StoryEditorOCM
DubrovnikNOVI VOZNI PARK|

ČEKA SE PROVJERA Sutra tijekom dana Libertas bi mogao i službeno preuzeti 11 novih niskopodnih autobusa

Piše DV
28. svibnja 2020. - 12:38
Sutra do sredine dana u prostor JGP Libertas trebalo bi stići 11 novih autobusa - najavio je gradonačelnik Mato Franković. "Nabavka novih autobusa stopostotno je financirana europskim i sredstvima Ministarstva prometa, i sad se kreće s provjerom karakteristika autobusa. Ako sve bude u redu i autobusi budu bez ikakvih nedostataka, tad ih preuzima Libertas. U slučaju da nedostataka ipak bude, postoji rok dokad se oni moraju otkloniti, i tek po otklanjanju nedostataka, autobusi su, možemo reći, 100 posto Libertasovi - dodaje Franković.

U slučaju da se nedostaci ne mogu otkloniti, raskida se ugovor, obzirom da je takva procedura Središnje financijske agencije koja kontrolira cijeli proces, zbog čega se još uvijek ne može reći da su autobusi 'naši'.

"Ovo su prvi takvi autobusi, a o svemu ćemo obavijestiti javnost. Radi se o renomiranoj tvrtki Solaris iz Poljske, koja u Hrvatskoj dosad nije imala svoje autobuse, ali ima ih značajan broj po cijeloj Europi. Oni su i predvodnici električnih autobusa, i od njih očekujemo ispunjenje svih traženih uvjeta - zaključuje Franković.

Pojačanje flote u Libertasu električnim autobusima započeto je još prije korona krize, zbog koje je sve 'stalo'. Franković kaže kako očekuju skoro raspisivanje natječaja resornog Fonda za zaštitu okoliša. Pilot projekt najavljen je u suradnji s tvrtkom Volvo koja je trebala nabaviti pokazni električni autobus, no kriza ih je spriječila u procesu pa su odustali od projekta.

Mi smo se bili i pripremili za postavljanje punjača na Pilama za pokaznu liniju koja bi vozila do Opće bolnice Dubrovnik, ali nažalost, nismo zbog krize uspjeli izrealizirati taj pilot projekt. Ipak, i to će se uskoro dogoditi, nama je važno pokazati da je Dubrovnik prilagođen i da može prihvatiti električne autobuse koji su zasigurno budućnost u prijevozu".

Radi se o modelu autobusa Solaris Urbino 12, odnosno o seriji 12-metarskih niskopodnih autobusa dizajniranih za javni prijevoz koji su u proizvodnji još od 1999. godine. Tvrtka Solaris s proizvodnjom hibridne verzije započela je 2010., dok je 2013. započela proizvodnju istog modela električnog autobusa.
16. travanj 2024 09:36