StoryEditorOCM
VaterpoloPOTVRĐENO |

I KAPEKAŠI SU PRVA LIGA Plivaj, praši, naprid naši, KPK je u najvećem rangu: u 1. kolu ide na Savu, a u 11. kolu dočekuje Jug AO!

Piše Tonči Vlašić
4. rujna 2020. - 14:33
Korčulanski plivački klub će igrati u najvećem rangu, Prvoj hrvatskoj ligi, koja će sezonu 2020./21. početi 3. listopada, a u kojoj će igrati jedanaest klubova. Zadnjih godina, više od desetljeća, gotovo dva, samo je Jug Adriatic osiguranje predstavljao Dubrovačko-neretvansku županiju u najvećem rangu. U prvom desetljeću samostalnosti Lijepe naše nekoliko godina je s njim bio Bellevue, tad pod imenom Dubrovnik, a zatim i Gusar iz Mlina. Korčulani su početkom 80-ih godina u bivšoj državi zadnji put lovili prvoligaške bodove, tad se prvenstvo igralo većim dijelom ljeti, a kad se počelo igrati više zimi, tad je Korčula, jer nije imala uvjete, ostala bez najvećeg ranga. Međutim, 2012. je otvoren u gradu Marka Pola zimski bazen. Krenulo se od nule. Mlađi uzrasti su vrlo brzo počeli nizati uspjehe, a sve skupa je sad dovelo da je prva momčad KPK opet prvoligaš!

Ne smijemo zaboraviti kako je 2008. krenula Regionalna liga, kako je ona bila prvi dio hrvatskog prvenstva, te kako su u njoj igrali naši najbolji klubovi, ali ne svi, a sad kad se zbog korona virusa sve okrenulo naopako, evo se vraća domaće prvenstvo u prvi plan, a u njemu će igrati jedanaest klubova.

Prvi dio domaćeg prvenstva će se igrati jednokružno, svatko sa svakim jednom. Nakon prvog dijela prvenstva počinje drugi, uzvratni dio, koji će se igrati u dvije skupine: Liga za poredak od 1. do 6. mjesta, te Liga za plasman od 7. do 11. mjesta. U tom drugom dijelu prvenstva se igra također jednokružno, i to na način da se gleda tko je bio u prvom dijelu gost, a tko domaćin.

U drugi dio prvenstva klubovi prenose sve rezultate, a ne samo one koje su ostvarili s klubovima s kojim su skupa u drugom dijelu prvenstva. Treći, završni dio domaćeg prvenstva je doigravanje za prvaka, a u njemu će igrati svih šest klubova iz Lige za prvaka, naravno, gleda se plasman, te dva najbolja iz Lige za poredak od 7. do 11. mjesta. Parovi četvrtfinala su: 1. - 8., 2. - 7., 3. - 6. te 4. - 5.

U četvrtfinalu se igraju dvije utakmice, svaki klub je jednom domaćin, a jednom gost. Ne igra se na pobjede, već tko je u dvije utakmice postigao više pogodaka. Uspješniji će igrati u polufinalu u kojem se igra na dvije pobjede. Eventualna majstorica je u bazenu bolje plasiranog u ligaškom dijelu, dok će klubovi koji izgube četvrtfinalnu utakmicu igratž će za plasman od 5. do 8. mjesta (dvije utakmice, kući – vani, zbrajaju se golovi). Prvak je tko u finalu prvi ostvari tri pobjede. Za treće mjesto se igra na dvije pobjede, a za peto i sedmo mjesto odlučuje se u dvije utakmice (zbrajaju se pogotci). Klubovi koji budu plasirani nakon drugog dijela od 9. do 11. mjesta međusobno će razigravati za konačan plasman.

image
Bazen 'Gojko Arneri' u Korčuli je veličine 33 puta 25 metara. Otvoren je 22. rujna 2012. godine foto: Tonči Vlašić


KPK je u 1. kolu, 3. listopada, gost zagrebačke Mladosti, dok je aktualni prvak, Jug Adriatic osiguranje, slobodan na startu. U 1. kolu još igraju Jadran Split - Zadar 1952., Solaris – Medveščak, Primorje EB – OVK POŠK, te Mornar – Galeb MR. U 2. kolu KPK je gost Zadra 1952., a Jug AO igra u Zagrebu protuiv Medveščaka.

Zanimljivo, KPK je gost i u 3. kolu (Solaris), a tad Jug AO igra u Splitu protiv Jadrana. Prvi gost u Korčuli je Primorje EB (4. kolo), a tad Jug AO dočekuje Solaris. Potom u 5. kolu Jug AO ide u Rijeku, a KPK u goste Mornaru. U 6. kolu Galeb MR je gost Korčulana, a Mornar dolazi u Gruž. U 7. kolu Jugaši su gosti Galeba, a KPK igra u Splitu protiv OVK POŠK. U 8. kolu Medveščak stiže u Korčulu, a Jug AO će biti domaćin OVK POŠK. U 9. kolu u Gružu se igra veliki derbi: Jug AO – Mladost, a tad je KPK domaćin Jadranu. U 10. kolu Zadar 1952. je gost u Gružu, a KPK je slobodan, te u posljednjem kolu prvog dijela KPK će dočekati Jug Adriatic osiguranje.

image
Jugaši, prvaci Hrvatske, gosti su KPK u posljednjem, 11. kolu prvog dijela Prve HVL u sezoni 2020./21. foto: Tonći Plazibat / CROPIX
19. travanj 2024 16:27