StoryEditorOCM
Kultura72. FESTIVALSKO LJETO |

ZA SVE ONE KOJI SU JE PROPUSTILI LANI Držićeva "Grižula" vraća se na Igre, na Gradac opet dolaze vile i satiri

Piše Dv
13. travnja 2021. - 12:40

"Grižula" Marina Držića u režiji Saše Božića i Petre Hrašćanec koja je premijerno izvedena 20. kolovoza 2020. u sklopu 71. Dubrovačkih ljetnih igara, bit će izvedena i u sklopu 72. festivalskog ljeta. Izvodi je Festivalski dramskog ansambla u suradnji s Akademijom dramske umjetnosti u Zagrebu, a u sklopu europskog projekta "Future Epics".

"Grižula" je komedija koja, s igrom zaljubljenih parova koji se traže u začaranom krugu, nalik onoj iz Shakespeareova "Sna ljetne noći", dijelom pripada pastoralnoj tradiciji. Držićeva moralna pouka i opomena publici je da kad obični ljudi prijeđu granice koje su im kao ljudima određene i dođu u dodir s nadnaravnim vilinskim svijetom, postaju komične žrtve nemira i nesporazuma. No ta vječita ljudska potraga za ljubavlju u novom čitanju Saše Božića i Petre Hrašćanec dijelom je studija lokalnog mentaliteta te će kroz nju biti protkani motivi dubrovačkih narodnih napjeva, pjesama i plesova.

image

 
Tonći Plazibat/Cropix

Festivalski dramski ansambl čine Ozren Grabarić kao Grižula, Nataša Dangubić kao Omakala, Kristijan Petelin Leon Dubroja kao vlasi Radoje i Dragić, Anica Kontić i Iva Jerković kao vlahinjice Gruba i Miona, Branimir Vidić kao Staniša te Perica Martinović kao Vukosava. Boris Barukčić u ulozi je Kupida i Plakira, a vile su Lucija AlfierViktorija BubaloDanijela Evđenić, Lana Meniga i Dea Presečki.

Scenografiju i kostimografiju potpisuje Zdravka Ivandija-Kirigin, autor glazbe je Nenad Sinkauz, svjetlo je oblikovao Martin Šatović, a asistentica kostimografije je Ana Mikulić. Jezični savjetnik za dubrovački govor glumcima je bio Maro Martinović.

18. travanj 2024 02:32