StoryEditorOCM
DubrovnikMASKE ‘UBOJICE‘ KORONE|

Iako su se danas trebale pojaviti u dubrovačkim ljekarnama, čeka se odobrenje za njihovo korištenje u Hrvatskoj

Piše DV
24. rujna 2020. - 12:39
Tijekom današnjeg dana u dubrovačke ljekarne trebale su stići izraelske maske s bakrenim oksidom koje su u kolovozu prvi put stigle u Hrvatsku te su iste odmah prodane. Prema informacijama koje proteklih mjesec dana kruže u javnosti, radi se o maskama koje uspješno neutraliziraju koronavirus te samim time dolazi do minimalne mogućnosti zaraze. 

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Krunoslav Capak, tada je rekao kako su zaprimili informaciju o novim maskama na tržištu, međutim da njegovi asistenti nisu uspjeli pronaći literaturu i dokaze da je tvrdnja o neutralizaciji virusa točna. Naglasio je kako svaka maska koja se deklarira kao virucidna treba proći sva ispitivanja te nije mogao sa sigurnošću potvrditi radi li se o maskama koje zaista 'ubijaju' virus.

S obzirom kako maske danas nisu stigle u ljekarne na području grada iako je njihova prodaja najavljena, za komentar o nastaloj situaciji pitali smo v.d. ravnateljice Zdravstvene ustanove Ljekarne Dubrovnik, Mariju Bagović Lučić: - Imamo jednu prednarudžbu glavnog dobavljača koji bi nam trebao dostaviti bakrene maske te vjerujemo kako će one stići u razumnom roku, a kada će to točno biti ne znamo ni mi sami. Već smo imali jednu pošiljku istog tipa maski prije mjesec dana koja nije bila velika jer su se maske dostavljale u puno ljekarni pa se trebala napraviti raspodjela te smo dobili male količine. O pitanju sigurnosti bakrenih maski i navodima da u potpunosti neutraliziraju koronu, brigu vode nadležne institucije jer svaka nabava maski mora proći odgovarajuće procedure te je potrebno izdati odobrenje za njihovo korištenje-, rekla je ravnateljica Lučić. 

 
20. travanj 2024 15:15