StoryEditorOCM
OstaloVESLANJE |

VRATILI SE SA ZLATOM, TE SREBROM I BRONCOM Neretvanski Gusar nastavio svoj niz, koji je počeo 2014. godine!

Piše Tonči Vlašić
16. rujna 2020. - 09:46
Treneri i zlatna posada Neretvanskog gusara na zagrebačkom Jarunu - Matko Delija, Matej i Gabrijel Šiljeg te Antonio Crnčević foto: Tonči Vlašić
Antonio Crnčević će izvaditi podatak – od 2014. njegov Veslački klub Neretvanski gusar, Crnčević je jedan od petorice trenera u metkovskom klubu, ima zlatne s najvećih državnih natjecanja, Kupa Hrvatske i državnog prvenstva, a prošle godine i dvije svoje posade na najvišoj stepenici pobjedničkog postolja.

Od 2016. do 2019. državna prvakinja je bila Nataša Šustić u skifu u kategoriji lakih seniorki, dok je ove godine osvojila broncu, ali i to je uspjeh jer je najuspješnija članica metkovskog kluba u posljednje vrijeme stigla u Zagreb s bolovima u leđima. Dva dana prije nedjeljne utrke bila je non stop kod fizioterapeuta. Tijekom utrke imala je velikih problema, ali je hrabro do kraja izveslala utrku i uzela medalju.

I kad nije uspjela zbog ozljede Šuštić nastaviti svoj niz, te niz Neretvanskog Gusara, pobrinula su se braća Šiljeg, Gabriel i Matej u dvojcu na pariće u kategoriji mlađih kadeta. Hvale ih svi, tako i Crnčević, te se i od njih očekuje da poput Šustičke nižu uspjehe.

Neretvanski gusar je na Jarunu uzeo po jednu medalju svakog sjaja. Reina Bebić i Maris Gluščević su u dvojcu na pariće u kategoriji mlađih kadetkinja osvojile srebrenu medalju. I sad dolazi priča o centimetrima, koji su dijelili metkovski klub od još većeg uspjeha. Naime, dvije posade su 'pale' u fotofinišu. Dvojac na pariće kadeta 24 stotinke sekunde bolje vrijeme je dijelilo od bronce, dok je skif mlađih kadeta bio još bliže – brončani je imao 20 stotinki sekunde bolje vrijeme.

- Centimetri su odlučivali. Dovoljno je reći kako je prvo izašlo da je naš dvojac na pariće kadeta treći, te je trebalo gledati snimku, i samo ću reći kako se dosta dugo gledao foto finiš... Nikola Mijić i Toni Milan su veslali u dvojcu na pariće u kategoriji kadeta, a u skifu mlađih kadeta je nastupio Nikolin mlađi brat, Roko, i ta je njegova utrka bila možda i najuzbudljivija utrka prvenstva jer su se četiri broda 'natiskala' unutar 63 stotinke sekunde. Moram napomenuti kako je Roko i iduće sezone mlađi kadet. Rokov brat Nikola je bio prošle godine prvak u skifu u konkurenciji mlađih kadeta – istaknuo je Crnčević.

image
Antonio Crnčević, trener Neretvanskog gusara foto: Tonči Vlašić


Metkovski klub je imao još jednu posadu u 'A' finalu (mlađi juniori Marin Plećaš i Željko Deak su u dvojcu bez zauzeli šesto mjesto u državi).

- Neki od naših članova, poput Eme Bebić u skifu, koja je bila treća u 'B' finalu, i iduće godine je u istoj uzrasnoj kategoriji. Imali smo i neke veslače kojima je nastup u Zagrebu bio nagrada za trud, te prilika steći iskustvo. Neretvanski gusar je mali klub, neću tvrdit, ali mislim kako smo klub s najmanjim proračunom u Dalmaciji. Zatim, svi u klubu smo volonteri. Znamo koliko su skupi brodovi, te nismo u mogućnosti posegnuti za kupnjom novog broda, već uspjevamo nabaviti zahvaljujući vezama dobar polovni čamac. Ekipa koja je danas vodi klub, a većina ih je došla 2013. godine, bivši su veslači, koji su prenijeli svoje znanje na mlađe, koji su zaslužni što smo uspjeli osigurati bolje uvjete, naravno, daleko je to od idealnog, za to, znaju svi, treba dosta, dosta više novaca, ali pomak se vidi. Rezultati su bolji. Nakon svakog prvenstva podižemo letvicu, te očekujemo iduće godine još više. Moramo biti zadovoljni jer nije lako doći do medalje na državnom. Primjer je Veslački klub Marina Kaštela, koji ima dosta veći proračun od nas, pa i od dubrovačkog Neptuna, nije uspjela osvojiti niti jednu medalju. Prvenstvo Hrvatske je veliko natjecanje, te tko tu osvoji medalju, napravio je veliku stvar. Čestitamo i Pavu Bečiću te svima u Neptunu na uspjehu jer mi ovdje nemamo uvjete kakve imaju zagrebački klubovi na Jarunu. Nije lako raditi na moru, u luci Gruž te na Rijeci dubrovačkoj, gdje je prometno, a kako radi Neptun, te potom izboriti rezultat u konkurenciji brojnih zagrebačkih klubova. Kad spominjem Neptun ne mogu, a ne čestitati mu na tome što je imao dvojac na pariće lakih seniora na Europskom prvenstvu do 23 godine u Duisburgu. To je veliki rezultat, a to je ono što bi mi voljeli imati za koju godinu - istaknuo je Crnčević koji je skupa s još jednim trenerom, Matkom Delijom, te tajnikom kluba Davorom Gnječom vodio Neretvanski gusar na Jarunu do tri medalje na upravo završenom prvenstvu Hrvatske.

Inače, Romana Ćuže je glavna trenerica Neretvanskog gusara, a uz Crnčevića i Deliju pomažu joj još Ante Brozović i Slobodan Medak.

image
Nastavili niz Neretvanskog gusara - Matej i Gabrijel Šiljeg, prvaci Hrvatske foto: Tonči Vlašić
18. travanj 2024 03:43