StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoIZVANREDNI REZULTATI|

POSLOVALI SA DOBITI: Luku Ploče u budućnosti vidimo kao pametnu zelenu luku!

Piše Ante Šunjić
9. kolovoza 2021. - 20:00

U prvih šest mjeseci ove godine Luka Ploče d.d. povećala je promet u odnosu na isto razdoblje prošle godine i ostvarila neto dobit višu od 12 milijuna kuna, dok je u istom prošlogodišnjem razdoblju zabilježen manjak od gotovo 6 milijuna kuna. Također, Grupa Luka Ploče, koja sada zapošljava 454 radnika u odnosu na prošlogodišnjih 502, i koju, osim Luka Ploče d.d., čine Pomorski servis d.o., Luka šped d.o.o. i Pločanska plovidba d.o.o., ostvarila je dobre poslovne rezultate i zabilježila neto dobitak od 13,2 milijuna kuna.

Oporavak BiH tržišta

Promet preko luke Ploče u prvom polugodištu 2021. iznosi preko 1.7 milijuna tona robe, što je porast od 30 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine (2020: 1.3 milijuna tona tona). Prihodi od prodaje lučkih usluga iznose 69.591 tisuću kuna, što je porast od 29 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine (2020: 54.028 tisuća kuna), dok prihod od prodaje roba iznosi 99.662 tisuće kuna te je 1.371 posto veći u odnosu na isto razdoblje prethodne godine(2020: 6.776 tisuća kuna). Proces zbrinjavanja radnika okončan je tijekom drugog kvartala 2021. godine. Društvo ne planira daljnja zbrinjavanja radnika tijekom 2021. godine - Dobri poslovni rezultati Luke Ploče u tekućoj godini proizlaze iz činjenice da su se makroekonomski čimbenici poboljšali tijekom 2021. godine naspram istog razdoblja u 2020. godini kad je vladao negativan učinak COVIDa-19 na globalnoj razini. Tijekom 2021. godine svi indeksi industrijske proizvodnje pokazuju značajan rast čime je povećana potreba i cijena logistike dobara. Posebno se to odnosi na tržište BiH gdje je registriran značajan oporavak u odnosu na 2020.godinu. Luka Ploče kontinuirano unaprjeđuje kapacitete, efikasnost i kvalitetu pružanja lučkih usluga kako bi zadovoljila zahtjeve postojećih, ali i potencijalnih korisnika što potkrepljujemo činjenicom da se u zadnjem periodu pojavljuju novi kupci s novim robama.Svjesni okruženja u kojem se tvrtka nalazi, od samih početaka provodimo najviše standarde pri rukovanju opremom te pridajemo izrazitu pozornost zaštiti i očuvanju okoliša u što smo uložili značajna sredstva - poručili su iz Uprave Društva.

image
U prvih šest mjeseci ove godine Luka Ploče d.d. povećala je promet i ostvarila neto dobit od preko 12 milijuna kuna
Ante Šunjić

Odustali odkogeneracijskog postrojena

Na naš upit kako vide luku u budućnosti odgovorili su - kao pametnu zelenu luku (smartgreenport).

- Planiramo daljnje ulaganje u razvoj i digitalizaciju Luke Ploče s naglaskom na rast u kontejnerskom prometu kao i povećanje kapaciteta kontejnerskog terminala.Luka Ploče kontinuirano radi na unaprjeđenju poslovne organizacije i programu socijalnog zbrinjavanja te smo iznimno spremni udovoljiti očekivanjima i zahtjevima s kojima se suočavamo. Inače, Uprava Luke Ploče d.d. zatražila je od Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, poništenje građevinske dozvole za izgradnju "Postrojenja za sušenje drvene sječke/drvene građe i pripadajućeg kogeneracijskog postrojenja na biomasu -LPE 5,0 MW el Faza 1 i Faza 2". Sukladno strateškim ciljevima društva koji su usmjereni razvoju lučkih potencijala i usluga do najviše razine, prostor na kojem je bila predviđena energana na biomasu prenamijenit će se u najmodernija otvorena i zatvorena skladišta generalnih tereta čime će se moći nuditi višu razinu usluga, poručili su iz pločanske tvrtke.

Visoki ekološki standardi

Luka Ploče već duže vrijeme ulaže napore u podizanje ekoloških standarda i energetske učinkovitosti. Tako su već kupljeni i pušteni u rad strojevi specijalizirani za čišćenje i polijevanje-cisterna i mobilni topovi za polijevanje rasutih tereta te četka za čišćenje prometnica i skladišta.

19. travanj 2024 17:07