StoryEditorOCM
VaterpoloKRIŽALJKA PRO RECCA |

ZLATNI BRKOVI IDU U MIROVINU Među nasljednicima Rudića spominje se i ime legendarnog Jugaša, što će biti s trojicom Dubrovčana?

Piše Tonči Vlašić
6. svibnja 2020. - 12:06
Jura Ozmec, tad novinar HTV-a, danas urednik Sportske televizije, uzima izjavu od Ratka Rudića, hrvatskog izbornika nakon što je Hrvatska u Melbourneu 2007. osvojila naslov svjetskog prvaka foto: Tonči Vlašić
Ratko Rudić odlazi s klupe PRO Recca nakon isteka dvogodišnjeg ugovora. 'Zlatni brkovi' su nakon prošlogodišnjeg neuspjeha u Ligi prvaka priželjkivali uspjeh ove sezone u najjačem europskom klupskom natjecanju, međutim, LEN-a je odlučila kako nema nastavka sezone, kako Europa neće dobiti prvaka 2020. godine, te je Rudić već krenuo kući, u Zagreb. Po svemu sudeći se neće nastaviti ni talijansko prvenstvo, ali još se nije oglasio talijanski savez.

Uglavnom, već se piše kako PRO Recco traži nasljednika 72-godišnjem legendarnom treneru, koji je uspjehe nizao s reprezentacijom bivše Jugoslavije, potom Italije i Hrvatske. Sa svakom od tri spomenute reprezentacije je bio olimpijski pobjednik i svjetski prvak, a s Italijom i Hrvatskom još i europski prvak. Rudić je u ljeto 2018. preuzeo vođenje PRO Recca, i to je na klupu jednog kluba sjeo nakon što je više od tri desetljeća bio u ulozi izbornika.

image
Ratko Rudić, najtrofejniji svjetski vaterpolo trener - na xlici kao izbornik Hrvatske na Svjetskom prvenstvu 2011. u Šangaju foto: Tonči Vlašić


Nasljednik Rudića? Iako neki tvrde kako će to sigurno biti Carlo Silipo, legendarni talijanski igrač, koji je uspjehe nizao i kao trener, neki talijanski mediji pišu kako je na pomolu iznenađenje te spominju ime Gabriela Hernandeza Paza, 45-godišnjeg Španjolca, koji je kao igračl dva puta bio svjetski prvak (Perth 1998. i Fukuoka 2001.), i jednom svjetski doprvak (Rim 1994.).
Ali, pišu i kako se šapuće ime Elvisa Fatovića navodeći kako je bivši igrač dubrovačkog Juga danas na čelu australijske reprezentacije. Osim njih navedeno je i ime Alberta Angelinija, trenera Savone.

- Klub nam je javio odluku o prekidu Lige prvaka, ali kako još nema odluke nastavlja li se ili ne talijansko prvenstvo, nikakve druge odluke nismo dobili, pa tako nema nikakve službene odluke kako Rudić nije više trener, te, naravno, tko će biti novi trener – rekao je Marko Bijač, jedan od trojice Dubrovčana u kapici PRO Recca. Bijač i Nikša Dobud su igrali i talijansko prvenstvo za PRO Recco, dok je Andro Bušlje nastupao samo u Euroligi. Bijač i Dobud su i dalje ugovorom vezani za PRO Recco.

image
Marko Bijač kao kapetan Juga na Final 8 vaterpolske Lige prvaka u Genovi 2018. godine foto: Tonči Vlašić


- Meni ističe ugovor, točnije, kako sam igrao samo Euroligu za PRO Recco, tako da je meni ugovor istekao. Hoću li ostati ili ne, po svemu sudeći znat ću nakon što se zaključi sezona – rekao je Bušlje.

PRO Recco je ove sezone branio oba domaća trofeja, prvenstvo i kup, te napadao naslov prvaka Europe. Završnica talijanskog kupa je bila planirana početkom travnja, ali je i ona odgođena zbog koronavirusa.
18. travanj 2024 14:00