StoryEditorOCM
DubrovnikPILARKA O KOLORINI DANAS I GRADU KAKAV PAMTI

ANTONIETA DOMIĆ Volim se kupat' u Šulića, tamo se još donekle zadržao onaj štih familijarnosti

Piše Kristina Filičić Božo Radić /HANZA MEDIA, obiteljski album
17. veljače 2019. - 21:07
Cijeli život proživjela sam između dvije vale, reći će naša sugrađanka Antonieta Domić, Dubrovčanima poznatija kao gospođa Tonka iz Pila, točnije s Kolorine. Iako rodom Talijanka, djevojačkog prezimena Gangai, ona je istinska i prava Pilarka, rođena u Pilama. Dio djetinjstva provela je unutar zidina na Prijekome, a udajom se vratila svojim Pilama. Zadnjih patnaestak godina je na Kolorini, kod prostora jednog u nizu ugaslih dubrovačkih tradicijskih obrta – obiteljske bojadisaonice i kemijske čistionice 'Domić' otvorene davne 1926. godine.

Simpatična gospođa Tonka vješto krije godine, ali sjećanje je služi kao da je u cvijetu mladosti. Prisjeća se svega do najsitnijih detalja dok lista stare obiteljske albume i proučava crno – bijele fotografije. 'Evo me u Šulića s ekipom, tu sam na Stradunu s mojim Nikšom...' objašnjava nam ova živopisna Dubrovkinja i započinje priču o Pilama u koje je i danas jednakim žarom zaljubljena.

- Pile su bile jedna velika familja. Nije bilo razlike, bogatih i siromašnih, ni svađa. Bilo je uličnih kad bi se ljudi pokarali ali da bi susjed susjedu napravio zlo, toga nije bilo. Živjelo se i u boli i u radosti zajedno. Bile su pune života, mladosti i djece. U to doba u Pilama je pokojni Brunsko im'o drvodjelsku radionu i pilanu tamo gdje je sad Orsan. Nije bilo izdavanja i nije bilo turista po Pilama, osim prolaznika koji su razgledavali – priča gospođa Tonka.

Cijeli tekst možete pročitati u tiskanom izdanju Dubrovačkog vjesnika!

 

19. travanj 2024 13:54