StoryEditorOCM
KulturaUGODNA GLAZBENA VEČER

Miljenica publike Martina Filjak u četvrtak u Dvoru uz Felixa Kliesera i Andreja Bielowa

Piše Dv
9. kolovoza 2021. - 17:00

Pijanistica Martina Filjak će uz hornista Felixa Kliesera i violinista Andreja Bielowa održati koncert u četvrtak 12. kolovoza u atriju Kneževa dvora s početkom u 21:30 sati na kojemu će izvesti djela Duvernoya, Schumanna, Dukasa, Wieniawskog i Brahmsa. 

Glazbena večer u Dvoru u izvedbi ovog trija kojeg čine vrhunski europski glazbenici donosi odabrani program za glasovir, rog i violinu, a otvorit će ga prvi Trio za glasovir, rog i violinu u c-molu pionira glazbe za rog Frédérica Duvernoya, živahno i pjevno djelo nastalo pod utjecajem bečke klasike. Uslijedit će Adagio i Allegro za rog i glasovir Roberta Schumanna koje zahtijeva vrlo vješte glazbenike i uporabu cijelog raspona instrumenta, a veliko glazbeno umijeće će tražiti i djelo Villanelle za rog i glasovir Paula Dukasa kojeg je skladatelj napisao kao ispitni komad za studente roga na Pariškome konzervatoriju s brojnim tehničkim zahtjevima, ali i živim melodijama. Poljski skladatelj i jedan od najvećih violinističkih virtuoza svojega doba Henryk Wieniawski i sam je učio glazbu na Pariškome konzervatoriju, a izvedena će biti njegova Briljantna fantazija koja ima  pet dijelova različitih ugođaja, s virtuoznim finalom. Kraju koncertne večeri u Dvoru, glazbenici su namijenili Trio za rog, volinu i glasovir u Es-duru Johannesa Brahmsa, djelo koje je tumačeno kao tužaljka i oproštaj od preminule majke, a zbog neobičnog sastava za ono doba te glazbene važnosti, smatra se da je ovaj Trio praktički započeo novu glazbenu vrstu. 

Miljenica festivalske publike, pijanistica Martina Filjak nastupa solistički i uz vodeće orkestre i dirigente na znamenitim pozornicama uglednih koncertnih dvorana diljem svijeta. Glazbenu je naobrazbu stekla na Muzičkoj akademiji u Zagrebu i na bečkom Konzervatoriju te nastavila u renomiranoj klasi za soliste u Hannoveru. Dobitnica je Zlatne medalje i niza posebnih priznanja na uglednom međunarodnom natjecanju u Clevelandu, nakon čega je debitirala u dvoranama Konzerthaus u Berlinu, Musikverein u Beču kao i dvorani Zankel u Carnegie Hallu prilikom čega ju je nahvalio ugledni The New York Times. Martina Filjak je dobitnica i prestižnih nacionalnih nagrada Vladimir Nazor, Milka Trnina te nagrade Orlando za nastup na Dubrovačkim ljetnim igrama 2008. godine. Hornist Felix Klieser s kojim će podijeliti pozornicu po mnogo čemu je izniman umjetnik, dobitnik cijenjene ECHO Klassik nagrade za mladoga glazbenika godine, kao i nagrade Leonard Bernstein Festivala Schleswig-Holstein. Violinist Andrej Bielow jedan je od vodećih ukrajinskih glazbenika svoje generacije koji je kao solist i komorni glazbenik snimio više od 20 nosača zvuka, surađivao je s priznatim svjetskim orkestrima pod ravnanjem cijenjenih dirigenata te osvojio razne nagrade i priznanja, a predaje na Sveučilištu za umjetnost u Grazu te je gostujući profesor Kraljevske akademije za glazbu u Londonu i održava majstorske tečajeve po Europi, Aziji i SAD-u. Ovom triju ovo je prvi zajednički nastup u Hrvatskoj, a već ujesen predstavit će se publici u Njemačkoj i Švicarskoj. 

Ulaznice za koncert dostupne su online na mrežnim stranicama festivala www.dubrovnik-festival.hr te putem servisa www.ulaznice.hr, ali i na blagajni u Festivalskoj palači (Od Sigurate 1) koja je otvorena svakim danom od 9:00 do 21:30 sati te na lokacijama izvedbi dva sata uoči početka programa. Uz kupnju Mastercard® i Maestro® karticama ostvaruje se 10% popusta.

Programi 72. Dubrovačkih ljetnih igra nositelji su certifikata sigurna okupljanja kojim se potvrđuje da će događanje biti organizirano sukladno važećim odlukama i preporukama nacionalnog i lokalnog stožera Civilne zaštite te preporukama Svjetske zdravstvene organizacije na kojima prisutne osobe nisu dužne predočiti EU digitalne COVID potvrde, što podrazumijeva održavanje fizičke distance od jednog sjedećeg mjesta uz obvezno nošenje maski.

19. travanj 2024 00:44