StoryEditorOCM
KulturaUMJETNIČKA GALERIJA|

SLIKAR KOJI JE VAN TIJEKOVA Eugen Varzić dubrovačkoj publici predstavio izložbu "Sve Su Ti Slike Ok"

Piše bruno lucić
22. srpnja 2021. - 22:16

Samostalna izložba hrvatskog suvremenog umjetnika Eugena Varzića pod nazivom „Sve Su Ti Slike Ok“ otvorena je u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik. Varzić se u izložbi predstavlja djelima nastalim u razdoblju od 2016. do 2021., a riječ je o slikama rađenim tehnikom ulja na platnu i crtežima u tehnici olovke na papiru. Umjetnikova supruga Romana, njihova djeca i poznanici, stalni su modeli te bivaju transformirani u nove imaginarne svjetove – portrete: Christine, Winter, Night, my love, Night. Bravuroznom likovnom tehnikom, na kojoj mu mnogi zavide, svojim totalima portreta slikar Varzić postavio je nove kanone postmoderne ikonografije.

Ravnatelj Umjetničke galerije, Tonko Smokvina kazao je kako umjetnika prati posljednjih deset godina, točnije od njegovog predstavljanja dubrovačkoj publici od skupne žirirane izložbe "Sveti Vlaho" koja je bila otvorena u Dubrovniku. Izrazio je zadovoljstvo što su uspjeli realizirati izložbu.

Kustos izložbe, Vinicije B. Lupis, rekao je kako kroz cijelo jedno desetljeće prati Varzićev rad, tako je dugo umjetnik stvarao na širem dubrovačkom području, od Korčule, Pelješca do Postranja, stvarao je u tom periodu djela sakralne tematike te je, prema Lupisovima riječima, "obogatio cijeli taj krajolik". Ciklus izložen u Umjetničkoj galeriji sastoji se od portreta i krajolika, a počeo je nastajati 2016. Nazvao je Varzića "slikara van tijekova, slikara koji pripada umjetnicima koji nisu u mainstreameu, nego idu svojim putovima". Kazao je kustos izložbe kako je, kad se govori u Varziću, riječ o europskoj vrijednosti.

Autor je rekao kako je sve što je imao reći, rekao svojim izloženim slikama.

- Teško mi je opisati osjećaj, nije to ni sreća ni euforija, to je nešto neopisivo. Puno je emocija, puno je života utkano u moje slike, naveo je Varzić zahvalivši dubrovačkom gradonačelniku Matu Frankoviću na dolasku, kustosu izložbe, timu Umjetničke galerije, primjerice, Andrei Batinić Ivanković. Otkrio je da je izložba trebala biti otvorena lani, ali nije zbog korone pa je tim više sretan što je otvorena ove godine. 

Otvarajući izložbu, Franković je izrazio zadovoljstvo što ima priliku svjedočiti još jednom velikom, ovoljetnom kulturnom događaju i što još jedan domaći umjetnik želi izlagati u Umjetničkoj galeriji. Kazao je kako je Umjetnička galerija "veliki prozor u svijet", kako za domaće tako i za strane umjetnike. Drago mu je što će Varziću Galerija biti na raspolaganju dva mjeseca i što će u tom razdoblju biti 'dom' njegovim djelima. Sretan je što se sve vraća u 'staro normalno', odnosno, ustvrdio je kako ne postoji ni 'staro' ni 'novo normalno', već samo jedno 'normalno'. Raduje ga i nada se da će Dubrovnik ponovno postati prepoznatljiv po vrhunskim umjetničkim događajima, ne samo u ljetnim vremenima, nego i tijekom cijele godine. 

Svi modeli podsjećaju na neki događaj, trenutak umjetnikova života. Prolaznost Emocija, odsjaj iz očiju Varzićevih portreta – lica naše svakidašnjice, situacija u kojima smo se svi nalazili, govore o duboko humanom slikaru velikoga slikarskog naboja, koji nas vodi k istini ljepote svakodnevlja. Iznimno je važno potvrditi činjenicu o visokoj tehničkoj spretnosti našega umjetnika, koja dominira na svim portretima, a jedan od njih pretočio je u veliki mural u Vukovaru, s porukom mira i tolerancije u ovom svijetu nemira.

Uz portrete, na ovoj izložbi izloženi su i krajolici koji tvore posebnu cjelinu u umjetnikovu stvaralaštvu. Varzićeva dva krajolika: Odlazak u grad i Običan dan, rađena su u maniri američkih precizionista, oslonjenih na kubistički realizam. Istoj skupini pripadaju i krajolici Casisa, Šibenska, Life, Morning has broken (the silence of night). Taj američki likovni smjer bavi se urbanim temama, reducirajući i analizirajući formu monumentaliziranih posve uobičajenih likovnih tema.

Realizaciju ove izložbe omogućio je Grad Dubrovnik i Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, te pokrovitelj Valamar Riviera, a moguće je pogledati do 19. rujna.

17. travanj 2024 20:12