StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoSASTANAK U DUBROVNIKU|

EUROPSKA KOMISIJA ZA PUTOVANJA Nisu rizične zemlje, nego osobe, a na tome ćemo ustrajati u idućoj turističkoj godini

Piše DV
23. rujna 2021. - 14:58
Dubrovnik, 230921. 101. sastanak Odbora direktora Europske putnicke komisije (European Travel Commision - ETC). Na fotografiji: Luis Araujo, Kristjan Stanicic i Eduardo Santander.Tonci Plazibat/Cropix

Turizam više nikad neće biti kao prije, to sa sigurnošću zaključujemo u post-covid vremenu. Turizam je na raskršću - složili su se direktori Europske komisije za putovanja, predsjednik Luis Araujo iz Portugala i izvršni direktor ETC-a Eduardo Santander iz Španjolske uz predsjednika Hrvatske turističke zajednice Kristjana Stančića, koji je domaćin 101. sastanka Odbora direktora Europske putničke komisije (European Travel Commision - ETC), najvažnijeg i najstarijeg međunarodnog turističkog udruženja u Europi. Teme sastanka su, između ostalog, uključivale prezentaciju i analizu postignutih turističkih rezultata na razini Europe u ovoj turističkoj sezoni, ali i analizu provedenih marketinških aktivnosti i istraživanja tržišta ETC-a.

-Ono na što se moramo fokusirati jest dijeljenje iskustava kako bi se izbjegle greške iz ove i prošle godine, stoga je najbolja destinacija za ovaj sastanak bio Dubrovnik, biser Hrvatske koja je ostvarila odlične rezultate, brzo primijenila mjere i otvorila se, iako je zapravo bio najviše oštećen zbog slabe avio povezanosti. Iako godina nije završila kao rekordna 2019., što je slučaj i u brojnim drugim zemljama, uspjeli smo povećati avionske linije i odmah se situacija promijenila. Moramo staviti naglasak na činjenicu da nije riskantna neka zemlja, nego da je riskantna osoba, i na tome treba raditi u godini pred nama-naglasio je Araujo, s kojim se složio i Eduardo Santander, izvršni doirektor ETC-a dodajući kako je turoizam na raskršću.

-Moramo se razmisliti, prebrojiti, promijeniti strategiju, a ključ je opet na međunarodnoj suradnji i dobrom vođenju turizma i neke zemlje. Turizam više nikad neće biti isti, promijenili su se prioriteti i društvo, a mi moramo raditi na tome ne samo da imamo rekorde i budemo prvi, nego i najbolji i najkvalitetniji. Ovo je after-covid era i moramo promovirati turizam ne samo u Europi nego i s vanjskim tržištima, a najbitnije možda od svega jest da budemo bolji u svladavanju grešaka i poduzimanju mjera te donošenju odluka, da nam se ne ponovi pandemijska godina. Turizam se ne smije gledati kao problem, nego kao dio rješenja-zaključio je Santander.

-Ovo je i priznanje Hrvatskoj da su nas odabrali, razmjenjivali smo iskustva u ovoj godini kroz različite mjere, a Hrvatska se pookazala kao jedna od zemalja koja je najbolje upravljala turističkim prometom u ovoj godini. Turizam je na prekretnici, buduće razdoblje slijedeće godine uvjetovano je posljedicama pandemije i novim trendovima koji se događaju i koji nas vode ka održivom razvoju, uz naravno apel za viši budžet kad je riječ o marketingu i promociji u što ćemo morati bolje ulagati. Dubrovnik je bio najviše oštećen zbog nedostatka avioletova, ali ove godine imamo bitno više aviolinija nego lani, izravne veze s New Yorkom utjecale su na broj američkih turista, i tako namjeravamo djelovati i dalje. Sad smo u fazi izrade budžeta za iduću godinu, veliki značaj dat ćemo suradnji s avioprijevoznicima, a pitanje koje je ključni izazov za budućnost jest da dogodine imamo više radnika. morat ćemo se, kao i ostatak Europe, okrenuti uvozu kvalitetnih kadrova, ova je godina pokazala da nam ih nedostaje- izjavio je predsjednik HTZ-a Kristjan Stančić.

Sastanku su bili prisutni i Magda Antonioli iz Italije, također potpredsjednica ETC-a kao i predstavnici nacionalnih turističkih organizacija zemalja kao što su Njemačka, Italija, Španjolska, Portugal, Mađarska, Slovačka, Švicarska, Monako, Crna Gora i dr.

ETC je osnovan 1948. sa sjedištem u Bruxellesu, a uz nacionalne europske turističke organizacije okuplja i pridružene članice iz privatnog sektora, odnosno agencije, prijevoznike i druge pružatelje usluga u turizmu. Glavni cilj ETC-a je unapređenje turističkih politika na razini Europske unije te daljnje promicanje Europe kao vodeće svjetske turističke destinacije.

20. travanj 2024 08:00