StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPOTRES U DALMACIJI

Poslušajte zastrašujući zvuk potresa, načelnik Civilne zaštite otkrio koliko je dojava stiglo

Piše jutarnji list
7. listopada 2021. - 09:21

Oko 75 dojava u pozivni centar 112

Damir Gabrić, načelnik stožera Civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije, u razgovoru za N1 izvijestio je da je situacija u županiji dosta dobra nakon sinoćnjeg potresa, prenosi Jutarnji.

- Istina, građani su uznemireni, ali većih šteta nije bilo, čini se da je gradnja u Dalmaciji dosta kvalitetna. U pozivnom centru smo primili 65 dojava, u Šibenskoj-kninskoj županiji još 15-ak. Čini se da nije bilo većih oštećenja - rekao je Gabrić.

Vatrogasna intervencija u Splitu

Javna vatrogasna postrojba grada Splita primila je poziv na intervenciju nakon potresa koji je u srijedu navečer, nekoliko minuta prije 22 sata, pogodio dalmatinsko područje i trajao šest do sedam sekundi.

Vatrogasci su izašli na teren u Omiškoj ulici i oko 22.37 sati s krova uklonili dio puknutog dimnjaka.

Odron na cesti kod Trilja

Potres od 4.6 po Richterovoj ljestvici zabilježen je u srijedu u 21,57 sati na granici s BiH kod Buškog jezera, a osjetio se na širem području oko Sinja, Splita, Makarske i okolice.

Prema zasad dostupnim podacima, nije zabilježena značajnija šteta. Na društvenim mrežama dijeli se snimka popucalih zidova u jednoj kući, navodno u okolici Dicma. Također, vatrogasci DVD-a Trilj objavili su da je došlo do odrona ceste na dionici Trilj-Bisko te da cestarska služba uklanja kamenje s ceste. Cesta je u međuvremenu opet prometna. Objavljena je i snimka iz Liske gdje se odronilo kamenje sa stare kamene kuće.

Također su vatrogasci izvijestili da su u kratkom roku imali više od 200 poziva te da zasad nemaju prijavu nikakvih šteta.

Dalmacija Danas dobila je fotografiju iz Priblača na području Otoka Dalmatinskog na kojoj se vidi da je dio zida popucao i pao na krevet.

Načelnik Dicma Petar Maretić večer je proveo na terenu s vatrogascima, prenosi Dnevnik.hr.

Manji potresi

"Izlazimo na mjesta gdje se dogodila šteta i gledamo kakva je situacija, zasad nema većih šteta, oštećenja ima na nekim starijim kućama", rekao je Maretić. "Nakon ovog velikog potresa bila su još tri manja", dodao je i kazao da je najgore stanje u jednoj kući u Krušvaru, općina Dicmo, kojoj su "zidovi popucali i odvojili se".

"Ljudi ondje žive, zamolili smo ih da se noćas negdje sklone, a ujutro ćemo angažirati statičare. Ostalo što smo vidjeli su manja oštećenja, i to na starijim kućama, novije su prošle dobro. Na terenu je stožer Civilne zaštite i DVD Sveti Jakov Dicmo, pozivam građane da nam jave ako su primijetili još neka oštećenja", kazao je Maretić.

Zastrašujući zvuk

Dalmacija danas također je objavila snimku telefonskog razgovora koji je krenuo nekoliko sekundi prije potresa. Jedan sugovornik se nalazio u automobilu, a drugi u kući. Na snimci se čuje intenzivno micanje crjepova na krovu kuće za vrijeme potresa, prenosi Jutarnji.

16. travanj 2024 07:39