StoryEditorOCM
DubrovnikJUTRO U KATEDRALI

BOŽIĆNA PROPOVIJED BISKUPA UZINIĆA Isusovo rođenje je konačni komunikacijski iskorak Boga prema čovjeku

Piše DV
25. prosinca 2019. - 16:35
Dubrovački biskup mons. Mate Uzinić je, predvodeći jutros božićnu misu u dubrovačkoj Katedrali, ukazao na značaj komunikacije Boga s ljudima, ali i ljudi međusobno u suvremenom svijetu.

U blagdanskoj propovijedi naglasio je Božji konačni komunikacijski iskorak kroz Isusovo rođenje:

- Bog nam je u osobi Isusa iz Nazareta prestao po drugima slati poruke da nam želi dobro, da nas voli i da mu je stalo do nas. Odlučio nam je osobno prići i progovoriti – rekao je biskup i ukazao na važnost dviju riječi za vjernike:

- Prva je riječ dijete položeno u jasle, one nisu bez razloga izabrane za sredstvo komunikacije. U jaslama se, primjećuje to i papa Franjo u svom pismu 'Čudesni znak', nalazi simbolika koju je dokučio već sveti Augustin s ostalim crkvenim ocima. Ležeći u jaslama, Isus je postao našom hranom. Već te jasle nam predočuju onaj trenutak u kojem će riječ koja je tijelom postala, reći 'uzmite, jedite od ovoga svi, ovo je moje tijelo koje se za vas predaje'. Druga misao je misao Josipa Stadlera koji cjelokupno božićno ozračje, a s njim i glavni razlog zašto je riječ čovjekom postala u djetetu, sažima u poruku, 'Ovako se htjede roditi onaj koji hoće da ga ljube, a ne da ga se boje.' Bog je postao dijete kako ga se ne bi plašili, dapače postao je dijete kako bi nas kasnije naučio da, ako ne postanemo kao djeca, prepušteni potpuno Bogu i njegovoj milosti, bez pouzdanja u sebe i svoju snagu, a on je to učinio, prepuštajući se nama, ne možemo biti dionici Božjeg kraljevstva – istaknuo je mons. Mate Uzinić.


Dodao je biskup kako rođenjem betlehemskog djeteta Bog uvijek ponovo želi komunicirati da nas ljubi i želi nas pozvati da ga ljubimo, i da ćemo mu kao Crkva i kršćani dozvoliti da i nas učini svojim komunikacijskim kanalom do drugih ljudi, do svakog čovjeka, jer to je naše poslanje u ovom svijetu i vremenu – poručio je u propovijedi dubrovački biskup, uz napomenu da su riječi tek 7 posto komunikacije, a da je 93 posto način na koji komuniciramo i život koji u skladu s tim živimo.

Dotaknuo se i moderne simbolike koja, naglasio je, prema nekima također govori više od riječi.

- Neki kažu na temelju iskustva suvremene komunikacije putem emotikona, smajlića i drugih oblika koji se mršte, da govore čak i više od slike - primijetio je biskup Uzinić u propovijedi nadahnutoj komunikacijom evanđelja, ali i komunikacijom kao fenomenom koji ljude zbližava međusobno i sa Svevišnjim.
20. travanj 2024 10:32