StoryEditorOCM
DubrovnikKIŠE DONIJELE POPLAVE |

DIREKTOR LUKŠA MATUŠIĆ O NOVIM BUJICAMA NA STRADUNU Vodovod je u tri godine očistio dio ulice, ali trajno rješenje donosi tek Aglomeracija Dubrovnik

Piše Ahmet Kalajdžić
5. kolovoza 2020. - 13:26
Tijekom olujnog nevremena u utorak 4. kolovoza navečer, kada se na Dubrovnik izlilo oko 70 litara kiše po četvornom metru, ponovno je poplutao Stradun. Pokazalo se ponovno kako sustav odvodnje oborinske kanalizacije ispod kamenog kolnika Straduna treba očistiti čim prije i u punoj dužini, a ne se "pomiriti" s dosadašnjim čišćenjem i vađenjem ogromne količine masnoća iz tek trećine odvodnog kanala ispod Straduna, dugog oko 290 metara.

image
Stradun su u utorak navečer opet preplavile bujice
čitatelj


Problem se iskazao u punoj težini i sada kada, unatoč turističkoj sezoni većina restorana ne radi zbog pandemije koronavirusa.
Stoga smo se za podrobnije informacije o mogućnosti i terminu konačnog rješenja kroničnog problema poplavljivanja glavne gradske šetnice obratili predsjedniku Uprave gradskog komunalnog poduzeća Vodovod Dubrovnik Lukši Matušiću koji nam je rekao:

-Vodovod Dubrovnik je u prethodne tri godine očistio dio Straduna, te veliki broj kritičnih dionica, odnosno ulica, kako bi sustav odvodnje lakše funkcionirao. Definitivno se nismo pomirili s čišćenjem jedne dionice te tu stali, iz razloga jer smo ove godine završili sa sondažnim iskopima preostalog dijela Straduna kako bi dobili cjelokupnu sliku stanja kanala, odnosno podatke o profilu, dimenzijama, funkcionalnost itd. te kako bi se moglo u nadolazećem razdoblju kvalitetno pripremiti natječajnu dokumentaciju za radove sanacije. Kako smo više puta za medije istaknuli, ti radovi su planirani kroz Aglomeraciju Dubrovnik koja se financira iz fondova EU i radi se o značajnim sredstvima. Inače, sustav oborinske odvodnje je u nadležnosti jedinica lokalne samouprave te je planiranje rješavanja tog problema u pojedinim ulicama u planu rada Grada i nadležnog upravnog odjela, a sve kroz planiranje proračuna i investiranja u komunalnu infrastrukturu. "Vodovod Dubrovnik" će kao i do sada, kao što je to već učinio s odvodnjom u Vukovarskoj i Ulici kardinala Stepinca, biti kvalitetan i stručan partner u realizaciji bitnih investicija. Čišćenje ulica nije u našoj nadležnosti, komunikacija sa drugim gradskim tvrtkama je kvalitetna i uredna, a inače, čišćenje slivnika i kanala je posao koji naši djelatnici svakodnevno obavljaju, nastojeći da sustav funkcionira sa što manje zastoja- izvijestio nas je čelni čovjek "Vodovoda Dubrovnik" Lukša Matušić.

image
Božo Radić/Cropix


Prema podacima Državnog hidrometeorološkog zavoda, Grad je s 68,1 litrom kiše na metar četvorni bio među nacionalnim rekorderima. Naime, palo je više kiše nego prosječno padne u cijelom kolovozu, a mreža postaja Pljusak.com bilježi kako su u Mokošici pale čak 72 litre kiše po četvornom metru.

Tijekom najnovije oluje još jednom se pokazalo kako je vjetar uvijek učinkovitiji u zatrpavanju šahtova granjem, liščem i pijeskom od komunalaca koji, koliko se god trudili, ne uspijevaju preventivno spriječiti da se začepe.

Nikša iz Javne vatrogasne postrojbe Dubrovački vatrogasci ističe kako su tu večer na nepristupačnom predjelu iznad Komolca morali gasiti požar koji je izbio zbog udara groma te se brzo širio prema Golubovom kamenu. Igrom slučaja, vatra je ugašena neposredno pred pljusak koji je požarište "temeljito sanirao":

-Te smo noći zabilježili i ukupno 12 ispumpavanja vode, od kojih po jedno u Malom Zatonu i Staroj Mokošici. Preostalih deset ispumpavanja bilo je na gradskom području, odnosno u povijesnoj jezgri Grada te Gružu, Lapadu i Pločama iza Grada- istaknuo je Ivančević.
19. travanj 2024 21:23