StoryEditorOCM
KulturaUMJETNIČKA GALERIJA |

DEVEDESET GODINA ŽIVOTA I SKORO 70 GODINA RADA Predstavljena monografija Tomo Gusić o najstarijem dubrovačkom slikaru

Piše bruno lucić
11. kolovoza 2021. - 22:36

Na taraci Umjetničke galerije Dubrovnik upriličeno je predstavljanje monografije „Tomo Gusić“, autora Marije Tonković i Antuna Karamana. Nakladnik monografije je Umjetnička galerija Dubrovnik, a riječ je o drugoj knjizi unutar biblioteke „Kosta Strajnić“.

Uz umjetnika Toma Gusića i autora monografije, u predstavljanju su sudjelovali ravnatelj Umjetničke galerije Dubrovnik Tonko Smokvina, urednik monografije Marin Ivanović, te dizajner monografije Luka Gusić.

image
Božo Radić/Cropix

- Monografija Tomo Gusić nastala je povodom retrospektivne izložbe Toma Gusića održane u prosincu 2018. u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik, koja je okupila i pokazala na jednom mjestu bogat i svestran opus Toma Gusića. Riječ je o dobro nam znanom slikarskom opusu, djelima koja upravo krase zbirku Umjetničke galerije Dubrovnik i nepravedno manje valoriziranom dizajnerskom opusu Toma Gusića. Monografija koja broji oko 300 stranica s velikim brojem ilustracija podijeljena je u dva poglavlja koja upravo na dostojanstven način valoriziraju kompleksno djelo dubrovačkog umjetnika, kako slikarstvo tako i grafičko dizajnersko oblikovanje Toma Gusića. O slikarstvu Toma Gusića prateći njegov rad dugi niz godina, bavio se jedan od autora, vrstan poznavatelj dubrovačkog modernog slikarstva, gospar Antun Karaman, rekao je Smokvina te dodao:

- O onom, ne manje vrijednom i rekao bi nepravedno malo valoriziranom, ilustracijom i grafičkim oblikovanjem, dizajnerskim opusom, opusom koji krasi zbirke značajnih institucija RH kao što su Muzej za umjetnost i obrt, MSU Zagreb, Nacionalna i sveučilišna knjižnica Zagreb, Grafički zavod Hrvatske, svrstavajući ga upravo tamo gdje i pripada, u sam vrh hrvatskog dizajna, bavila se i pisala gospođa Marija Tonković. Za grafičko oblikovanje zaslužan je gospar Luka Gusić, a za fotografije zaslužni su: muzejski fotograf Miho Skvrce, Goran Vranić te Luka Gusić. Monografija je tiskana u lipnju 2021. u Sveučilišnoj tiskari u Zagrebu, u nakladi od 500 komada. Ovom monografijom Umjetnička galerija Dubrovnik postaje bogatija za još jedno vrijedno izdanje, te ujedno na dostojanstven način valorizira svestran i bogat opus najstarijeg dubrovačkog umjetnika gospara Toma Gusića, zaključio je ravnatelj Umjetničke galerije.

image
Božo Radić/Cropix

Urednik knjige također se osvrnuo na djelo. 

- Mnogo je razloga zašto se trebamo radovati ovoj monografiji Toma Gusića. Dubrovačka je likovna stvarnost dobila još jedan miljokaz, oznaku vremena i prostora u kojoj je opus Toma Gusića neizostavan. Također, njome imamo prilike na jednome mjestu vidjeti koliko je rad ovog umjetnika, koji ove godine obilježava 90. rođendan i skoro 70 godina rada, plodan, širok i raznovrstan. Uz izuzetan tekst o slikarstvu Antuna Karamana, svakako treba istaknuti iscrpnu sintezu Marije Tonković koja je prvi put donijela cjelovit pregled Gusićevog dizajnerskog djela: prvi vizualni identitet Koncertne dvorane Vatroslav Lisinski, prvi vizualni identitet Dubrovačkih ljetnih igara, Galerije Sebastian, turističkog diva Atlasa i još mnogo toga, naveo je Ivanović te nastavio:

- Smatram izuzetno važnim da kulturne ustanove, u sveopćem manjku interesa velikih izdavača za likovnim monografijama zbog razloga neisplativosti, preuzmu inicijativu jer imaju ljude i društveno poslanje koje opravdava takve skupe izdavačke pothvate. Koliko god mislili da je dubrovačka moderna umjetnost proučena i publicirana, toliko nam još mnogo toga nedostaje - velike monografije sa suvremenim čitanjima Bukovca i Medovića, knjige o Staniću, Kokotoviću, Guvu, Maji Jug Pecarić, cjelokupnom dvadesetom stoljeću u Dubrovniku i tako dalje. Najveći doprinos do sada su dali Antun Karaman i Igor Zidić. Drago mi je da je ova monografija Toma Gusića ugledala svjetlo dana unatoč njegovoj pretjeranoj povučenosti i nezainteresiranosti za promociju, ali možda niti on sam nije shvatio koliko je do sada nedostajalo da se ovaj "puzzle" ugradi u sliku dubrovačke i hrvatske likovnosti, što zbog živosti i postojanosti kolorizma kao vrijednog doprinosa našeg slikarstva nacionalnom korpusu, što zbog probuđenog i velikog interesa za dizajn pedesetih, šezdesetih i sedamdesetih godina u čemu je Gusić uvelike participirao. Zahvalan sam pokojnom gosparu Ivu Rudenjaku na prvim poticajima za ovu monografiju, a i gosparu Avdu Ćimiću što je desetljećima na najkonkretniji mogući način osnaživao Gusićevu volju za radom, poručio je Ivanović.

image
Božo Radić/Cropix

Monografija je izdana uz potporu Grada Dubrovnika i Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.

18. travanj 2024 19:23