StoryEditorOCM
OstaloMALONOGOMETNA KRIŽALJKA |

RASTANAK S PELEOM, HRKAČEM, GAŠPAROM... Priča o (opet) jakom Squareu, koji napada trofeje, morat će pričekati neko drugo (bolje) vrijeme!

Piše Tonči Vlašić
22. srpnja 2020. - 17:28
Leonardo Dos Santos Pele - Brazilac je bio najbolji strijelac Squarea u prvenstvu u sezonama 2018./19. i 2019./20. foto: Tonči Vlašić
Square je 'pucao' i ove sezone na naslov prvaka Hrvatske, ali nije uspio. Zaustavljen je u polufinalu doigravanja, kao i prošle sezone. Ove je na pola ligaškog puta bio drugi sa samo bodom manje od lidera, branitelja naslova, momčadi Novo vrijeme Apfel, kojeg je dobio usred Makarske, a na kraju drugog dijela lige je do četvrte pozicije, posljednje koja je donosila u četvrtfinalu prednost domaćeg terena, stigao doslovno u zadnjoj minuti. Na ruku mu je nakon pobjede u Splitu protiv Universitasa u zadnjem kolu išao neuspjeh Crnice u Vrgorcu.

Tu prednost domaćeg terena je iskoristio, prošao baš Crnicu, ali ne u polufinalu Novo vrijeme Apfel, kojeg je dobio u ligaškom dijelu i kod kuće. Izgubio je taj boj za finale u Makarskoj s 5:2 nakon što je na poluvremenu vodio s 2:0, te imao priliku s deset metara doći i do 3:0. Međutim, unatoč ta dva pogotka viška na poluvremenu, i sam je priznao nakon izgubljene bitke: 'domaćin je bio bolji, dosta bolji'. Sezonu prije Square, iako je bio broj dva u doigravanju, nije vidio finale. Izgubio je u polufinalu od Vrgorca, koji mu je gledao u leđa na kraju ligaškog dijela. Pao je na domaćem terenu prvoj utakmici. Zatim nije uspio u Vrgorcu izboriti majstoricu na svom terenu. 

Željko Raguž, predsjednik Squarea, i ne samo on, već i drugi iz vodstva 'crveno plavih', i prije nego je završila sezona 2019./20., a završila je pobjedom Olmissuma usred Makarske (Omišani su iz prve u Prvoj ligi došli do naslova prvaka, na šesterce slavili u finalu protiv branitelja naslova u njegovom domu), vrtjeli glavom i isticali: 'teško ćemo, nakon korone, koja je rezultirala teškom gospodarskom situacijom, moći opet složiti jaku momčad te i u sezoni 2020./21. napasti naslov prvaka'.

Isto se čuje i od vodstva sad već bivšeg prvaka Hrvatske. Novo vrijeme Apfel je najavilo dosta manja ulaganja, i ne samo Novo vrijeme Apfel. Ne 'plače' trenutno samo novi prvak, Olmissum, te Futsal Dinamo. Svi ostali sliježu ramenima, vrte glavom.

I kad je tako šuška se kako će Square napustiti većina igrača sa strane, kako će iduće sezone udarni sastav biti sastavljen (po svemu sudeći) samo od domaćih igrača. Teško ćemo Brazilca Pelea opet gledati u dresu 'crveno plavih'. Pele je bio najbolji strijelac Squarea u zadnje dvije sezone. Prošle godine je u 27 prvenstvenih utakmica postigao isto toliko pogodaka. Ove sezone s 18 pogodaka u 18 ligaških kola drugi strijelac Prve hrvatske lige (Duško Martinac iz Vrgorca postigao je 19). Nije pogađao u dvije utakmice u doigravanju za prvaka u kojima je igrao ozlijeđen. Pele je u Gospino polje stigao u ljeto 2018. godine iz Cartagene, španjolskog prvoligaša, iz najjače lige svijeta.

image
Duje Bajrušović (Novo vrijeme Apfel) i Pele (Square)


Osim Pelea na izlaznim vratima su i drugi te treći strijelac Square u ligaškom dijelu ovogodišnjeg prvenstva, BH reprezentativci, Mirko Hrkač (13 pogodaka) i Blago Gašpar (8 pogodaka), ali i Makedonac Adrijan Micevski, koji od stranaca ima najduži staž u dresu Squarea.

Pod znakom pitanja je za iduću sezonu i domaći igrač. Ante Daničić, hrabro srce Squarea, povremeni reprezentativac, koji je igrao mnoge utakmice iako je bio doslovno 'uništen' ozljedama. Hoće li opet stisnuti zube te pomoći?

image
Ante Daničić (Square) protiv Universitasa u Splitu foto: Tonči Vlašić


Square, naravno, treba riješiti pitanje trenera. Njegova klupa je u ovom trenutku prazna. Frane Despotović, koji je sredinom drugog dijela lige stigao umjesto Antuna Bačića, karijeru nastavlja u talijanskom prvoligašu Montovi. Dobio je priliku, istaknuo je, koja se ne odbija.

Vodstvo Squarea je bez komentara. Nema sumnje kako bi bilo najsretnije kad bi opet moglo složiti jaku momčad, te i iduće sezone opet jurišati na 'kante', pogotovo onu prvaka, a koja jedino nedostaje u vitrinama kluba. Ali, nema niti jednog dubrovačkog sportskog kluba koji ne sliježe ramenima ovih dana i ne vrti glavom, te će priča o (opet) jakom Squareu, koji napada trofeje, morati pričekati neko drugo (bolje) vrijeme.
19. travanj 2024 00:49