StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoMALO BOLJE NEGO LANI|

ŠTO SE JEDE U DUBROVAČKIM RESTORANIMA: Na jelovniku su najtraženiji popusti, daj Bože da potrajte do rujna!

Piše Ahmet Kalajdžić
23. srpnja 2021. - 19:30

Nikad neizvjesnija dubrovačka turistička sezona 2021. lagano odmiče, a u očekivanju mitskih gostiju s Otoka, mnogi se pribojavaju da će s njima stići i delta soj virusa kao uvod u novi val epidemije. No, s rizikom se valja akomodavat...

Daleko od dobrog, ali...

Živnulo je Prijeko, ugostiteljska žila kucavica Grada. Supruga vlasnika konobe Sciabecco Biljana Radić veli kako je sezona ovakva kakva jest, ali ako potraje do 1. rujna pomogla bi im pokriti troškove:

- Bojimo se priča da će 15.kolovoza naglo prestati sezona i krenuti zatvaranje. Nas možda ne bi zahvatilo jer smo u svom prostoru, ali kako će oni koji su u najmu? Ne radimo već drugu godinu, ne znam koliko ćemo još izdržati. Možda netko ima zalihe, ali je nemoguće pokriti sve troškove i nešto zaraditi ako se radi samo dva mjeseca. Pitanje je i koliko će država još davati potpore?

Nedaleko Sciabecca, voditelj smjene restorana Kapetan Tarik Kadić ne dvoji da je ova sezona nešto bolja od prošle:

image
U Gradu je sve više i mladih turista, a najviše traže - popuste
Ahmet Kalajdžić

- Počeli smo raditi mjesec dana ranije, a najviše je Francuza, Nijemaca i Mađara. Iako se najčešće naručuje pasta šuta, ćevapi i riba, uglavnom najviše traže- popust! Na Prijekome inače do navečer skoro nema nikoga, kaže Kadić.

Znatno je optimističniji suvlasnik Cele Tomislav Ivušić koji priznaje da mu je lokal na odličnoj lokaciji, a i potpore pomažu:

- Promet je nemoguće usporediti s onim 2019. ali ni troškovi nisu isti. Prošlu sezonu smo ipak završili u plusu jer je Grad smanjio najam i prodisali smo, a uvijek smo imali poseban odnos prema domaćim gostima. Odmah smo krenuli i s DJ-programom koji privlači turiste. Došla je 2021. i nije bilo zimskih troškova niti smo se zaduživali jer su ponovno pomogli država i Grad. I nećemo se lagati, 2021. je bolja i startala je ranije nego lani kad je 20.lipnja Stradun bio prazan!

image
Suvlasnik cafe bara Cele Tomislav Ivušić hvali isplaćene potpore
Ahmet Kalajdžić

Ne smijemo kukati. Sad je Stradun skoro pun kao 2019. iako nema ni izletnika ni kruzera. Dan je daleko od dobrog, ali je noć bolja no lani! Španjolska i Izrael su u problemima zbog korone, a mi se možemo nadati Englezima od 19. srpnja. Ne zna se hoće li nam donijeti zarazu, ali je problem što se naši ljudi ne cijepe ako ne putuju i ako im posao ne ovisi o tome. A ako se već neće cijepiti, daj i meni izbor da te neću uslužiti ako nisi cijepljen! Naravno, neću to učiniti, ali zbog takvih nećemo moći raditi a njima će za sve biti kriva država! Žalosno da nekima nije problem popiti dvije litre viskija, a jest cijepiti se - negoduje Ivušić.

Strah od blokade

U obilasku zastajemo pred restoranom Kamenice gdje se vikendom već stvaraju redovi gostiju koji čekaju slobodan stol.

O tome vlasnik Maro Bore kaže:

image
Vlasnik restorana "Kamenice" Maro Bore je sretan zbog povratka gostiju
Ahmet Kalajdžić

- Vikendom imamo više domaćih ljudi koji traže rezervaciju te im učinimo uslugu. Oni su naučili doći 2 do 3 puta mjesečno, navikli su se na našu uslugu, no hoćemo li uopće raditi do 1.rujna? Time bi većina bila zadovoljna, ali tko zna što slijedi. Ako budemo radili samo do 15. kolovoza, bit će gadna zima. Bilo bi super raditi kroz rujan, ali nitko ne zna hoće li nam pandemija 'blokirati'? Imamo kruzere ali ti gosti uz vodiče samo prošeću Gradom, ne smiju kupiti ni sladoled ili suvenir. Fale nam izletnici, valjda će i oni jednom doći!

I doista, previše se upitnika nadvilo nad ostatkom ljetne sezone, a vlasnik Poklisara Stjepan Perić i bivši šef ceha ugostitelja iupozorava:

image
Vlasnik restorana Poklisar Stjepan Perić zastupa masu, ali ne i masovni turizam
Ahmet Kalajdžić

- Svima je jasno da se moramo cijepiti jer samo tako možemo spasiti upitnu sezonu. Usuđujem se prognozirati sezonu s 50 posto prometa iz 2019. godine. Nama zapravo treba masa, ali ne masovni turizam! Masa čini promet, a promet zaradu! Već 40 godina slušam da smo "elitna destinacija i trebamo elitni turizam". Takvi gosti i svjetske zvijezde su nam dobrodošli, lijepo je poslati slike o njihovu posjetu, ali su naš život dnevni agencijski i gosti iz zračne luke, izletnik koji ode na zidine, kupi suvenir. I onaj koji koristi taksi, popije piće i večera. U turizmu ništa nije kao prije i traje veliko čistilište. Budimo realni: super samo zarađivali, a sad nema biranja između gostiju. Jest da nam prijeti četvrti val pandemije, ali i to će jednom prestati. Već treba misliti na sezonu 2022. i vidjeti ima li Zračna luka snage za više promidžbe, može li dati veće popuste aviokompanijama i agresivnije se povezati s EU-metropolama? I kruzere trebamo, ali ih treba bolje organizirati. Iako ti gosti sad ništa ne troše, brod plaća vez u Gružu i otplaćuje kredit za gradnju rive.

image
Stradun nije kao košnica, ali ni pustinja
Tonci Plazibat/Cropix

Nas ovdje unatoč svemu čuva sveti Vlaho i vjerujem da će ova sezona biti dobra, a iduća puno bolja. Jer, danas su gužve do 30 tisuća turista, a zaboravili smo da ih je prije rata Općina Dubrovnik dnevno imala 67.500 - uspoređuje Perić: -Dajmo gostu više pažnje pa da troši ovdje. Nisam za smanjivanje cijena jer oko nas Split i Zadar "gore", Istra kao da nije ni osjetila pandemiju, mi smo najviše nastradali. Atmosfera je važna za opće raspoloženje građana, gostiju i poduzetnika. Nazadovali smo u odnosu na bivša vremena, u mojoj mladosti na Pilama u krugu 100 metara bilo pet muzika: Hilton, Ocean, Mimoza, Arsenal, Dubravka...U Gradu je svaku večer sviralo u Jadrana, na Tenisu, u Labirintu, Tezeju i svim hotelima. Ne možemo čekati da gosti dođu i u 23 sata im reći da odu. Dajmo mu pažnju, da bude zadovoljan i to plati jer Dubrovnik sve to zaslužuje. Vanka je gost svetinja i oko njega se trči, da dobije najbolju moguću uslugu. Neće nam puno njih doći na staru slavu, što prije to shvatimo, bolje za sve. A moramo paziti i na dugoročni veliki problem da ne ostanemo bez kvalitetne radne snage.

image
Nikolina Fračić
Tonci Plazibat/Cropix
Farčić: Sad smo kao u posezoni

Predsjednica Ceha ugostitelja Nikolina Farčić kaže da je sezona kasno počela, a brojevi nisu na razini očekivanih:
- Ono što nam je nekad bila posezona, tj. rujan i listopad, ove bi godine trebala biti naša sezona. Još nema Engleza, a epidemiloška situacija nam je dobra, ali krhka. To smo vidjeli na primjeru Zadra te Portugala i Španjolske i stoga se opravdano bojimo istog scenarija. Nitko od nas ne želi stvoriti ponovno zatvaranje i nemogućnost rada nekih djelatnosti, a ugostiteljstvo je jako osjetljivo. Aklo se budemo držali mjera prevencije, nadam se što duljoj sezoni i očuvanju radnih mjesta.

20. travanj 2024 08:33