StoryEditorOCM
KulturaKAZALIŠTE

Od danas možete gledati "Suton"

Piše DV
7. travnja 2020. - 10:05
Od danas na listi online predstava, Kazalište Marina Držića objavljuje i video Vojnovićevog "Sutona" koji je lani u travnju premijerno odigran na Velikoj Sceni u režiji ivice Boban.

Ivo Vojnović jedan je od najpoznatijih i najizvođenijih hrvatskih dramatičara, podsjećaj iz KMD-a, a njegov Suton uvijek iznova intrigira kazališne umjetnike i navodi na razmišljanje o vlastitoj sudbini. Komad napisan 1902. koji govori o nestajanju posljednjih pripadnika gosparskog stalež.

U predstavi igraju: Izmira Brautović (Mara Nikišina Beneša), Mirej Stanić (Made), Glorija Šoletić (Ore), Nika Lasić (Pavle), Srđana Šimunović (Kata), Hrvoje Sebastijan (Luco Orsatov Volco), Branimir Vidić(Sabo Šiškov Prokulo), Mijo Jurišić (Lujo Lasić) i Zdeslav Čotić (Vaso).

"Drugi dio Vojnovićeve Dubrovačke trilogije – Suton – drama snažnih emocionalnih naboja, nostalgična prisjećanja na Dubrovnik kakva više nema, niti će ga ikad biti, s iznimno nijansiranim psihološkim odnosima među likovima, drama o propadanju plemstva Republike koje će se odreći i života, ali ne i tisućljetnog etičkog kodeksa – dramski je tekst koji pripada vrhuncima hrvatske moderne, pa i hrvatske dramske riječi uopće. Suton je istinska kronika propasti jednog grada, jednog vremena i jednog društvenog sloja, stoga su i situacije u kojima Vojnović majstorski ocrtava osiromašenje Benešine kuće ili ironično podcrtava prisjećanje na dane kad je »Knez još vlado«, naglašenije od ljubavne žudnje Pavle i kapetana Luja", poručuju iz KMD-a.
 
19. travanj 2024 21:09