StoryEditorOCM
RukometSJAJNA VIJEST

HRVATSKOJ 2025. SVJETSKO PRVENSTVO RUKOMETAŠA Dubrovnik će biti domaćin skupine ukoliko izgradi Arenu!

Piše Tonči Vlašić
28. veljače 2020. - 12:12
Upravni odbor Svjetske rukometne federacije (IHF) prihvatio je kandidaturu Hrvatske, Danske i Norveške i dodijelio im organizaciju Svjetskog muškog rukometnog prvenstva 2025. godine. Sjajne su to vijesti iz Kaira, gdje je danas 28. veljače 2020., jednoglasno donešena ova odluka. Hrvatska je već bila domaćin jednog Svjetskog prvenstva i dva Europska prvenstva. Svjetsko prvenstvo ugostila je 2009. godine, a tad je organizacija bila ocijenjena kao jedno od nezaboravnijih i boljih u povijesti rukometa.

Dubrovnik je u kandidaturi Hrvatske jedan od domaćina skupine Svjetskog prvenstva. Naravno, Dubrovnik je jedini od gradova, koji su u kandidaturi, koji nema sportsku dvoranu, tzv. Arenu. Međutim, gradski čelnici su se očitovali nakon kandidature Hrvatske - gradit će se dvorana u Gospinom polju, pored postojeće. To je bilo u planu do 2028. godine, istaknuli su, a ukoliko Hrvatska dobije domaćinstvo SP-a 2025., to će ubrzat radove. 

Nova dvorana, znaju se uvjeti, mora imati kapacitet oko 4000 mjesta, tribine sa svih strana. Naravno, takva 'pozornica' donosi mogućnost da Dubrovnik u budućnosti bude domaćin i drugih velikih sportskih natjecanja, ne samo rukometnih. 

Hrvatski gradovi domaćini su Zagreb, Split, Varaždin, Poreč i Dubrovnik, zatim Kopenhagen i Herning u Danskoj, i Trondheim, Stavanger ili Dramen, te Oslo u Norveškoj, objavio je Hrvatski rukometni savez. Na prvenstvu će sudjelovati 32 reprezentacije podijeljene u osam skupina. Natjecanja u četiri skupine održavala bi se u Hrvatskoj, a po dvije skupine u Danskoj i Norveškoj. U drugi krug plasirat će se po dvije reprezentacije iz svake skupine i tih 16 momčadi bit će podijeljeno u četiri skupine. Dvije skupine igrat će se u Hrvatskoj, a po jedna u Danskoj i Norveškoj. Dva četvrtfinala i jedno polufinale igrat će se u našoj zemlji, jedno četvrtfinale u Norveškoj, a u Danskoj jedno polufinale i četvrtfinale. Oslo će biti domaćin finalnog vikenda, odnosno finala i utakmice za treće mjesto. Hrvatska će također biti domaćin utakmica za poredak od 17. do 32. mjesta.
17. travanj 2024 23:14