StoryEditorOCM
KulturaKAZALIŠTE MARINA DRŽIĆA|

PRVA PREMIJERA NAKON KORONE Čehovljeva "Prosidba" nasmijala dubrovačku publiku

Piše DV
12. lipnja 2020. - 21:40
Anton Pavlovič Čehov: Prosidba Redateljica: Helena Petković Kazalište Marina Držića, lipanj 2020.Hrvoje Margaretić
Nakon više od dva mjeseca stanke zbog korone, na Velikoj sceni Kazališta Marina Držića premijerno je izvedena jednočinka „Prosidba“ prema tekstu Antona Pavloviča Čehova, a u režiji Helene Petković. U predstavi igraju: Branimir Vidić, Jasna Jukić i Zdeslav Čotić.

 - Jednočinke Antona Pavloviča Čehova potentan su kazališni materijal; duhovite, životne, s dramskim situacijama koje su iznimno zanimljive za glumačku i redateljsku interpretaciju. Čehov je pisac koji razumije suvremenog čovjeka, koji razumije rastrganost između želje i mogućnosti i koji je minuciozan u svojim studijama ljudskog karaktera. Njegovi “junaci” jedno misle, drugo govore, treće rade, brbljaju gluposti, životi im protječu u znaku trivijalnosti i upravo su nam zbog toga bliski već više od stoljeća. Suptilni humor proizlazi iz onoga što ostaje neizgovoreno, iz nemoći lica da ostvare svoje želje i svoja htijenja, iz ljudskih slabosti koje su nam svima dobro poznate i u kojima se lako prepoznajemo. Tekstovi su naoko jednostavni i nepretenciozni, bogati detaljima te stoga otvaraju pregršt mogućnosti za glumačku igru i redateljska rješenja, stoji u popratnom tekstu.

Autorski tim čine: Helena Petković (režija), Ivana Vuković (dramaturgija), Irena Kraljić (scenografija), Tea Bašić Erceg (kostimografija), Matea Bilosnić (oblikovateljica scenskog pokreta), Vesna Kolarec (oblikovateljica svjetla) i Damir Šimunović (skladatelj).

Reprizne izvedbe su na rasporedu 13., 25., 26. i 27. lipnja s početkom u 20 sati. Dv

16. travanj 2024 05:57