StoryEditorOCM
KulturaOBJAVLJENA MONOGRAFIJA

Vrijedan i do sada neobjavljen sistematizirani korpus arhitekture franjevačkih crkava

Piše DV
9. travnja 2021. - 14:30

Objavljena je monografija Corpus ecclesiarum Franciscanarum: Katalog franjevačkih crkava na hrvatskoj obali do kraja 16. stoljeća autora dr. sc. Damira Demonje kojoj su izdavači Arheološki muzej Istre iz Pule, Institut za razvoj i međunarodne odnose iz Zagreba i Izdavačka kuća Meridijani iz Samobora.

Kvalitetan je to pregled segmenta hrvatske srednjovjekovne graditeljske baštine koji je prvi puta ostvaren na ovako cjelovit način, kataloškom obradom svake građevine, njih ukupno 35. U knjizi su obrađene i crkve koje se nalaze u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, njih deset: crkva Sv. Frane (Male braće) u Dubrovniku, crkva Rođenja Blažene Djevice Marije na Lopudu, crkva Pohođenja Blažene Djevice Marije u Rožatu (Rijeka Dubrovačka), crkva sv. Nikole u Stonu, crkva Gospe od Snijega u Cavtatu, crkva sv. Vlaha u Pridvorju (Konavli), crkva sv. Jeronima u Slanom, crkva Gospe od Anđela u Orebiću, crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije na Otoku kod Korčule i crkva Sv. Savina na otočiću Daksa. 

Monografija je vrijedan i do sada neobjavljen i sistematizirani korpus arhitekture franjevačkih crkava na hrvatskom dijelu istočne obale Jadrana do kraja 16. stoljeća.

- Ovako segmentirano djelo omogućuje sagledavanje ove arhitekture i u širem geografskom kontekstu, pa je njezin doseg još važniji. Sustavnost i preglednost ove knjige olakšava snalaženje u kompleksu franjevačke graditeljske baštine na hrvatskoj obali Jadrana - istaknuo je autor dr. sc. Damir Demonja. Koncept predstavljen u monografiji popraćen je, osim brižljivim deskripcijama, i kvalitetnim prilozima te 175 crno-bijelih fotografija.

Vrijednost monografije očituje se, osim u tipološkoj sistematizaciji, i u raspravi koja je predstavljena na kraju, a svojevrsni je osvrt umjesto zaključka te pruža komparativnu analizu u odnosu na ishodišta specifičnog arhitektonskog oblikovanja.

Informativno, precizno i znanstveno utemeljeno, ovo je djelo namijenjeno znanstvenicima, povjesničarima umjetnosti, arhitekture, osobito sakralne arhitekture, studentima spomenutih struka, ali i široko zainteresiranoj javnosti, nespecijaliziranoj u polju povijesti umjetnosti. Transparentnost obrađenih franjevačkih crkava postignuta je dvojezičnim objavljivanjem knjige, na hrvatskom i engleskom jeziku, čime ona dobiva dodanu vrijednost, jer saznanja o tim crkvama postaju internacionalna.

Ona predstavlja temeljni doprinos usmjeren izradi cjelovitog arhitektonskog kataloga prema europskom modelu. Istovremeno, mogla bi potaknuti izradu tematskih specijaliziranih kataloga kao i interese za kvalitetnijim očuvanjem i obnovom arhitektonskog nasljeđa.

Ovom knjigom, kao i autorovom prethodnom, Arhitektura franjevačkih crkava u Istri (Puli, Poreču i Pazinu) i na otocima Kvarnerskog zaljeva (Krku, Cresu, Rabu i Pagu) do kraja 16. stoljeća, objavljenoj 2019. godine, kojoj je izdavač također Arheološki muzej Istre u Puli (zajedno s Institutom za razvoj i međunarodne odnose iz Zagreba) značajno će se olakšati daljnja monografska istraživanja, kao i širi uvid u temu, domaćim i inozemnim istraživačima franjevačke arhitektonske baštine do kraja 16. stoljeća.

Izdavanje knjige financijski su pomogli Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske i Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske.

20. travanj 2024 00:03