StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoJAČA I OD BURE/

KORONA ZAUSTAVILA I NAUTIČARE: Iako su spremni samoizolaciju provesti na plovilu sa obitelji , još uvijek ih nema

Piše Kristina Filičić
10. srpnja 2020. - 09:09
Dok zbrajamo turističke gubitke, apartmani, hoteli i restorani zjape gotovo prazni, dok iščekujemo intenziviranje zračnog prometa, gledamo Stradun prazan u srpnju, jahtaši donekle popravljaju cjelokupni dojam. Njima je izostanak turističkih gužvi, pogotovo u vremenu zdravstvene ugroze, najbolja pozivnica za dolazak. RH se prema nautičkom turizmu otvorila prije drugih mediteranskih zemalja što nam je išlo u prilog. Jahtaša ima, iako ne u lanjskom broju. Ali, ima.U ACI marini Dubrovnik u lipnju bilježe 30 posto od ostvarenog u tom mjesecu lani.

image
 U Komolcu se trenutno nalazi oko 130 vlasničkih plovila, te oko 200 charter plovila
Božo Radić/HANZA MEDIA


- Popuštanjem mjera i ponovnim uvođenjem nekih zračnih linija prema ZL Dubrovnik početkom srpnja, gostima je ponovno omogućen dolazak do njihovih plovila. Uvođenjem redovnih zračnih linija omogućen je i rad charter flote, s obzirom da su gosti na tim plovilima većinom strani državljani. To se do sada već odrazilo na povećanje bookinga kod charter tvrtki za srpanj – kažu iz ACI marine Dubrovnik gdje se trenutno nalazi oko 130 vlasničkih plovila, te oko 200 charter plovila. Tijekom pandemije je smanjen broj charter plovila, ali je nakon popuštanja mjera, napominju, došlo do ponovnog povećanja charter flota i povratka plovila u marinu, pa je to smanjenje u odnosu na lani u ovom trenutku neznatno.

- Ove godine većina gostiju dolazi iz Austrije, Mađarske, Češke, Slovenije, Francuske i Italije. Ostaju u prosjeku dva dana u marini, te većinu svog vremena provode na moru – kažu u ACI marini koja može primiti plovila duljine do 45 metara, a na raspolaganju nautičarima je 380 vezova te 20 suhih vezova.Na pitanje kakva su im očekivanja od ovogodišnje nautičke sezone kažu:


image
Iako je srpanj dubrovačka ACI marina je prazna
Božo Radić/HANZA MEDIA


- Situacija vezana uz razvoj epidemije uzrokovane virusom COVID 19 je i dalje vrlo osjetljiva i mijenja se iz dana u dan te je teško procjenjivati ukupna očekivanja od ovogodišnje turističke sezone. Svakako treba reći da je prošlogodišnja sezona za ACI marinu Dubrovnik u financijskom smislu bila rekordna, te u situaciji u kojoj su značajno ograničena putovanja i otežani dolasci na krajnji jug Hrvatske sigurno neće biti moguće ponoviti te rezultate. Ipak, radimo sve kako bismo u ovoj godini ostvarili najviše koliko to bude moguće u realnim okolnostima.


Također, napominju, u marini se svakodnevno provode sve epidemiološke mjere po preporuci HZJZ-a. A što nautičare najčešće zanima, tvrde:
- Za razliku od ostalih turističkih sektora u RH, nautički sektor se pokazao kao jedan od najsigurnijih oblika turizma te ga turisti upravo zbog toga odabiru kao oblik odmora za svoje obitelji. Najčešća pitanja su pak vezana uz sam dolazak u Republiku Hrvatsku i pretežno se odnose na moguću samoizolaciju. Imamo mnogo gostiju koji najavljuju svoj dolazak bez obzira na moguću samoizolaciju, te su spremni to vrijeme provesti na plovilu sa svojim obiteljima uživajući u ljepotama naše obale sa sigurne distance – poručuju iz ACI marine Dubrovnik.

Kakva je situacija u marini Frapa Dubrovnik koja na raspolaganju ima 220 vezova za jahte od 10 do 50 metara te jedan vez za jahtu do 100 metara, nismo uspjeli doznati. Zbog velikog obima posla, kažu nam, odgovore će uputiti drage volje drugom prilikom.


image
Pusta Frapina marina u Gružu
Božo Radić/HANZA MEDIA



Uglavnom, dok kruzera nema ni za lijeka, niti će ih biti ove sezone, optimizam vraćaju mega jahte poznatih svjetskih milijardera koje Dubrovnik, na sreću, ne zaobilaze. Ljetovati u korona vremenu na jahti je poželjno. Ulijeva sigurnost u nesigurnim vremenima, lako se distancirati od drugih. Ne čudi što oni dubljeg špaga, izabiru upravo taj vid odmora. A svi oni kada dođu jahtom plaćaju pristojbe i takse lučkim upravama i lukama, što u vrijeme gubitaka dobro dođe. Bit će ih, kažu upućeniji, još i više u srpnju i kolovozu.

image
Luksuzna jahta Tango ruskog biznismena Viktora Vekselberga u luci Gruž.
 
Božo Radić/HANZA MEDIA



Prošle godine je na lučkom području bilo 285 jahti, ove godine će ih biti oko 200, znači 70 posto lanjskih ostvarenja. Treba naglasiti da jahte ove sezone ostaju duže, od osam do deset dana, pa će u financijskom pogledu ostvarenja, kažu u luci, biti blizu lanjskoj sezoni. Gosti koji odsjedaju na svojim jahtama često dolaze privatnim zrakoplovima. U Zračnoj luci Dubrovnik kažu kako je u lipnju na Čilipe sletjelo 174 privatna zrakoplova, što je oko 65 posto lanjskih ostvarenja u lipnju. Svi ti podaci potvrđuju kako ovaj vid turizma trenutno najbolje stoji. Promet jahti nije značajnije pao a srpanj i kolovoz bi trebali bilježiti još bolje rezultate. Jahtaši krstare Jadranom pa je nautički turizam, čini se, ovosezonska nada.
19. travanj 2024 13:27