjuje za 15 %, a među mjerama za ranjive skupine je i oslobađanje plaćanja parking usluga Sanitat d.o.o za mjesece travanj, svibanj i lipanj

Potpore gospodarstvenicima i obrtnicima odnose se na one koji ne mogu obavljati djelatnost sukladno odlukama Stožera civilne zaštite RH, a nisu u kategoriji skupina koje su oslobođene plaćanja dijela najma i javne površine. Navedeni gospodarstvenici su u sustavu mjera vlade RH. Navedeni gospodarstvenici nisu imali dug prema Gradu Dubrovniku do 31. 12. 2019. i prema trgovačkim društvima u vlasništvu Grada Dubrovnika.
Za sve one koji se ne nalaze u javnim nego privatnim prostorima, Grad Dubrovnik će izdvajati 2500 kuna potpore za mjesečni najam. Potpora će pokrivati dio troškova najma poslovnog prostora u kojem se nalaze u iznosu od 2.500,00 kn. Za isplatu navedenog potrebno je imati ugovor o najmu prostora i dokaz od najmodavca da su se obveze prema istom uredno izvršavale do 31. 12. 2019. te dokaz o izvršenoj obvezi plaćanja najamnine za mjesece travanj, svibanj i lipanj.
Za travanj, svibanj i lipanj umanjuje se plaćanje zakupa poslovnog prostora za poslovne prostore u vlasništvu Grada Dubrovnika za 50 posto te plaćanje zakupa javnih površina za 70 posto. Ukida se i plaćanje za reklame za spomenuta tri mjeseca. Spomenička renta se ukida sukladno zakonu RH. Također, ukidaju se plaćanja i obveza plaćanja za travanj, svibanj i lipanj za koncesija odobrenja. Među mjerama za gospodarsvenike je i odgoda plaćanja poreza na dogodak i prireza za travanj svibanj i lipanj. Za privatne iznajmljivače ukida se plaćanje paušala za drugi kvartal, a komunalna naknada umanjuje se svim gospodarskim subjektima za 15 posto.

Kako je naglasio gradonačelnik Franković sve navedene mjere odnose se na društva, gospodarstvenike, obrtnike koji će uredno izvršavati svoje preostale obveze prema Gradu Dubrovniku tijekom travnja, svibnja i lipnja.
- Mjere za socijalno ugrožene i za gospodarsvenike su dvije spojene posude, jedna bez druge ne može financijski funkcionirati. Mjere za ranjive skupine iznose 17,5 milijuna kuna u tri mjeseca, mjere financijskog oprosta za gospodarsvenike iznose 28,75 milijuna kuna. Financijska odgoda za gospodarstvenike za tri mjeseca iznosi 38,4 milijuna kuna. Smatramo da su mjere konkretne, realne i da one u ovom trenutku odražavaju ono što Grad Dubrovnik može napraviti za sve svoje sugrađane - kazao je Franković.

Pobrojao je i provedene financijske uštede unutar proračuna za spomenuta tri mjeseca: smanjenje plaće djelatnicima u gradskoj upravi i javnim ustanovama za 10 posto, ukidanje plaćanja naknada za članstva u upravnim vijećima javnih ustanova, ukidanje plaćanja naknada članovima Gradskog vijeća, ukidanje plaćanja naknada za političke stranke, obustavljanje programskog financiranja rada udruga na tri mjeseca, uvođenje redukcije u javnu rasvjetu na području Grada Dubrovnika te obustavljanje svih troškova osim nužnih i neophodnih.
- U konačnici nakon donesenih ušteda i paketa mjera pomoći ranjivih skupina i gospodarstvenika očekujemo da ćemo s datumom 30. lipnja 2020. zabilježiti proračunski deficit u iznosu od 40 milijuna kuna. Ovo je realno čega smo svijesni ali smatramo da je nužno potrebno pomoći i našim sugrađanima - kazao je Franković.
25. travanj 2024 19:31