StoryEditorOCM
OstaloPRIJE TOČNO 30 GODINA |

SANDRA MURATTI TOŠOVIĆ SA ŠTAFETOM POŠK-a OBORILA REKORD BIVŠE DRŽAVE Ja sam išla treća, ali se više od toga sjećam...

Piše Tonči Vlašić
7. travnja 2020. - 09:20
Sandra Muratti Tošović sa zadaćom punom uspomena na plivačku karijeru prepunu medalja s državnih prvenstava i rekorda
Više se sjećam tog uspjeha, osvajanja Jugokupa 1990. sa splitskim POŠK-om, te radosti kad je bilo jasno kako smo najbolji, nego tog državnog apsolutnog rekorda sa štafetom 4 puta 100 mješovito kojeg smo oborile u sklopu tog natjecanja. Bio je to prvi, a i jedini uspjeh POŠK-a u bivšoj državi u Jugokupu. Međutim, imam sve te isječke iz novina dok sam plivala, čuvam ih te mogu pogledat i provjerit – na prvu će Sandra Muratti Tošović.

Prelistala je Dubrovkinja zadaću u kojoj su zaljepljene sve uspomene na njenu plivačku karijeru.

- Da, taj rekord smo oborile prvog dana Jugokupa, 7. travnja 1990. godine, prije 30 godina. Ivana Đapić je plivala leđno. Ona je krenula prva. Nakon nje skočila je Anamarija Petričević, koja je plivala prsno, pa sam išla ja leptir, te na kraju je Divna Šaran plivala kraul.

Vrijeme novog državnog rekorda bivše države u malim bazenima bilo je 4 minute, 24 sekunde i 18 stotinki.

- Nama je splitski Jadran bio najveći konkurent, a ta naša štafeta je išla 14 sekundi brže od njene. Uvjerljivo smo osvojili trofej. Imali smo baš jaku ekipu. Strašno jaku ekipu. Radilo se baš sjajno. Mi smo već tad imali sve od rada u teretani, odlaska u saunu, masaže... Išli smo na zimske pripreme, na snijeg. Radilo se baš sjajno pod vodstvom Jurice Topića, koji je u ljeto 1989. godine preuzeo mjesto glavnog trenera. Do tad je bio pomoćnik legendarnoj Đurđici Bjedov, olimpijskoj pobjednici iz Meksika 1968. godine, te majci Anamarije Petričević. Ona je otišla radit u Švicarsku. To je bilo baš kad sam ja napustIla Jug te postala članicom POŠK Brodomerkura.

Sandra je počela plivat u ljeto 1978. godine, ne u Jugu, već u Bellevueu u kojem je ostala do kraja sedmog razreda osnovne škole. Tek tad je prešla u Jug.

- Tad je za trenericu Juga došla legendarna Mirjana Šegrt. Kad sam završila treći srednje, u ljeto 1989., pošla sam u POŠK. Svi su tog ljeta željeli da dođem u njih, a ja sam izabrala Split jer nam je bio najbliži. Iako sam prešla iz Juga u POŠK, nisam se odmah prebacila u školu u Split. I četvrti srednje sam finula u gradu. Zatim sam 1990. upisala fakultet u Splitu. Međutim, nakon te moje prve godine života u Splitu je počeo rat. Moji su bili u gradu, a ja u Splitu. Nisam mogla razmišljati o plivanju, sportskoj karijeri kao do tad, niti se tad moglo normalno radit i u Splitu, te sam tako 1992. godine zaključila plivačku karijeru.

image
Dubrovkinja je 1990. i 1991. bila vlasnica najboljeg vremena u povijesti bivše države na 100 metara leptir


Bila je sudionica Europskog juniorskog prvenstva, koje je 1987. godine održano u Rimu, a bila je i sudionik Balkanijade, kad su svi najbolji išli na to natjecanje, i to 1988. godine u Bukureštu.

- Ne sjećam se koliko sam puta bila najbolja na prvenstvu Dalmacije, te prvenstvu Hrvatske, te obarala hrvatske rekorde. Meni su u to vrijeme glavne konkurentice u bivšoj državi bile iz Makedonije i Slovenije, tako da sam nizala pobjede na prvenstvu Dalmacije te Hrvatske na 100 i 200 leptir. Prvi naslov prvakinje bivše države osvojila sam u juniorskoj konkurenciji plivajući za Jug. Potom sam bila i seniorska prvakinja Hrvatske. Sjećam se kako sam dva tjedna prije Jugokupa u Splitu na apsolutnom prvenstvu Jugoslavije u malim, 25-metarskim bazenima, koje je održano u Celju, osvojila naslov na 100 leptir i to sam do njega stigla isplivavši apsolutni državni rekord 1:04,64. Sjećam se i toga kako je taj moj rekord, za vrijeme Jugokupa u Splitu, oborila Edita Šepić iz Rijeke, međutim, iduće godine sam opet ja bila državna rekorderka na 100 leptir u malim bazenima. Stoji, bolje sam rezultate imala u malim, 25-metarskim bazenima, nego u velikom, 50-metarskom, ali sam u oba, i u malom, i u velikom bazenu, osvajala medalje.

Sandri je prvi trener bio danas pokojni Vinko Cvjetković, legendarni Jugov vaterpolist i plivač, sudionik vaterpolskog turnira Olimpijskih igara u Berlinu 1936. godine. Zatim, Ante Lukačević, te Mirjana Šegrt u Jugu i Jurica Topić u POŠK-u. Poslije je i sama bila trener plivanja. Radila je u Plivačkom klubu Jug.

- Fakultet u Splitu sam završila 1995. godine, te sam vrlo brzo počela raditi u školi, profesor sam tjelesnog, ali, da, i na bazenu, u Juga, gdje sam trenirala male plivačice i plivače Juga. Uz jedan prekid, bilo je to kad sam rodila Stelu, u klubu sam bila trener do 2007. godine. Tad se rodio i Bruno, te sam prestala raditi u klubu. Uglavnom, dvije splitske godine u POŠK-u, 1990. i 1991. godina, su moje dvije najuspješnije godine. Imala sam i prije toga uspjeha, osvajala sam za Jug naslove prvakinje Jugoslavije, međutim, bilo je to u juniorskoj konkurenciji, dok sam u te dvije spomenute godine u POŠK-u bila najbolja u seniorskoj konkurenciji, zatim obarala seniorske rekorde bivše države, plus taj uspjeh u kupu. To su ipak moji najveći uspjesi, uspjesi koji se ne mogu zaboraviti – istaknula je Sandra.
19. travanj 2024 21:14