StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetNASTALE VELIKE GUŽVE |

KILOMETARSKE KOLONE NA GRANICI SA SLOVENIJOM - U Hrvatsku ušle stotine Slovenaca, jutros se na prijelazima čekalo i tri sata

Piše Juatrnji list
15. svibnja 2020. - 19:07
Samo nekoliko sati nakon što je Slovenija u četvrtak u ponoć otvorila granice prema susjednim državama, na stotine slovenskih državljana krenulo je prema Hrvatskoj, piše Jutarnji list.

Jutros se na graničnom prijelazu Kaštel za ulazak u Hrvatsku čekalo oko tri sata, a oko 13 sati vrijeme čekanja se skratilo na jedan sat. Na nekim prijelazima kolone su dosegle i devet kilometara, što je dijelom bila posljedica i strožih graničnih kontrola koje su provjeravale dokumentaciju osoba koje ulaze. U najvećem dijelu dolazili su slovenski državljani koji imaju nekretnine u Istri i Primorju. Slična situacija dogodila se i na graničnom prijelazu Rupa. Oko 14 sati na tom se prijelazu stvorila velika kolona vozila iz smjera Slovenije, a na prolaz granice čekalo se oko jedan sat.

Ukinuta samoizolacija

Slovenska je vlada u četvrtak navečer donijela odluku o otvaranju granica i ukidanju dosadašnje mjere prema kojem slovenski državljani po povratku u Sloveniju moraju ići u sedmodnevnu samoizolaciju. Upravo je ukidanje te mjere potaknulo slovenske državljane da krenu prema Hrvatskoj. U ovom trenutku na području Istre oko 10 tisuća slovenskih državljana ima nekretnine, odnosno prijavljeno boravište, i svi oni bez ograničenja mogu ući u Hrvatsku.

Nakon što je Hrvatska prošlog tjedna otvorila svoje granice za državljane EU, u Istri su očekivali priljev dolazaka slovenskih državljana. Dino Kozlovec, načelnik Stožera civilne zaštite Istarske županije, prije nekoliko dana najavio je ulazak iz inozemstva u Istru na tisuće ljudi.

No, pritom je naglasio kako turisti na osnovi rezerviranog hotelskog aranžmana ne mogu ući u Hrvatsku, već samo oni koji imaju opravdani razlog. Posjedovanje nekretnine u Hrvatskoj, sukladno preporukama, jedan je od tih razloga.
O načinu prelaska hrvatsko-slovenske granice sutra bi trebali razgovarati i ministri unutarnjih poslova Hrvatske i Slovenije Davor Božinović i Aleš Hojs. Na tom bi sastanku trebala biti prezentiran i web-sustav koji bi, prema riječima hrvatskog ministra turizma Garija Cappellija, trebao olakšati prolazak turista preko granice.

Bez restrikcija

Kako saznajemo, radi se o sustavu preko kojeg bi gosti prije ulaska u Hrvatsku unaprijed putem interneta dostavili graničnoj kontroli svoje podatke i naveli razlog ulaska, kako bi se skratila procedura na samoj granici i na taj način smanjile gužve. I hrvatski državljani sada bez ikakvih restrikcija mogu putovati u Sloveniju, dok je putovanje u Italiju, Austriju, Mađarsku, Srbiju, Crnu Goru i Srbiju i nadalje puno ograničenja.

Slovenska vlada objavila je i popis malih graničnih prijelaza prema Italiji, Austriji i Mađarskoj preko kojih državljani tih zemalja mogu ući u Sloveniju kako bi obrađivali svoju zemlju. Na popisu nema graničnih prijelaza prema Hrvatskoj, tako da hrvatski državljani iz pograničnih područja koji imaju poljoprivredna zemljišta u Sloveniji u tu zemlju i nadalje moraju ulaziti preko velikih prijelaza.

Osim što je otvorila granice, slovenska je vlada u četvrtak navečer zaprepastila i cijelu Europu odlukom o završetku epidemije na području Slovenije koja je trajala od 12. ožujka. Time je Slovenija postala prva država u Europi koja je to učinila.
Slovenski premijer Janez Janša ustvrdio je da Slovenija ima najbolju epidemiološku situaciju u Europi te da je odluka donesena na osnovi mišljenja Nacionalnog instituta za javno zdravstvo. No odluka o ukidanju epidemije ne stupa na snagu odmah, već 31. svibnja. No usprkos ukidanju epidemije slovenskim državljanima se i nadalje preporučuje nošenje maski, dezinfekcija ruku i fizička distanca.

Oštre kritike

Do 14. svibnja Slovenija je imala 1465 oboljelih i 104 umrle osobe. Ukupno je 270 osoba pušteno iz bolnice.
Ovu su odluku u Sloveniji oštro kritizirali zdravstveni stručnjaci, ali i javnost. Naime, ovom odlukom slovenska je vlada “uštedjela” nekoliko milijardi eura za isplate pomoći tvrtkama koje su se našle u gospodarskim problemima zbog koronavirusa.

U Zakonu o interventnim mjerama slovenska vlada je navela da ako do 15. svibnja epidemija nije okončana, rok za izvanredne mjere koje vrijede do 31. svibnja produljuje se za 30 dana. Stoga je slovenska vlada u posljednji trenutak, nekoliko sati prije isteka 15. svibnja, ukinula epidemiju te više nije obvezna donijeti mjere o financijskoj pomoći tvrtkama u problemima.

Odluku Vlade o kraju epidemije u Sloveniji žestoko je kritizirala i tamošnja zdravstvena struka. Infektologinja Bojana Beović, voditeljica stručne skupine pri Ministarstvu zdravstva, tvrdi kako prijedlog o završetku epidemije nije došao od struke, već da su odluku o tome donijele vladine službe, odnosno politika. Ona upozorava da bi Slovenija, naraste li broj oboljelih, mogla proglasiti epidemiju ponovno pet minuta nakon 31. svibnja, piše Jutarnji list.
23. travanj 2024 18:06