StoryEditorOCM
Crna kronikaPRESUDOM OPĆINSKOG SUDA U DUBROVNIKU

Dvije godine zatvora za smrt Kanađanina

27. listopada 2017. - 14:43

Zbog izazivanja teške prometne nesreće i prouzročene smrti jednog od sudionika u prometu, nepravomoćnom presudom dubrovačkog Općinskog suda Joze Vranješ (48) iz Makarske je oglašen krivim i osuđen na dvije godine zatvora. Okrivljenik se pred sudom izjasnio kao nezaposleni tesar, a izrečena mu je i sigurnosna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od pet godina, u koji period se ne uračunava vrijeme odsluženja zatvorske kazne.

Sud je dokaznim postupkom nepobitno utvrdio da je 16. svibnja ove godine oko 18,20 sati na Jadranskoj magistrali, odnosno Državnoj cesti D- 8, na predjelu Vidikovac iznad Dubrovnika, u alkoholiziranom stanju upravljao kamionom marke mercedes registarskih tablica MA 787-CB iz smjera Konavala prema Splitu. Utvrđeno je kako je u krvi imao koncentraciju od 1,57 promila alkohola te da nije vozio sredinom kolničke trake nego uz sami desni rub, zbog čega je desnom stranom kamiona preko pune uzdužne rubne crte uz sjevernu, brdsku stranu kolnika. Time je doveo u opasnostkanadskog državljanina Hugha Smalla (66) koji se u istom smjeru vozio na biciklu marke Orbea.

Vozeći na opisani način Vranješ je prednjim desnim dijelom kamiona kojim je upravljao udario u stražnji dio kanadskog bicikliste koji je zbog toga pao na tle kolnika, nakon čega je kamion porednjim desnim kotačem prešao pređao preko vozača i njegova dvotočkaša. Tom je prilikom Hugh Small zadobio teške tjelesne ozljede zgnječenja glave i mozga te ključne i lopatične kosti, prijelom prsne kosti i šest rebara te nagnječenje i razdor pluća. Od posljedica tih ozljeda Kanađanin je preminuo na mjestu nesreće.

Otegotna okolnost za Vranješa svakako je bila i činjenica da je s teretnim vozilom, bez zaustavljanja, nastavio vožnju te je istog dana pronađen i oko 20 sati uhićen nedaleko mjesta Slano, oko 30 km zapadno od mjesta nesreće.

Istom je sudskom presudom Vranješu određeno da snosi ukupno 25.356 kuna troškova kaznenog postupka koji se odnose i na troškove kriminalističkog vještačenja zagrebačkog Centra 'Ivan Vučetić', troškove sudskog prometnog i vještaka patologa te troškove intervencije pogrebne tvrtke Boninovo.            

20. travanj 2024 18:02