StoryEditorOCM
Crna kronikaVLAHUŠIĆ PRED TRIBUNALOM|

SVJEDOK U NASTAVKU SUĐENJA ZA AFERU REVELIN Nitko nije imao primjedbi da se Revelin da u komercijalizaciju, noćni klub je poboljšao kulturni život

Piše Vladimir Urukalo/SD
26. travnja 2021. - 13:55

Svjedočenjem Silvia Bulića, zaposlenika Grada Dubrovnika koji je 2010. godine bio zadužen za gospodarenje tvrđavom Revelin te Tončija Daničića iz tvrtke Dubrovačka baština d.o.o. nastavljeno je na splitskom Županijskom sudu suđenje bivšem dubrovačkom gradonačelniku Andri Vlahušiću i ugostitelju Lukši Frankoviću po USKOK-ovoj optužnici za tzv. aferu "Revelin". Podsjetimo, bivšeg ministra zdravstva i aktualnog kandidata za gradonačelničku poziciju Uskok tereti za zlouporabu položaja i ovlasti odnosno da je 2010. godine pogodovao Frankoviću, zakupcu tvrđave Revelin, u kojoj je otvorio istoimeni noćni klub. Vlahušić je oštetio gradski proračun za najmanje tri milijuna kuna. Frankovića se tereti za poticanja na zlouporabe, utaju poreza ili carine te povrede obveze vođenja poslovnih i trgovačkih knjiga.

Oba okrivljena pojavila su se na ročištu.

- Mene je kolega Medović pozvao da idemo izmjeriti šank i prostore iza njega u tvrđavi Revelin jer je rekao da će taj dio biti u natječaju. Mislim da mi je rekao da je raspisivanje ovog natječaja inicirao gradonačelnik Vlahušić. Znam da je na natječaju izabran obrt "Afrika" gospodina Frankovića, ali ne znam tko su bili ostali koji su se javili. Mislim da je cijena bila oko 50 tisuća kuna, ali nisam siguran. Kad sam rekao da se sve odigralo u dva, tri dana to se nije odnosilo na rok natječaja već za vrijeme prije objavljivanja istog. Mi smo radnje prije natječaja morali obaviti u dva, tri dana jer smo npr. u ponedjeljak saznali da će natječaj biti u srijedu objavljen. Ne mogu se, obzirom na protek vremena, sjetiti što je točno bilo u tom natječaju ali znam da je bilo nešto o dijelu prostora koji se daje u najam, a bilo mi je neobično da se spominjala organizacija u dijelu prostora mimo šanka. Sjećam se da je bilo nešto i o ulaznicama, na koji će se način određivati cijena, ali detalja se ne sjećam - kazao je Bulić dodajući na pitanje tužiteljice USKOK-a da je naknadno vidio ugovor o zakupu i da je u njemu bilo nekoliko uvjeta koji nisu bili u javnom natječaju, a odnosili su se na prihode od ulaznica, režijske troškove, kako će se naknadno sporazumom utvrđivati cijena iznajmljivanja ostalog dijela tvrđave.

- Minimalni tehnički uvjeti se, mislim, nisu mogli dobiti jer je trebalo naznačiti kolika će biti ograđena cjelina gdje će se obavljati djelatnost u klubu. Sjećam se da je vezano za to bio sastanak kod gradonačelnika Vlahušića i da je on kazao da treba poći u Ured državne uprave vidjeti što je potrebno za dobivanje minimalnih tehničkih uvjeta jer je u klub već uložen određeni novac pa da se to riješi da mogu što prije početi s radom. Na tom se sastanku, sjećam se, dogovorilo da će Grad Dubrovnik plaćati 30 posto zaštitarske službe i čišćenja, a režije bi se plaćale pola pola. Kad me pitate je li ovakav dogovor bio povoljan za Dubrovnik, mogu reći kako bi za Grad bilo najpovoljnije da nije ništa plaćao, a obzirom na sklopljeni ugovor situacija Grada je ovisila o broju prodanih ulaznica, što ih je više prodano, Grad bi bio u povoljnijem položaju. Ljeti bi Grad dobio 30 kuna od svake prodane ulaznice, a zimi 10 kuna. Ovaj je klub bio nešto što je Gradu trebalo i ovdje se radilo o partnerskom odnosu. Račun za struju bi Grad platio, a onda bi to prefakturirao obrtu "Afrika" - kazao je, među ostalim, svjedok. Dodao je i da su troškovi tvrđave Revelin prije utuženog razdoblja bili oko 500 do 600 tisuća kuna godišnje i njih je podmirivao Grad. Kako je rekao, prije 2011. godine je Grad godišnje zarađivao oko sto do 200 tisuća kuna godišnje, a nakon 2012. godine i ulaska "Afrike" u prostor godišnja zarada je bila oko milijun i pol kuna. Frankovićev obrt je prostor plaćao 365 dana, a koristio ga je oko 200 dana godišnje.

Svjedok Daničić je kazao da je prije dolaska "Afrike" prostor tvrđave služio isključivo za protokolarne gradske poslove.

- Nitko nije imao primjedbi da se tvrđava Revelin da u komercijalizaciju. Sjećam se da smo jednom bili u Kotoru i vidjeli disco klub koji se nalazi u tvrđavi te je možda tadašnem gradonačelniku došla ideja kako bi bilo dobro i u Dubrovniku imati tako nešto. Dubrovnik je turističko središte, au centru grada nije imao noćni klub i po meni je otvaranje Revelina pun pogodak. Poboljšao se kulturni život u gradu, postavljena je audio-video tehnologija koju su koristili svi prilikom svojih nastupa kao i bina, pa je taj klub, smatram, Gradu donio više koristi nego štete. Na sastancima nikad nije gradonačelnik govorio da bi se davanjem tvrđave u najam drugim korisnicima uskratilo pravo na korištenje tog prostora - zaključio je Daničić.

Suđenje se nastavlja krajem lipnja.

24. travanj 2024 13:59