StoryEditorOCM
DubrovnikZASAD BEZ BRIGE |

DUBROVAČKI DOMOVI UMIROVLJENIKA NA OPREZU Korisnici na objed idu u tri skupine, čuvaju distancu i triput dnevno mjere febru

Piše Kristina Filičić
8. travnja 2020. - 14:45
Osobe starije od 60 godina i one s kroničnim bolestima u većem su riziku od razvoja težih simptoma ako se zaraze Covidom-19, procjena je struke. Zbog toga su domovi za starije i nemoćne ustanove koje moraju biti pod posebnim nadzorom. Situacija u Splitu gdje je 49 korisnika završilo u bolnici od kojih je u njih deset potvrđen koronavirus, izazvao je brigu i među Dubrovčanima čiji su najmiliji smješteni u domovima za starije. No u dubrovačkim ustanovama za starije opasnosti od virusa COVID-19  su itekako svjesni, kažu nam,  te su i prije mjera provodili mjere. U Domu 'Domus Christi' situacija je trenutačno zadovoljavajuća.

'Domus Christi' 

image
Ravnateljica Doma za sarije i nemoćne osobe 'Domus Christi' Mirjana Vujnović
Arhiva Dubrovačkog vjesnika


- Do sada nitko od štićenika nije febrilan. Tri puta dnevno mjerimo temperaturu. Za bilo kakav sumnjiv simptom imamo epidemiologa kojeg zovemo. Smatram da bi, da je netko zaražen vjerojatno, dosad pokazao simptome – ističe ravnateljica Doma za sarije i nemoćne osobe 'Domus Christi' Mirjana Vujnović referirajući se na činjenicu da je od 1. travnja u samoizolaciji jedan djelatnik Doma zbog kontakta sa zaraženom osobom, a na poslu je zadnji put bio 28. ožujka.

U 'Domus Christiju' već je četiri puta specijalizirana tvrtka dezinficirala sve prostore doma, ističe ravnateljica Vujnović i dodaje kako su opskrbljeni dovoljnom količinom zaštitne opreme, maski i rukavica, te dezinficijensa budući da se svakodnevno dezinficiraju površine. Posjeti su zabranjeni a po potrebne lijekove za štićenike jednom tjedno do ljekarne pođe netko od zaposlenika.

- I prije ukidanja javnog prijevoza u gradu, mi smo organizirali prijevoz djelatnika našim kobijem tako da nisu išli javnim prijevozom da koliko je god moguće zaštitimo djelatnike jer tako štitimo i štićenike Doma. Svjesni smo da radimo s najosjetljivijom kategorijom ljudi – kaže ravnateljica 'Domus Christija' u kojem je 83 štićenika. Napravili su i preraspodjelu djelatnika tako da je u Domu po 20 djelatnika 'svi sve rade, od socijalne radnice do ravnatelja, ne gleda se više što je čiji posao'.

Dom 'ispod stare bolnice'

image
Dom za starije osobe Dubrovnik
Tonči Plazibat/ HANZA MEDIA


U Domu za starije osobe Dubrovnik trenutnom situacijom su, također, zadovoljni. Kako ističe ravnateljica Marina Sambrailo, i prije korone provodile su se mjere zaštite jer svjesni su da skrbe o ranjivoj skupini. U ustanovi na Pilama te onoj u Staroj Mokošici, gotovo je 200 korisnika.

- Da higijena nije na nivou što bi mogli očekivati? Na prvom je mjestu, mora biti tako. Mi smo uvijek imali od dezinficijensa za podne i radne površine, rukavica... Dezinficijenti za ruke su već dva mjeseca u domu. Prije se jedino nisu nosile zaštitne maskice, sada se nose. Ne oskudijevamo u ničemu i što je najvažnije svi su nam korisnici i djelatnici Doma dobro. Samo molim dragog Boga da ovako ostane. Sa štićenicima smo stalno, djelatnici, medicinari, njegovatelji rade 24 sata, maksimum sebe daju – kaže Sambrailo.

image
IZ VREMENA PRIJE KORONE: Marina Sambrailo ravnateljica Doma za starije Dubrovnik sa korisnicima
Arhiva Dubrovačkog vjesnika


Prije dva mjeseca nitko u Dom nije mogao ući bez zaštitne maske, a otkad su posjeti zabranjeni, 'nema ulaska u Dom niti izlaska štićenika'. I unutar same ustanove štićenici moraju poštovati pravila socijalnog distanciranja, o tome se s njima svakodnevno priča, kaže, a upute su napisane svugdje na vratima.

U blagovaonici primjerice za ručkom ne mogu biti svi, kao prije, već su ih podijelili u tri skupine. Također, stalno se provjerava je li netko febrilan, je li sve u redu. Ravnateljica Sambrailo zahvaljuje djelatnicima Crvenog križa koji su im 'na raspolaganju i donose lijekove iz ljekarne kada je potrebno'.

image
Dom za starije osobe Dubrovnik


U sklopu Doma za starije osobe Dubrovnik djeluje i Služba za pomoć i njegu starijim osobama koje žive u svojim domovima. Gerontodomaćice svakodnevno raspodjele 50-ak obroka stalnim korisnicima doma s područja Grada Dubrovnika, naprave njegu, sve uz stroge mjere zaštite.


Dom u Konavlima

image
Dom za starije i nemoćne na Grudi u Općini Konavle
Arhiva Dubrovačkog vjesnika


U Domu za starije i nemoćne osobe Konavle čiji je osnivač Općina Konavle, 82 su korisnika. I u tom Domu trenutno je situacija zadovoljavajuća.

- Poduzete su sve epidemiološke i higijenske mjere prema uputama nadležnih institucija. Za sada smo u redu, nemamo febrilnih stanja korisnika. Redovito se mjeri temperatura štićenicima kao i djelatnicima koji dolaze na posao i pratimo respiratorne simptome. U slučaju da se nešto pojavi, djelatnici se odmah izostavljaju s posla, sve u skladu s propisanim smjernicama – poručuje ravnateljica Luce Pušić.

image
Ravnateljica konavoskog doma, Luce Pušić
 
Arhiva Dubrovačkog vjesnika


Napominje i kako djelatnici Doma rade u dvije skupine koje se izmjenjuju svakih 14 dana 'da je što manji protok djelatnika izvana s korisnicima'. Budući da je dnevni boravak obustavljen do daljnjega, tri korisnika te usluge Doma su kod kuće.
 
23. travanj 2024 01:44