StoryEditorOCM
VaterpoloHALO, NJEMAČKA |

MARKO MACAN LOVI DRUGI NASLOV DRŽAVNOG PRVAKA U NEPUNA DVA MJESECA ‘Testiramo se uoči svake utakmice, a ovdje je test 15, 20 eura‘

Piše Tonči Vlašić
1. rujna 2020. - 13:39
Marko Macan uoči finala SP-a protiv Mađarske u Budimpešti 2017. godine. Hrvatske je po drugi put postala svjetski prvak foto: Tonči Vlašić
Marko Macan je 25. srpnja podigao s Jugom pokal prvaka Hrvatske, oprostio se od matičnog kluba utakmicom čiji rezultat zvuči nestvarno. Čak 19:3 protiv zagrebačke Mladosti u trećoj utakmici finalne serije će se pamtiti, a 40-ak dana poslije te nezaboravne pobjede nad pobjedama u Gruž protiv najvećeg rivala, koji je uzeo prva dva trofeja u sezoni (Kup Hrvatske i Regionalnu ligu) i protiv koga su dvije prve utakmice finalne serije dobivene tek boljim izvođenjem peteraca, 27-godišnji Dubrovčanin, hrvatski reprezentativac, počinje lov na još jedan naslov državnog prvaka, točnije, lov je već počeo, a završni kreće u srijedu, 2. rujna.

- Sa svojim novim klubom, Waspo 98 Hannoverom, igram finale prvenstva Njemačke protiv Spandaua 04. I u Njemačkoj, kao i u Hrvatskoj, naslov prvaka će uzeti momčad koja prva ostvari tri pobjede, samo što je ovdje razlika što smo mi, koji smo imali poziciju broj dva u doigravanju, domaćini prve utakmice finala, koja se igra u srijedu, 2. rujna. Potom se druga i treća utakmica igraju u Berlinu, i to druga u subotu, 5. rujna, a treća dan poslije. Eventualna četvrta je u Hannoveru, a ako bude odlučivala majstorica opet nam valja ići u Berlin – kaže Macan, koji je s Waspo 98 Hannoverom bez problema prošao polufinale, kao i Spandau 04, koji je u dvije utakmice bio bolji od Potsdama. Waspo 98 Hanover je u polufinalu 'potopio' White Sharks Hannover.

- Da, nije bilo nikakvih problema. Velika je razlika u kvaliteti. Igrali smo polufinale na otvorenom, a ne u zatvorenom bazenu u kojem sam par puta igrao s Jugom, gdje smo prije dvije godine igrali završni turnir europske Lige prvaka, iako treba reći kako je ovdje vrijeme kakvo je u nas u rano proljeće ili kasnu jesen. Treba imat duge rukave uza se. Pod vedrim nebom je i finale protiv Spandaua 04.

Macan je prije puta u Njemačku bio na pripremama s reprezentacijom na Korčuli početkom mjeseca, a kako je nekoliko reprezentativaca bilo pozitivno nakon testa, i on je napravio testova i testova...

- I svaki je, hvala Bogu, bio negativan. Ipak, nakon svega, a po dolasku u Njemačku nisam trenirao sa suigračima, već sam. Napravio sam pet testova od kada sam u Njemačkoj, a nema da sam došao ni dva tjedna. Uoči svake utakmice je ovdje obavezan test. I svaki koji sam napravio u Njemačkoj je bio negativan. Inače, ovdje je jedan takav jedan test samo 15 do 20 eura. Ne više.

Oduševljen je gradom.

- Lijep. Uredan. Čist.

Odmah do bazena je nogometni stadion, HDI Arena, dom nogometaša Hannovera 96, koji priželjkuju povratak u Bundesligu.

- Volim gledat nogomet, te ako bude moguće, naravno, ako bude dozvoljeno gledateljima doći na stadion, svakako ću poći pogledat uživo koju nogometnu utakmicu.

image
Marko Macan je s Jugom osvojio 15 trofeja foto: Tonči Vlašić


Macan je u svojih devet pravih seniorskih sezona u kapici Juga osvojio sedam naslova prvaka Hrvatske, tri kupa Hrvatske i tri regionalne lige, te 2016. naslov prvaka Europe i europski Superkup. Ako bude uspješan u finalu protiv Spandaua 04, doći će na brojku od 16 klupskih trofeja. Ostat će uz njegovo ime upisano kako je u nepuna dva mjeseca osvojio dva naslova državnog prvaka u dvije države.

- Nekima je bilo čudno kako mogu u istoj sezoni biti prvak s dva kluba u dvije države, međutim, sezona 2019./20. je u Njemačkoj zaključena, te nije nastavljena. Bio je potom prijelazni rok. Nakon toga je počelo prvenstvo 2020. godine. Zbog toga imam priliku osvojiti dva naslova državnog prvaka u dvije države u nepuna dva mjeseca. Bilo bi lijepo to ostvariti – poželio je Macan, vlasnik četiri medalje sa seniorskom reprezentacijom Hrvatske (olimpijsko srebro 2016., zatim sa SP-a zlato 2017. i bronca 2019., te bronca s EP-a 2018.), koji je s WASPO 98 Hannoverom potpisao trogodišnji ugovor. U Njemačkoj je sigurno do ljeta 2023. godine.

image
Marko Macan u kapici Juga u Gružu protiv hercegnovskog Jadran Carine foto: Tonči Vlašić
18. travanj 2024 05:51