StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetNEUOBIČAJEN POTEZ

Viktor Orban platio oglas u RH: ‘Srbiju treba primiti u EU!‘

Piše jutarnji list
1. srpnja 2021. - 07:39

Vlada mađarskog premijera Viktora Orbána platila je u Večernjem listu objavu oglasa pod nazivom "O budućnosti Europske unije" u kojem se nalazi sedam prijedloga iza kojih stoji Mađarska. U najkraćem, Budimpešta je još jednom snažno napala Europsku uniju i ponovila optužbe koje Orbán već godinama upućuje na račun Bruxellesa, donosi Jutarnji.

Zbog takvih je stavova Viktor Orbán postao idol europskih konzervativaca, tzv. suverenista i desničara, koji tvrde da ih on predstavlja u borbi protiv federalne "superdržave" koju pokušavaju stvoriti europski liberali, ljevica, umjereni pučani i demokršćani. Među najvećim obožavateljima Viktora Orbána su hrvatski desničari poput Miroslava Škore, Hrvoja Zekanovića i Ruže Tomašić, koji su u više navrata isticali kako i vlast u Hrvatskoj treba zauzeti suverenističke pozicije te se ugledati u mađarskog vođu.

Razočarani desničari

Čini se da bi oni mogli biti razočarani poslije objave najnovijeg plaćenog pamfleta Orbánove vlasti. Naime, u spomenutom oglasu najzanimljivija je posljednja, sedma točka za stabilizaciju EU u prijedlogu mađarske vlade, koja doslovno glasi: "Srbiju treba primiti u Europsku uniju". Dakle, dok ovdašnji suverenisti najavljuju kako će se svim silama boriti protiv ulaska Srbije u EU, koji je ionako na jako dugom štapu, Viktor Orbán se otvoreno založio u korist Srbije i, štoviše, to stavio kao jedan od sedam prioriteta za spas Europske unije.

Tko prati međunarodne odnose, sigurno nije iznenađen. Zapadni diplomati su još 2018. upozorili kako Orbán već dulje vrijeme radi na čvršćem savezu istočnih članica Europske unije sa zemljama kandidatima za članstvo u EU na Zapadnom Balkanu, koje su na užetu za šlepanje, a koje bi u Bruxellesu zajedno zastupale dugoročni reformski plan "Europe nacija". Orbán se očito obraća konzervativcima diljem Europske unije, koji su, kao i on, skloni teorijama da je Europa ugrožena od "liberalnih snaga", NGO-a, Sorosa, LGBT zajednice i migranata.

Identični prijedlozi nalaze se i u ovom oglasu iza kojeg stoji mađarska vlada: "U Bruxellesu grade takvu superdržavu za koju nitko nije dao ovlaštenje. Mi kažemo "ne" europskom carstvu", što se ponavlja u nekoliko točaka u kojima se tvrdi da su nevladine organizacije preuzele Uniju. Tu je i ksenofobno upozorenje: "Sljedeće desetljeće bit će razdoblje opasnih izazova: ugrožavaju nas masovne migracije i pandemije. Moramo zaštititi ljude u Europi". Napokon, Orbán poručuje da "moramo vratiti europsku demokraciju" i zato treba anulirati utjecaj Europskog, a pojačati utjecaj nacionalnih parlamenata.

Ovaj oglas je došao samo dan nakon posljednjeg summita Europske unije na kojem su neki lideri država članica EU bili toliko otvoreni i oštri da su Orbánu poručili da napusti EU ako ne misli poštivati načela na kojima je EU stvorena, od temeljnih ljudskih prava, vladavine prava i neovisnosti sudstva do slobode medija.

Taj cilj - prosperitet Europe - može se postići primanjem Srbije u Europsku uniju, zagovaraju Mađari. Mađarska je već godinama glavni saveznik Srbije unutar Europske unije, a osobito bliske veze gaje dvojica vlastodržaca, Viktor Orbán i Aleksandar Vučić. Prošlo ljeto je slovenski premijer Janez Janša sudjelovao s Orbánom i Vučićem na web konferenciji o europskim izazovima i traženju zajedničkog europskog identiteta. Sva trojica složila su se da žele "jaku i kompetitivnu Europu koja je dom različitih naroda" te Europu kao zajednicu temeljenu na "judeo-kršćanskim" i kršćansko-demokratskim vrijednostima i tradicijama, a ne federalističku Europu ("Ever Closing EU") koja će zanemariti identitete i povijesnu baštinu pojedinih naroda.

Šest sastanaka

Orbán i Vučić su se od svibnja 2019. do kolovoza 2020. sastali čak šest puta, a zajedničku sjednicu održale su vlade njihovih država. "Viktor je bio jedini koji je na videokonferenciji prije nekoliko dana više puta ponovio da je Srbija danas više potrebna Europskoj uniji nego obrnuto. Koliko još ima lidera koji će takvo što reći", izjavio je Vučić u svibnju 2020., na što je Orbán replicirao da je njegova zemlja privržena podršci eurointegracijama Srbije i očekuje od Europske unije da otvori šest pregovaračkih poglavlja za koja je Srbija već spremna za otvaranje. Sada je to predložio u oglasu koji je publiciran u nekoliko članica EU.

Iako ne postoje neka točna ujednačena pravila kako jedna vlada može objaviti svoj oglas u drugoj državi EU, to svakako nije praksa. Događa se to kada jedna država promovira turizam, neki događaj, pa i, primjerice, prioritete u predsjedanju Europskom unijom. No, ovakvo direktno promoviranje političkih stavova putem plaćenih oglasa, koje je potpisao premijer, rijetkost je.

Iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova RH poručuju kako o budućnosti Europe ne dijele simplificirane stavove koje prenose oglasi.

- Naše ideje i stremljenja u pogledu Europske unije su poznati i teže snažnijoj uključenosti, povezanosti i sinergiji unutar europske obitelji. Hrvatska inzistira na proširenju EU koje se temelji na dosljednom ispunjenju kriterija za članstvo, provedbi potrebnih reformi i ostvarivanju mjerljivih rezultata. To vrijedi za sve države aspirantice na članstvo, pa tako i za Srbiju, kažu u odgovoru iz Ministarstva.

Hrvatska se nije pridružila zajedničkom pismu koje je potpisalo 17 članica EU, sve najrazvijenije i najbogatije, koje su osudile mađarski zakon koji krši prava LGBT zajednice. Orbánov oglas je objavljen u nekoliko država. Među prvima su ga objavili ABC u Španjolskoj i Jyllands-Posten u Danskoj. U Češkoj je Orbánov plaćeni oglas objavljen u dnevnom listu Mladá fronta DNES, koji je u vlasništvu koncerna nominalno liberalnog premijera Andreja Babiša.

Oporba oštro protiv

Međutim, Orbán ima sve više problema u svojoj zemlji. "Na prošlotjednom sastanku Vijeća EU premijer Viktor Orbán učinio je razvidnom intenciju da izvede Mađarsku iz Europske unije." Tako počinje pismo koje je potpisalo šest čelnika mađarskih oporbenih stranaka i poslalo ga čelnicima EU.

Potpisnici su izrazili "snažno opredjeljenje" da zadrže Mađarsku u europskoj obitelji nacija i tvrde da to podržava premoćna većina stanovništva. Tvrde da su "mir, prosperitet, demokracija, ljudska prava, vladavina prava i poštovanje manjina", kao temeljne vrijednosti EU, osnovica na kojoj kane graditi zemlju, donosi Jutarnji.

Zvonimir Troskot: Ono što Orbán govori dio je Mostova programa

Svi detektirani problemi Europske unije - stoje. O njima smo već govorili i bili su dio našeg programa za europske izbore. Ogroman problem ovakve EU je demokratski deficit i o tome ćemo nastaviti govoriti. Što se tiče točke 7. (Srbiju treba primiti u EU), njeno ostvarenje ovisi o ispunjenju uvjeta koje će dijelom postaviti i Hrvatska.

Uvjeta poput rješavanja sudbine nestalih osoba, povratka otete imovine, formiranja zajedničke komisije za utvrđivanje ratne štete, te potrebe da se RH preda sva dokumentacija jugoslavenskih tajnih službi vezana uz Hrvatsku i hrvatske državljane. Sumnjamo da će Plenkovićeva vlada to uvjetovati!

Hrvoje Zekanović: Suverenisti 7. točku o Srbiji ne podržavaju

Prvih 6 točaka podržavamo, kao što u načelu podržavamo i njegovu politiku. On je jedan od rijetkih suverenista među europskim državnicima. A što se tiče točke 7., stav Hrvatskih suverenista je, naravno, drugačiji. Volio bih da i naš premijer i predsjednik RH objave sličan popis točaka o budućnosti EU, ali bojim se da bi točka 7. bila identična Orbanovoj.

Mene ne čudi Orbanov stav, nego naših državnika koji nemaju nikakvih primjedbi na ulazak Srbije u EU. Stav Suverenista je da Srbija ne može u EU sve dok se ne riješe pitanja nestalih, dok Srbija ne prizna da je izvršila agresiju na RH, a onda slijedi i pitanje ratne odštete.

Stjepo Bartulica: DP se načelno ne protivi Srbiji u EU

Oko prvih šest točaka smo poprilično suglasni, posebice oko 6. točke o Europskom parlamentu. Mislim da je ovo tzv. Matićevo izvješće primjer ideologiziranja rada EU parlamenta. Što se 7. točke tiče, Domovinski pokret nema načelno ništa protiv ulaska Srbije u EU jednog dana.

Međutim, Vučićeva retorika i potezi vrlo su štetni za Hrvatsku. Ne pokazuju dobru volju. Za razliku od Mađarske, mi sa Srbijom imamo još neriješena pitanja. Tražimo da RH čvršće zastupa interese, ne samo oko nestalih osoba, nego i po pitanju pravednog odnosa prema Domovinskom ratu. To ne isključuje ni plaćanje odštete nevinim žrtvama ili zatočenicima.

Objavljeni prijedlozi Mađarske o budućnosti EU:

1. U Bruxellesu grade takvu superdržavu za koju nitko nije dao ovlaštenje. Mi kažemo "ne" europskom carstvu.

2. Integracija je sredstvo, a ne sama sebi svrha. Iz Temeljnih ugovora EU treba brisati postavljanje cilja "sve tješnje povezane unije između naroda Europe"

3. Odluke neka donesu izabrani vođe, a ne međunarodni NGO-ovi! Kažemo "ne" outsourcingu vladavine prava.

4. Snagu europske integracije daju zajednički gospodarski uspjesi. Ako zajedno ne možemo biti uspješniji nego pojedinačno, onda je to kraj Europske unije.

5. Sljedeće desetljeće bit će razdoblje opasnih izazova: ugrožavaju nas masovne migracije i pandemije. Moramo zaštititi ljude u Europi.

6. Moramo vratiti europsku demokraciju. Europski parlament pokazao se

slijepom ulicom: zastupa isključivo vlastite ideološke i institucionalne interese. Treba povećati uloge nacionalnih parlamenata.

7. Srbiju treba primiti u članstvo Europske unije.

16. travanj 2024 21:22