StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetDUBROVNIK NA EURU|

BOŽO LASIĆ, KONAVOSKI NAČELNIK I NUMIZMATIČAR: Motiv Grada sviđao se i Karađorđevićima i Titu, samo ga NDH s novčanica gurnula na poštanske mrake!

Piše Gabrijela Bijelić
16. srpnja 2021. - 11:04
Dubrovnik na novčanici Kraljevine Jugoslavije od 100 dinara od 15. srpnja 1934., puštenoj u promet 6. travnja 1941.Božo Lasić

Građani Hrvatske na stranici euro.hr  do jučer su mogli ocjeniti  motive koji će se naći na nacionalnoj strani kovanica eura kad  početkom 2023. uđemo u eurozonu. Nikoga ne čudi što je Dubrovnik kao prepoznatljiv simbol Lijepe naše u najužoj konkurenciji u društvu sa šahovnicom, kunom, glagoljicom i kartom Hrvatske. I nije Gradu prvi put da se nalazi među odabranima, neovisno o vremenu i društvenom uređenju. S načelnikom Općine Konavle Božom Lasićem, koji je poznat i kao pasionirani numizmatičar, kroz kraći smo vremeplov doznali gdje je sve i kad Dubrovnik gostovao u našoj monetarnoj prošlosti.

image
Konavoski načelnik i numizmatičar Božo Lasić smatra da Dubrovnik zaslužuje mjesto na novčanici eura
Cropix

Uz dvoglavog orla

U prvoj polovici prošlog stoljeća pojavio se on na prednjoj strani novčanice od 100 dinara nekadašnje Kraljevine Jugoslavije, tik do državnog grba s dvoglavim orlom i vodenog žiga s likom mladog kralja Petra II Karađorđevića.

Dvadesetak godina kasnije krasio je novčanicu istog apoena, no umjesto monarhije sad je u điru bila socijalistička Jugoslavija. Tu je Dubrovnik preselio je na revers novčanice kojoj se na 'licu' nalazila mlada Konavoka s motivom Boninova u pozadini. Isti motiv zadržao se na serijama iz 1955., te 1963.

image
Dubrovnik na novčanici Kraljevine Jugoslavije od 100 dinara od 15. srpnja 1934., puštenoj u promet 6. travnja 1941.

U sam smiraj SFRJ i vrijeme galopirajuće inflacije, opet se Grad progurao na jugoslavenski papirnati novac, ovaj put u vrijednosti 50 tisuća dinara. Na aversu zelenkaste novčanice našla se neznana djevojka, a na stražnjoj strani iliti reversu povijesna jezgra Dubrovnika. Jednaki detalj, samo iz drugog kantuna, održao se do danas, na poleđini novčanice od 50 kuna, čiju prednjicu resi portret slavnog dubrovačkog pjesnika Ivana Gundulića.

image
Dubrovnik na novčanici Kraljevine Jugoslavije od 100 dinara od 15. srpnja 1934., puštenoj u promet 6. travnja 1941.
Božo Lasić
Kovnica Republike radila je skoro 5 stoljeća

Od kovnica na području Hrvatske najdulje je djelovala upravo kovnica Dubrovačke Republike, navodi se u Leksikonu Marina Držića. U njoj su, piše dalje, iskovane čitave serije srebrnih i bakrenih novacasrebrnih i bakrenih novaca. Radeći gotovo bez prekida od 1337. do 1803. godine, puštala je u optjecaj velike količine srebrnoga i bakrenoga, sitnijega i krupnijega novca.
Dubrovački novac imao je cijeli raspon vrijednosti i imena, pa se tako primjerice bakreni nazivao minca ili folar, a srebrni dinar. Od imena novca Republike kroz povijest je za izdvojiti perper, škudu, dukat, talir, libertinu...

image
Dubrovnik bi se mogao naći na eurokovanicama
Grad Dubrovnik

Bradani vrijede zlata

Božo Lasić iz perspektive dugogodišnjeg numizmatičara smatra da Dubrovnik zaslužuje posebno mjesto i kod uvođenja eura, ali ne na kovanom novcu:

image
SFRJ - 100 dinara, serija od 1. svibnja 1963., puštena u promet 15.9.1964.
Božo Lasić

- Dubrovnik bi trebao biti zastupljen na papirnatim novčanicama jer se na kovanici ne može sublimirati sva njegova raskoš. Jednostavno bi bio presitan da se vide svi detalji. A značenje Dubrovnika je i u kontinuitetu izdavanja novca koji seže u 12. i 13. stoljeće, otkad datira njegov monetarni sustav. Iako su i drugi jadranski gradovi poput Splita, Šibenika ili Kotora imali novac, ovaj Dubrovačke Republike imao je najjače pokriće u srebru i bio je svugdje cijenjena moneta – ističe Lasić i podsjeća na Bradan, najpoznatiji starodubrovački talir nazvan tako po bradi sveca zaštitnika Dubrovnika svetog Vlaha. Bradani su se očuvali do današnjih dana u zbirkama marljivih kolekcionara, a kako su rijetki i skupi, tržišna im se vrijednost danas procjenjuje na više od 2000 eura. Još su rjeđi srebrni polubradani kojima tržišna cijena može rasti i do 15 tisuća eura, ističe Božo Lasić.

image
Novčanica od 50 tisuća dinara, serija 1.svibnja 1988, puštena je u promet 5.rujna 1988.
Božo Lasić

Napominje kako jedno kraće razdoblje Dubrovnik ipak nije bio zastupljen ni na papirnatom ni na kovanom novcu:

image
Aktualna plava novčanica od 50 kuna sva je u znaku Dubrovnika
Cropix

- U doba Nezavisne Države Hrvatske nije ga bilo na tadašnjim kunama, valjda nije bio dovoljno prepoznat. Ali je NDH taj nedostatak nadoknadila u filateliji, gdje dubrovačkih motiva nije manjkalo – rastumačio nam je konavoski načelnik i numizmatičar.

image
Srebrenjak HNB-a posvećen Dubrovniku iskovan je u 2018. godine
HNB
Minčeta na srebrenjaku

Hrvatska narodna banka u sklopu serije "Hrvatski gradovi", izdala je 2018. prigodni srebrni kovani novac "Dubrovnik", uz obrazloženje da to čini u trajni spomen gradu Dubrovniku, svjetski poznatom turističkom gradu, luci i središtu Dubrovačko-neretvanske županije.
Prigodni srebrni kovani novac izrađen je u specijalnoj tehnici kovanja kojom se postiže kakvoća polirane ploče, s visokosjajnim ravnim površinama i matiranim reljefnim detaljima, prigodnih motiva. Pušten je u prodaju 9. srpnja 2018.
Autor je srebrnoga kovanog novca bio akademski kipar Kažimir Hraste, a prigodničarsko izdanje izradio je Hrvatski novčarski zavod d.o.o. HNB je ugovorno povjerila promidžbu i prodaju navedenog izdanja Hrvatskomu novčarskom zavodu d.o.o. Proizvedeno je tada 5 tisuća komada nominale 200 kuna.

19. travanj 2024 11:51