StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetOPREZA NIKADA DOSTA |

Po Konavlima taksirao pedofil iz Zagreba, lokalni taksisti pomogli da ga se što prije pronađe!

Piše Dubravka Marjanović Ladašić
17. travnja 2021. - 08:43

Pedofilima, jednoj od najgorih noćnih mora za roditelje, sve je lakše doprijeti do djece. Vlastita obitelj i društvene mreže njihov su omiljeni 'teritorij'. U obitelji se ne sumnja na najbliže članove, pa bolesni umovi to iskoriste; na društvenim mrežama sve mlađa djeca otvaraju profile gdje iznose privatne podatke i fotografije, a pedofili jednostavnim klikom dolaze u kontakt s djecom. Ako ga se uspiju dočepati, djetetove traume su nezamislive i ostaju neizbrisive, a pravosuđe često ne osudi predatora na zasluženu kaznu, pa po medijima čitamo naslove 'Djed monstrum bludničio nad unukom, dobio samo uvjetnu kaznu. Djevojčica završila na psihijatriji'.

- Prijava pedofila ponekad zna biti teška, jer po njihovim navodima nema kaznenog djela (odnosno osobnog pristupa), međutim, već je bilo slučajeva kada se osoba uhitila, te sprovela istraga i na kraju i osudila – započinje priču o svom velikom iskustvu u borbi protiv pedofila Anita Papa, predsjednica 'Lavica', udruge za zaštitu i pomoć žrtvama pedofila koja je u lipnju 2018. upozorila taksiste u Konavlima da među njima postoji osoba koja čeka pravomoćnu presudu za pedofiliju. Tad mu se još i sudilo na dva suda u dva različita grada. Radilo se o Zagrepčaninu kojemu se sudilo za ukupno 5 djevojčica u dobi od 10 do 13 godina, a bio je potencijalna prijetnja i za svu ostalu djecu u Dubrovniku. Nije mogla javno iznositi njegove podatke jer je postojala mogućnost da zbog toga bude blago osuđen, a ona kažnjena. No, bilo je očigledno da poslodavac nije tražio uvjerenje da se protiv tog taksista ne vodi kazneni postupak, što Papa savjetuje kao obavezno. Pedofil je, zahvaljujući brzoj reakciji taksista pronađen, priveden i konačno osuđen na zatvorsku kaznu.

image
Anita Papa, predsjednica 'Lavica', udruge za zaštitu i pomoć žrtvama pedofila
Privatni Arhiv

- Roditelji često ne znaju da imaju prava, a jedno od tih je da policija mora zaprimiti prijavu, te postupiti sukladno zakonu tj. provesti istragu. Nerijetko se dogodi da je predator već otprije poznat policiji, pa samim time bi im i takva prijava trebala biti 'lakša' za istražiti.  Roditelji moraju biti uporni, jer i takvo tipkanje s maloljetnicima je kazneno djelo. Ako policija to negira, mogu se obratiti DORH-u. Sve poruke treba sačuvati, isprintati i dostaviti, zajedno sa fotografijama, ako postoje. Policija mora djelovati po prijavi, pogotovo kad su u pitanju djeca – ističe Papa.

- Već je bilo slučajeva kada je istraga krenula upravo po prijavi kada je dijete primalo poruke neprimjerenog sadržaja od starije i njemu nepoznate osobe. Napominjem da je nakon istrage podignuta i kaznena prijava od DORH-a, te je dotični i pravomoćno osuđen.

- Što se tiče interneta, djeci treba objasniti sve ono dobro što nam donosi, ali i opasnosti koje vrebaju. Pojasniti djetetu da ništa ne postoji što mora sakriti od roditelja i da pogotovo takve informacije treba prenijeti, jer je to način da ga se zaštiti na vrijeme. Povjerenje je ključno i puno je teže ako se dijete iz bilo kojeg razloga boji reakcije roditelja, ali i to se može izbjeći tako da se djetetu kaže da bilo kome iz kruga obitelji ili prijatelja može to povjeriti i da će ga svi zaštititi. Za reći nekome bliskome da ga vreba predator, bilo putem društvenih mreža, telefonski ili ono najgore, osobnim prilaskom, treba hrabrosti, što također treba djetetu naglasiti - ističe Anita Papa. - Razgovor je ključan.

- Ponekad je vrlo teško boriti se sa sustavom koji kao da štiti zločince, a žrtvu još više čini žrtvom. Sudski procesi traju predugo, centri vrlo često traže viđanje (kada je u pitanju obitelj) djeteta s počiniteljem. A ovdje ne govorim o brakorazvodnim parnicama. Koliko god ružno zvučalo, sustav je taj koji je spor, aljkav, zaostao u nekom drugom vremenu. Iznijet ću primjer koji je trenutno aktualan, majke koja se razvela i dobila skrbništvo. Nakon nekoliko mjeseci što djeca idu kod oca u dogovorene termine (dani, te vikendi) uvidjela je da nešto nije u redu. Mislila je da su možda bili duže budni, proveli vrijeme na zraku i sl. To je trajalo iz vikenda u vikend, dijete je počelo piškiti u krevet, ima noćne more i više ne želi kod oca. Na prvu, kad je čula priču, ne vjeruje, ali dolazi vikend i dijete histerično moli majku da je ne da od sebe. Oba djeteta su žrtve, a sada otac pokušava provesti ovrhu. Psiholozi su potvrdili, nadzor je sve prijavio, ali centar gura po svom (otac je moćan i bogat), majka cijelo vrijeme ne želi ništa, napominjem da ni alimentaciju nije tražila (zatražila je razvod jer je nju zlostavljao), tad nije niti bila svjesna što radi djeci.

image
Pedofili se koriste svim sredstvima da dođu do svojih žrtava
Božo Radić/cropix

- Zadnji nadzor prijavljuje centru da je i starije dijete žrtva od svoje treće godine, a kad je postala 'prestara', prebacio se na mlađe dijete. Znam koliko ovo ružno zvuči, ali svaki predator ima dob 'koju voli', naježim se kad ovo moram uopće izgovoriti. Pitanje je hoće li centar uopće predati prijavu sad na policiju, iako je zakon jasan, ali bojim se da upravo ta njihova socijalna radnica radi sve kako bi majku, ali i djecu, prikazala lažovima, a oca divnim i poželjnim – kaže na kraju Anita Papa.

OSOBNA ISKUSTVA

- Moja je nećakinja jednog dana došla k nama sva blijeda – prepričava nam priču iz bliskog obiteljskog kruga naša sugovornica. – Nakon nekoliko pokušaja da nam se povjeri, pokazala je sms poruke jednog člana obitelji koji joj je slao opscene poruke. Njezina majka odmah je otišla u policiju. Ondje su joj, na spomen njegova imena i prezime, pokazali njegovu fotografiju i pitali 'je li to taj?'. Ispostavilo se da je već bio registriran kao pedofil, ali u ovom konkretnom slučaju ništa nisu poduzeli – kaže o slučaju iz jednog grada u Hrvatskoj.

- Dopustili smo našoj kćeri od tada 13 godina da otvori profil na Instragramu jer su ga 'svi imali' – prepričava iskustvo s pedofilom sa društvenih mreža naša sugovornica, Dubrovkinja. – Ubrzo su joj počele stizati poruke tridesetogodišnjaka, znamo mu ime i prezime. Nije se čak niti skrivao. Odmah sam otišla kod policajca kojega inače dobro poznajem. Rekao mi je da ne može ništa jer nije bilo osobnog kontakta. Izbrisali smo kćerkin profil na Instagramu i zabranili sve društvene mreže. Često razgovaramo s njom o svim opasnostima koje donosi ovaj bolesni svijet. Moram reći da nemam povjerenja u nju jer je premlada i naivna. Zato joj redovno kontroliramo mobitel i društvo u kojem se kreće – kaže iskreno naša sugovornica.

19. travanj 2024 09:48