StoryEditorOCM
KulturaMINISTRICA NA FACEU |

NINA OBULJEN KORŽINEK O GOSPARU MIŠI MARTINOVIĆU Svaki put kad pogledamo prema Sponzi, sjetit ćemo se njegovih maestralnih „dozvola“ glumcima da uđu

Piše Dv
2. kolovoza 2021. - 12:57

Na odlazak gospara Miša Martinovića osvrnula se i ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek.

- Duboko me rastužila vijest o odlasku gospara Miše Martinovića, velikana hrvatskog glumišta, umjetnika koji nam je desetljećima oživljavao stoljećima stare dubrovačke riječi i pretvarao ih u našu suvremenost.

U antologiji hrvatskog glumišta ostat će zapisana njegova legendarna otjelovljenja Vojnovićevih, Držićevih, Gundulićevih, Krležini ili Goldonijevih likova, kojima je davao jedinstvenu glumačku energiju, neusporedivu ljubav prema kazalištu i radost glume. U „Dundu Maroju“ odglumio je sve ključne uloge, od Mara, preko Bokčila do Dunda, u „Stancu“ i Đivo i Stanac, a jednako je tako bio je Vojnovićev Vuko, Lukša, Lujo, Niko i Jerko. Svi mi koji smo imali privilegiju gledati ga i pratiti od djetinjstva u sjajnim izvedbama Dubrovačkih ljetnih igara, s gosparom Mišom upijali smo akcente i usavršavali naš dubrovački. I zato smo mu posebno zahvalni, jer nas je podsjećao kako smo ponosni nasljednici tog jezičnog i književnog blaga.

Bez njegovog Frana, kultna „Kafeterija“ ne bi godinama bila hit-predstava za koju su se dodavali redovi stolica i zbog koje je Gundulićeva poljana odjekivala smijehom i aplauzom. Premda je ostvario i više filmskih uloga, a nacionalnu popularnost zaslužio ulogom Brice u „Malom mistu“, Martinović je desetljećima ostao vjeran zahtjevnom kazališnom poslu.

Zajedno s generacijama Dubrovčana koji su pratili na stotine njegovih izvedbi ne samo na Dubrovačkim ljetnim igrama, nego i u dubrovačkom Gradskom kazalištu Marina Držića, svaki put kad pogledamo prema Sponzi, sjetit ćemo se njegovih maestralnih „dozvola“ glumcima da uđu i zaposjednu grad svojom umjetnošću. Neka svjetlost vječna svijetli našem nezaboravnom knezu od glumaca i glumačkog umjeteonstva, napisala je Obuljen Koržinen na svom Facebook-profilu.

20. travanj 2024 01:08