StoryEditorOCM
KulturaKNJIGE U KARANTENI

"Prohujalo s vihorom" traženije od horora i štiva od samopomoći

Piše Silvia Rudinović
2. lipnja 2020. - 15:34
U ožujku se činilo kao da živimo u romanu Stephena Kinga; pitanje je bilo hoćemo li završiti na kakvom ventilatoru za pluća, crnoj veći koju odvoze vojni kamioni ili dio šačice koja će preživjeti virus o kojem ne znamo ništa. Dva i pol mjeseca kasnije ne zna se mnogo više o novom virusu, ali straha nema u toj mjeri, ako ga uopće više ima. Malo tko pojačava ton na radijskom ili televizijskom prijamniku kad govori stožer civilne zaštite. Zapravo ni oni više ne govore, nego pišu izvješća. Iako bi takvo što moglo pretpostaviti, Stephen King ni ostali pisci horora, pa čak ni autori knjiga o samopomoći ovih dana nisu nešto osobito tražena 'roba' u Dubrovačkim knjižnicama.
 

Genijalna prijateljica, Majstor i Margarita...

- Omiljena tematika ovih dana nisu, kao što je možda za pretpostaviti, nekakve knjige samopomoći o tome kako ostati normalan u nenormalnim okolnostima, već je, kao i uvijek, primjetna velika potražnja za svime što se ekranizira poput romana Elene Ferrante “Genijalna prijateljica”, ciklusa romana “Igre prijestolja”, George R. R. Martina, i “Gospodara prstenova”, J. R. R. Tolkiena, a dogodi se tu i tamo da mnogi traže i stare ekranizirane romane kao na primjer “Prohujalo s vihorom”, Margaret Mitchell, ili “Majstora i margarite”, Mihaila Bulgakova, koji u zadnje doživljava novi procvat u Dubrovačkim knjižnicama. Nepisano je pravilo da ono što se trenutno ekranizira, postane brzo i najčitanije. To je ujedno i najbolja reklama – kaže Ivona Macan, glasnogovornica Dubrovačkih knjižnica.

image
Prvo popuštanje mjera Nacionalnog stožera civilne zaštite, 27. travnja, otvaranje butiga
Tonći Plazibat/CROPIX


Dubrovačke knjižnice na svih devet lokacija na kojima su smještene, Znanstvenoj knjižnici Dubrovnik, Narodnoj knjižnici Grad, ograncima Cavtat, Gruž, Lapad, Montovjerna, Mokošica, Trpanj i ljetnikovcu Skočibuha, svojim su korisnicima otvorile vrata odmah 27. travnja 2020., za povrat i posudbu knjižnične građe, upis i obnovu članstva.

- Zaprimali smo i njihove online zahtjeve, kao i pripremljene popise građe, donosili im građu pazeći pritom na pridržavanje svih higijenskih uputa, poput nošenja maski i rukavica, korištenja sredstava za dezinfekciju ruku i držanje razmaka od minimalno dva metra uz ograničavanje boravka osoba na dozvoljen broj u istom prostoru. Ovom prilikom zahvaljujemo svim našim korisnicima i članovima na divnoj suradnji. U međuvremenu smo pripremali sve naše prostore za dolazak i boravak korisnika na Odjelima u trenutku kad popuste mjere, postavljali zaštitna stakla na pultove, osigurali prostor za “karantenu” od 72 sata i dezinfekciju građe – kažu u Knjižnicama.

Tri tjedna zakasnina se nije naplaćivala, ali i to se vratilo od 11. svibnja, otkad je korisnicima omogućen boravak na odjelima, samostalno pretraživanje i odabir građe za posudbu, ali i dalje uz minimalno zadržavanje u istom prostoru i naravno uz pridržavanje svih navedenih higijenskih mjera. Od ponedjeljka, 25. svibnja, može se i u čitaonice, prema ograničenom sustavu rada. Sve dolazi na svoje.

image
Prvo popuštanje mjera Nacionalnog stožera civilne zaštite, 27. travnja, otvaranje butiga
Tonći Plazibat/CROPIX

 

Knjige i alkohol

Kad su Knjižnice počele ponovno raditi, knjige su morale čak u jednotjednu karantenu kako ne bi došlo do prijenosa virusa. Svakakvih je članaka bilo na temu koliko se COVID-19 zadržava na plastičnim, kartonskim i drugim površinama.
- Tijekom prvoga tjedna po otvaranju odlagali smo građu u kartonske kutije uz obvezan “boravak” u karanteni u trajanju od tjedan dana, potom i dezinfekciju alkoholom. Kartonske kutije smo zamijenili plastičnim iz higijenskih razloga, a karantenu smanjili na 72 sata uz dezinfekciju prije povrata na police – navodi Ivona Macan.

Koronavirus nije pretjerano utjecao na posudbu knjiga.
- Trebali ste vidjeti oduševljenje zbog ponovnog otvaranja knjižnice! Jako smo sretni što nas naši sugrađani doživljavaju kao ustanovu u koju se vesele vraćati. U Knjižnici rado borave prijatelji knjiga, prijatelji naših programa, sugrađani koji uživaju u samom ambijentu, atmosferi, a posebno su aktivni studenti u ovo vrijeme kad im se bliže ispiti i rokovi za pisanje diplomskih radova – kažu iz Knjižnica.

image
Prvo popuštanje mjera Nacionalnog stožera civilne zaštite, 27. travnja, otvaranje butiga
Tonći Plazibat/CROPIX


Od ponovnog otvaranja, Dubrovačke knjižnice sa svojim ograncima imaju 45 novoupisanih članova i 249 obnovljenih članstava, a godišnja članarina je i dalje ostala ista, simboličnih 10 kuna. Na mrežnoj stranici knjižnice i Facebooku, nedavno su krenuli s novom rubrikom recenzija o pročitanim knjigama ‘Pro’ ili ‘contra’. Uskoro se opet sastaje Čitateljski klub Dubrovačkih knjižnica kojeg vodi Stanislava Nikolić Aras.
- Lani smo započeli s djelomičnom adaptacijom Posudbenog odjela u Narodnoj knjižnici, navratite pogledati sviđa li vam se, a kako smo prostor pomalo preuredili tako smo iz našega zatvorenog spremišta donijeli i stara izdanja novina iz 90-ih vašeg cijenjenog lista Dubrovačkog vjesnika, i Slobodne Dalmacije, zatim Hrvatskog slova, ali i časopisa Vijenac. Možete ih čitati u Narodnoj knjižnici – poručuju iz Dubrovačkih knjižnica.
19. travanj 2024 03:20