StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoMUKE EVENT INDUSTRIJE |

BEZ COVID POTVRDE NA KONCERT: Brzo antigensko testiranje organizatore košta skoro 100 kuna po osobi, logistika je loša, a državne subvencije nikakve!

Piše Bruno Lucić
30. srpnja 2021. - 07:30

U posljednje vrijeme sve više organizatora događanja u Dubrovniku za sve posjetitelje bez EU digitalne COVID potvrde nude i organiziraju brzo antigensko testiranje i to odmah na licu mjesta.

Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije dr. Mato Lakić ističe kako ustanova na čijem je čelu ne izdaje nikakva odobrenja za testiranje organizatorima. Također, nije upoznat tko tijekom tih testiranja prije samih događanja testira posjetitelje.

- Ukoliko se prilikom takvog testiranja otkrije pozitivna osoba, tko god da testira mora obavijestiti Zavod. Koliko znam, dosad nismo imali takve slučajeve, govori Lakić.

image
Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo DNŽ dr. Mato Lakić
Tonći Plazibat/Cropix

Pojasnio je situaciju s kućnim testovima koji se mogu kupiti u ljekarnama.

- Koliko znam, jedino se mogu koristiti testovi koji su odobreni od strane Europske unije, dakle, postoji lista tih testova i ti testovi se mogu koristiti kao službeni. Osoba koja kupi kućni test mora ga donijeti ako želi da se rezultat prizna, ne može se doma čovjek sam testirati da bi se to priznalo. Nismo imali takvih upita da je netko sa sobom donio test, imamo svoje testove i s njima radimo, objašnjava dr. Lakić.

Iz Stožera civilne zaštite Dubrovačko-neretvanske županije naveli su kako oni nisu nadležni za izdavanje suglasnosti za provođenje testiranja na COVID-19. Ustanove koje na području Dubrovnika mogu izdavati EU digitalne COVID potvrde jesu Opća bolnica Dubrovnik, Dom zdravlja Dubrovnik, Zavod za javno zdravstvo DNŽ te poliklinika i zdravstvena ustanova Marin Med.

Ravnatelj Branko Bazdan pojašnjava na koji način testira dubrovački Dom zdravlja.

- Naša ustanova ima svoju Covid-ordinaciju i ona radi antigenske testove. Svakoga koga testiramo, prijavimo i HZZO-u i HZJZ-u i ta osoba dobije Covid-putovnicu, dakle, ubacimo je u sustav. Čuo sam da postoje mnogi koji radi i vrše testiranje, da li oni to prijavljuju, u to ne ulazim, navodi ravnatelj Doma zdravlja Dubrovnik.

image
Ravnatelj Doma zdravlja Dubrovnik Branko Bazdan
Tonći Plazibat/cropix

Bazdan ističe kako djelatnici Doma zdravlja nisu išli testirati posjetitelje na događanjima.

- Osobe se mogu javiti telefonom i mailom pa se dogovori testiranje, a ujutro od 8 do 10 sati osobe mogu doći u Solitudu bez odgovora na testiranje, a poslije 10 je po dogovoru gdje mi izlazimo na teren. Radimo brze antigenske i PCR testove, ovlašteni smo za to, a u pravilu radimo od osam do osam, pojašnjava Bazdan.

Poliklinika Marin Med još jedna je u nizu ustanova koja nudi testiranje te je ovlaštena izdavati COVID-potvrde u Dubrovniku.

- Poliklinika Marin Med u više je navrata do sada dobila poziv organizatora da na ulazu na mjesto događaja testira posjetitelje s takozvanim brzim covid testovima. Sve takve pozive smo odbili jer svi testovi na Covid 19 imaju valjanost/legitimnost do 48 sati. – istaknuo je dr. Rikard Lenz.

– To konkretno znači da nema nužne potrebe da se posjetiteljima bilo kakvih događa(n)ja testovi rade na ulazu kad se testovi mogu napraviti i do dan-dva prije na mjestima koja su predviđena i organizirana za testiranja na Covid-19 virus. Za sva testiranja koje obavlja Poliklinika Marin Med uredno se dobije odgovarajuća potvrda i svi testirani su evidentirani, rekao je ravnatelj Poliklinike Marin Med dr. Lenz.

image
Ivo Ravlić/Cropix

Netko tko je imao iskustva oko organizacije testiranja posjetitelja jest producent koncerata i predstava jest Tomislav Kašljević. Radio je na produkciji predstave „Kakva ti je žena, takav ti je život“ koja je nedavno izvedena u dubrovačkom kinu Slavica te je pritom svim posjetiteljima bez EU digitalne COVID potvrde bilo ponuđeno besplatno brzo antigensko testiranje o trošku organizatora.

- Morate imati jedan tim sestara, liječnika, morate imati internet i sve ostalo. Jedno regularno testiranje traje između 15 i 20 minuta, pod uvjetom da je uspostavljena veza s određenom aplikacijom, a ta veza ne funkcionira nikako, dakle, ne možete to raditi. Ovo što nam sada traže, jednostavno, nije moguće, nema dobre logistike. To je slično kao sa stranicom „CijepiSe“ koja je loše radila i skoro se nitko nije prijavio preko nje, nego su svi išli svojim liječnicima ili drugim putovima, to vam je otprilike tako. Obično angažiram dva liječnika i tri medicinske sestre, nabavljam testove od ovlaštenih laboratorija koji su validni, znači, koje je HALMED odobrio, govori producent te dodaje:

image
EU digitalna COVID potvrda
Dubrovački Vjesnik

- Jednostavno, ovo što se traži i što se nudi je nemoguća varijanta, to je dobro za klubove jer u klub dođete sa 100 eura i hoćete li vi platiti vaš test 20 eura, baš vas briga! A s druge strane, na primjer, kupili ste kartu za kino Slavicu koja košta 90 kuna, kako da vam ja još tražim 40 kuna za test?! I ja od svoje zarade, koja je nikakva, da ne bih otkazivao koncerte i predstave, sam financiram testiranje, snalazim se. Pojavila se subvencija Ministarstva kulture i medija za koncerte od 50 kuna, ali to je opet ništa jer oni koji to rade, traže vam otprilike 100 kuna po čovjeku, znači opet morate dati 50 kuna. Navodno će Ministarstvo subvencionirati testiranje za predstave, ali opet imate 50 kuna troškova jer ne postoji netko tko testira za 50 kuna, ne postoji, ogorčeno će Kašljević.

25. travanj 2024 04:24