StoryEditorOCM
Crna kronikaPODIGNUTA OPTUŽNICA |

PLJAČKA NOVCA ZRAČNE LUKE DUBROVNIK Zeničani Alen i Adi vozili pljačkaški motor na Čilipima, optužen Katušić stariji i Sarajka Sanela

Piše Ahmet Kalajdžić
26. ožujka 2020. - 14:58
Optužnicom Županijskog odvjetništva u Dubrovniku, taksist Antun Katušić (46) iz Gabrila u Konavlima i NKV- radnica Sanela Hadžić (40) iz Sarajeva optuženi su za sudjelovanje u organizaciji razbojništva u Zračnoj luci Dubrovnik 21. listopada u 7,40 sati u Čilipima. Podizanjem optužnice tako je dovršena petomjesečna pravosudna istraga te je Katušić optužen za kazneno djelo prikrivanja te kazneno djelo razbojništva, dok je Hadžić optužena zbog pomaganja u tom razbojništvu.

Tekst iz Dubrovačkog vjesnika prenio je i bosanskohercegovački portal Zenicablog

Iz obrazloženja optužnice se indirektno može zaključiti da novac nije imao kemijsku zaštitu, a doznajemo da su ukradeni motocikl Yamaha vozili poznati BiH - kriminalci, braća Alen (42) i Adi Alić (29) iz Zenice koji su već poznati po sličnoj oružanoj pljački novca


Prisjetimo se, razbojništvo s kojim se povezuju dogodilo se 21. listopada u 7,40 sati u Čilipima, nedaleko od Postaje aerodromske policije, kad su maskirani razbojnici na ukradenom motociklu oteli torbu s 652.436 kuna vikend- utrška u domaćoj i stranoj valuti aerodromskog duty free shopa, a odnijeli su i slipove kreditnih i debitnih kartica.

Prema optužnici, okrivljenici su se povezali rad dogovora oko podjele uloga u planiranom razbojništvu te je, slijedom te podjele, 16. listopada Antun u 6,30 sati ujutro na Putu Republike, nedaleko benzinske pumpe Ina, u svoje kombi- vozilo Citroen Jumper probnih registarskih tablica ukrcao motocikl Yamaha Tricity zapremine 125 kubika. Motocikl je vlasništvo restorana "Mezzanave", iako je znao da je noć ranije ukraden s parkinga ispred Atlant centra. Potom ga je odvezao na parkiralište zračne luke u Čilipima.

image
Antun Katušić
CROPIX

 

Prijetili punim pištoljima


Istodobno je i Sanela Hadžić obavila svoj dio posla: iz BiH je dovela Adija Alića (29) u Dubrovnik gdje ga je već čekao njegov stariji brat Alen Alić (42). Na dan planirane pljačke, Katušić je ujutro 21. listopada oko 6,50 sati braći predao ključeve motocikla kojim su se odvezli prema aerodromskoj upravnoj zgradi, a on se kombijem parkirao kod upravne zgrade pred koju su braća, slijedeći na motociklu dostavno vozilo Škoda Karoq aerodromske Zaštitarske službe, stigla oko 7,40 sati.

U trenutku kad su djelatnici Zračne luke Đuro Vidak i Pavica Katić izlazili iz tog vozila, iznoseći torbu s novcem duty free shopa, ubrzali su vožnju i prijeteći pištoljima, uz povik "Daj pare!" otrgnuli torbu iz ruku Vidaka koji je i lakše ozlijeđen.

Kasnije se otkrilo da su prijetili punim pištoljima i da je jedan imao pištolj "Crvena zastava" kalibra 9 mm, a drugi "Češku zbrojevku" kalibra 6,35 mm.

image
Trenutak privođenja Adija Alića 2011. nakon oružane pljačke kombija BiH pošte
Zenicablog


Katušić je svo vrijeme akciju pratio s parkirališta ispred ulaza u upravnu zgradu i bio spreman, u slučaju potrebe, pomoći braći Alić. Iako se prema optužnici motocikl udaljio u nepoznatom smjeru, nije tajna da su razbojnici preko Konavoskog polja pobjegli prema Gabrilima, gdje im se izgubio svaki trag. Do 24. listopada su braća Alić i optužena Sanela Hadžić boravili u sobi gruškog hostela "S baza" na Obali pape Ivana Pavla II, te otputovali u BiH, gdje je Sanela ponijela i ključ sobe hostela. Kasnije će se otkriti da je to učinila kako bi onemogućila pronalazak dvaju pištolja koje su braća sakrila ispod daske nogostupa skalina unutar sobe koji vode na kat s krevetom. Sanela je 25. siječnja ove godine ponovno došla u Dubrovnik kako bi preuzela pištolje i dodatno zametnula tragove. Tada je i uhićena te su policijski službenici u njezinoj nazočnosti obavili pretragu sobe i zamijetili dijelom podignutu kutnu letvicu skalina. Ispod daske hodišta pronašli su pištolj "Crvena Zastava" s 8 metaka kalibra 9 mm i "Zbrojevku" s 4 metka kalibra 6,35 mm.

image
Alen Alić je stariji od braće razbojnika s motocikla
Zenicablog



Treba spomenuti i razdoblje kratko nakon počinjenog razbojništva: pravosudna je istraga utvrdila, a optužnica samo "rezimirala" kako je Antun Katušić, do uhićenja 24. listopada da je uhićen, uništio sve predmete za koje je mislio da ga se može povezati s oružanom pljačkom. Tereti se da je zapalio platnenu torbu marke "Navigare" s novcem te ostatke torbe s odjećom i obućom koje su nosila braća Alić, zajedno s kacigama i ključem motocikla Yamaha zamotao u platnenu navlaku koju je uzeo iz obiteljske kuće i sve odbacio u šumu kod crkvice sv. Mihovila u naselju Mihanići.
 

Vremenski slijed


No, iako su Antun i njegov sin Antonio Katušić (26) uhićeni 25. listopada, pretraga njihove obiteljske kuće uslijedila je tek 30. siječnja, nakon Sanelina uhićenja. Tada je u prizemlju pronađena navlaka za prekrivač, a u spavaćoj sobi prvog kata jastučnica s istim uzorkom navlake. Samo tri dana prije, 27. siječnja u plahti istog uzorka, Ivo Letunić tijekom potrage za gljivama kod crkvice u Mihanićima pronalazi smotuljak s odjećom i obućom, kacigama i ključem motocikla te je odmah pretpostavio da su predmeti povezani s razbojništvom, te je pozvao policiju.

Prevrnuti crni motocikl je pronađen u šumici u Čilipima i s njega su za potrebe vještačenja u Centru za kriminalistička istraživanja "Ivan Vučetić" u Zagrebu uzeti potrebni brisevi. Iz same se optužnice, neizravno, može zaključiti da novac u torbi u kojoj je prenošen nije imao kemijsku zaštitu koja se automatski aktivira pri neovlaštenom uzimanju?! I taj će se detalj razjasniti tijekom sudske rasprave koja i bez teškoća uslijed koronavirusa i privremene obustave svih suđenja, vjerojatno ne bi uslijedila prije jeseni.

image
Hostel "S baza" u Gružu u kojem su se lupeži skrivali
Fotoarhiv Dubrovačkog vjesnika


Javnost tek iz obrazloženja optužnice doznaje da je policajac Antonio Kocelj mobitelom snimio trenutak pljačke te potom službenim vozilom pratio motocikl. Vještačenjemm je utvrđeno da se iz pištolja već pucalo, a vještak za informatiku, telekomunikacije i biometriju u Sanelinom je mobitelu našao dva video-snimka gdje braća Alić iz pištolja u šumi pucaju u stablo.

Tko su sudionici razbojništva?
Braća Alen (42) i Adi Alić (29) iz Zenice od ranije su poznati u kriminalnom podzemlju BiH. Jedan od najvećih "uspjeha" zabilježili su 3. lipnja 2011. godine kada su u oružanoj pljački vozila "BH Pošte" u Kuli kraj Zenice odnijeli plijen od 40 tisuća KM namijenjenih za isplatu mirovina. Za tu je pljačku stariji Alen osuđen na četiri godine i jedanaest mjeseci, a njegov mlađi brat Adi na pet godina i šest mjeseci. S vozilom VW golf, prethodno ukradenim uz Travniku, presreli su vozilo BiH Pošte i prijeteći automatskim puškama ukrali 40.000 KM.

Zanimljivo je da se u vrijeme razbojništva Alen Alić nalazio na dopustu iz opjevanog KP-doma Zenica, gdje je izdržavao kaznu zbog izazivanja prometne nesreće u kojoj su poginule četiri osobe, dok je jedna teško ozlijeđena. Nakon tri dana potrage, Alić se sam vratio na daljnje izdržavanje kazne u spomenutom zatvoru.
Sanela Hadžić je sredinom ožujka 2017. uhićena u akciji "Barista" Federalnog MUP BiH tijekom koje je obavljena jedna od najvećih zapljena marihuane u susjednoj BiH.


"Sudbinska veza" s Zenicom
Nakon tragične prometne nesreće u Tasovčićima kod Čapljine (BiH) u kojoj je poginulo pet osoba, teško ozlijeđeni Antun Katušić se nalazio na liječenju u mostarskoj bolnici. Noć prije saslušanja, uz pomoć pravosuđu još nepoznatih osoba, izvučen je preko prozora sobe na prvom katu bolnice. Tih dana je u Dubrovniku bio javna tajna podatak da se Katušić, dok su ga neuspješno tražili širom BiH, nalazio na kućnoj njezi u Konavlima. Kasnije je priznao da je iz BiH želio pobjeći zbog straha od zatvorske kazne koju bi služio u zatvoru u Zenici.
18. travanj 2024 00:10