StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetNEMA IZMJENA |

PREKOGRANIČNI SHOPPING PO STAROM Dubrovčani i dalje po istim pravilima mogu ostvariti povrat PDV-a kupujući u Trebinju

Piše Dv
2. ožujka 2021. - 16:04

Mnogo bure i polemike na početku ove godine je izazvala primjena novog Pravilnika o oslobađanju od PDV i trošarina za robu uvezenu u osobnoj prtljazi osoba koje putuju iz trećih zemalja u Republiku Hrvatsku, a brojni su građani s obje strane granice koji su se našli u nedoumici kad su u pitanju ove odredbe, donosi portal Hercegovinapromo.

Ono što je predstavljeno kao novost u ovom pravilniku, odredba o ograničenju od 300 kuna vrijednosti robe koju građani Hrvatske mogu prenijeti po povratku iz BiH u matičnu državu je de facto odredba koja je na snazi još od 1. srpnja 2013. godine.

U dopisu koji je u posjedu portala Hercegovinapromo, a koji je kao odgovor jednom od udruženja poslodavaca u BiH uputio Središnji ured Carinske uprave Hrvatske iz Zagreba 25. veljače ove godine, striktno se navodi da oko ograničenja vrijednosti uvoza u osobnoj prtljazi građana nema novosti u Pravilniku koji je stupio na snagu 1. siječnja 2021. godine.

Ono što je svakako ključno kod prekogranične kupovine je vrijednosno oslobođenje od uvoznih davanja jest Sporazum između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine o pograničnom prometu u kojem se definiraju područja s obje strane državne granice koje se tretiraju kao pogranični teritorij na koji se odnosi oslobađanje od spomenutih uvoznih davanja.

image
Duje Klarić /Cropix

Uvidom u ovaj sporazum (cjelokupan dokument možete pogledati na linku OVDJE) jasno je da se pograničnom zonom smatra područje od pet kilometara s obje strane državne granice, ali i naselja koja su definirana Dodatkom A i Dodatkom B ovog sporazuma.

U Dodatku A međudržavnog sporazuma RH i BiH pojedinačno su navedena naselja u Dubrovačko-neretvanskoj županiji koja se smatraju pograničnim područjem i za koja važe vrijednosna oslobođenja od uvoznih davanja. To su između ostalog Dubrovnik, Slano, Cavtat, Plat, Srebreno, ali i brojna druga naselja na ovom području.

Kako se navodi u dopisu Središnjeg ureda Carinske uprave Hrvatske od 25. veljače koji je potpisao ravnatelj Hrvoje Čović, stupanjem na snagu novog Pravilnika postupanje carinskih službenika u odnosu na stanovnike pograničnih područja nije se mijenjalo, te ne bi trebali biti izazvani problemi u prekograničnom prometu između dvije zemlje, piše Hercegovinapromo.

Iako su mediji u proteklom razdoblju bili prepuni tekstova o promjenama u prekograničnom prometu, očigledno je iz spomenutih dokumenata da su to samo bili pompozni naslovi koji su iskorišteni kako bi se građani doveli u nedoumicu i neodlučnost kad je kupovina u susjednoj državi u pitanju.

24. travanj 2024 04:37