StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetLIPANJ JE IZGUBLJEN |

MUKE PO PRIVATNIM IZNAJMLJIVAČIMA - Interesa ima, a rezervacija nema pa nema

Piše Slobodna Dalmacija
5. lipnja 2020. - 19:50
U turističkom smislu govoreći, ovaj je lipanj ništa drugo do izgubljen mjesec. Iako su mjere izolacije u Europi velikim dijelom stavljene izvan snage, gostiju nema, a sudeći po onome što nam je rekao predsjednik Udruge privatnih iznajmljivača Zadra Daniel Radeta, tako će ostati još neko vrijeme, piše Slobodna Dalmacija.

– Interesa ima, a rezervacija nema. Glavni je razlog tomu tehničke prirode, jer ljudima još nije jasno kako mogu doći u Hrvatsku i mogu li uopće doći. To je glavni problem koji treba riješiti – kaže Radeta i dodaje da su turisti koji imaju namjeru provesti odmor u Hrvatskoj jednostavno zbunjeni.

Posljedica je to različitih politika koje provode države Europske unije s obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju, jer jedno su Slovenija, Hrvatska i Grčka, u kojima je od koronavirusa umrlo stotinjak ljudi starije životne dobi, a drugo su Italija i Španjolska, gdje su razmjeri širenja COVID-a 19 bili katastrofalni.

– Čemu služi Europska unija ako ne može dogovoriti regulativu koja bi uređivala prelazak granica u ovom trenutku? Umjesto toga, svaka država za sebe određuje što im je raditi, i onda dolazi do dezinformacija zbog kojih potencijalni gosti ne rezerviraju smještaj jer im nije jasno mogu li bez problema stići do Hrvatske i kakvi su im sve dokumenti potrebni za to – veli Radeta.

Problem je tim veći što je ove godine teško računati na goste s Dalekog istoka i iz SAD-a, a upravo su oni "bildali" hrvatske turističke brojke posljednjih godina. Azijci su Hrvatsku posjećivali cijele godine, a Amerikanci su stizali kruzerima, čija je plovidba ovog ljeta pod velikim znakom pitanja.

– To znači, ako se ne dogovorimo na razini Europske unije kako putovati Europom ovog ljeta, mi možemo zaboraviti na turističku sezonu. U lipnju privatni iznajmljivači teško mogu očekivati goste, a ne poduzme li se istoga trena nešto u Bruxellesu da bi se dogovorila pravila o tome kako putovati i koje se mjere u vezi s tim trebaju poštovati, mi se možemo pozdraviti s turizmom u 2020. – otvoreno će Radeta, koji smatra da je Hrvatska ta koja treba inicirati sastanak na razini EU-a kako bi se ovaj problem stavio ad acta i da bi turisti, bez dvojbi da će ih netko i negdje primorati na ostanak u samoizolaciji, mogli planirati put.

– Na goste koji stižu s drugih kontinenata teško možemo računati ove godine, mislim da je taj vid turizma u ljeto 2020. propala priča. Zato nam je jedini spas omogućiti sigurno putovanje gostima iz Europe u Hrvatsku. Dogovori li se zajednička politika prelaska granica u EU, to će olakšati život ne samo privatnim iznajmljivačima i hotelijerima, nego i djelatnicima turističkih agencija, jer sve nas gosti obasipaju pitanjima na koja im teško možemo dati prave odgovore čak i kad ih znamo, jer je puno dezinformacija u eteru. Zovu nas Nijemci, pa Talijani, i nitko ne zna što ih čeka na povratku provedu li odmor u Hrvatskoj. Tu nam nedostaje i informacija od Ministarstva turizma, a to nam stvara probleme – kaže naš sugovornik, i zaključuje kako Vlada mora poduzeti sve da dođe do sastanka o prelasku granica i da se dogovori regulativa koje će se jednako pridržavati na svim graničnim prijelazima u EU-u, piše Slobodna Dalmacija.
23. travanj 2024 12:45