StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoPOZNATI DUBROVAČKI UGOSTITELJ O SEZONI I PROBLEMIMA STRUKE

STJEPAN PERIĆ Jedino je rješenje platiti radnika više! 

7. travnja 2018. - 17:20

Glavna turistička sezona je pred vratima, a najveći problem je i dalje nedostatak radnika.

Moja pokojna baba je znala reći da se ručak ne traži na Božić ujutro. Svake godine ista priča. Situacija je dramatična. Godinama upozoravam na to, ali se ništa se nije učinilo. Prije par godina u dubrovačkoj Ugostiteljskoj i turističkoj školi jako malo učenika se upisivalo za zanimanja konobara i kuhara. Nakon par akcija po školama i razgovorima s roditeljima, nekako je krenulo. Danas nažalost u Hrvatskoj imamo 46 ugostiteljskih škola, a kadra nigdje. Upozoravali smo resornog ministra i državnog tajnika, koji su se pokazali vrlo razumnim i krenulo se na uvoz radne snage. Odobrene su nešto veće kvote, ali to je samo kap u moru. Treba tržištu pustiti da samo bira, da možemo imati kadrove kakve smo prije imali u ugostiteljstvu i turizmu. Kada sam ja išao u Ugostiteljsku školu, išli smo na nastavu do veljače, poslije toga na praksu, a u lipnju bi išli raditi. Nakon treće godine školovanja imali smo već posao u malom prstu. Danas mladi nerado idu u ta zanimanja i tu smo gdje jesmo. Uvezli smo nešto radne snage iz susjednih država. Govorilo se da treba uvesti radnu snagu s Filipina. Mislim da je to vrlo dobra ideja. Unatoč svemu se nadam da ćemo odraditi sezonu. Moramo jer nemamo drugog izbora.
 

Je li problem u malim plaćama, nedostatku stanova....

Vrlo je kompleksno i konfuzno stanje na tržištu radne snage, a u ugostiteljstvu je puno nereda. Kumovao je tome i ogroman PDV na ugostiteljske usluge, koji je u Hrvatskoj najveći u Europi. Očekujem od našeg ministra i državnih institucija da za sljedeću godinu dobro razmisle i poduzmu drastične korake. Imate primjer jedne europske zemlje u kojoj je PDV 8 posto, a mjesecima se vodila rasprava o povećanju na 8,35, što je i usvojeno, ali uz jamstva da četiri godine neće biti izmjena. Kod nas je tržište nestabilno, stalno su neki novi propisi i zakoni, što ugostiteljima stvara goleme probleme. Što se tiče samih radnika, moramo početi malo ozbiljnije i dugoročnije razmišljati. Nažalost ili sreću, trebat će radnike koji rade u našim tvrtkama više plaćati. O tome nema više rasprave. Ti ljudi pošteno i korektno odrađuju posao, rade dvokratno ili trokratno, što je i normalno za turizam.

Cijeli razgovor pročitajte u tiskanom izdanju Dubrovačkog vjesnika! 

19. travanj 2024 16:41