StoryEditorOCM
OstaloSTOLNI TENIS |

DUBROVAČKI KLUB OPET U EUROPI, I OPET U EUROPA CUPU Hoće li novu sezonu Libertas Marinkolor dočekati sa četiri trofeja u vitrinama?

Piše Tonči Vlašić
3. srpnja 2020. - 16:56
Miho Simović, stolnotenisač Libertas Marinkolora - vlasnik zlata, dva srebra i četiri bronce sa seniorskih državnih prvenstava foto: Tonči Vlašić
Libertas Marinkolor će i u novoj sezoni u Europu, i to u Europa Cup, bivši ETTU Cup u kojem je neizostavan sudionik gotovo dva desetljeća, a u kojem je prije tri godine dohvatio četvrtfinale, ostvario svoj najveći europski uspjeh. Nije mala stvar bila igrati među osam najboljih. Bila je to sezona kad su ‘Pituri’ pjevali i skakali od sreće od početka do kraja sezone. Uzeli su te godine svoj prvi i do danas jedini naslov prvaka Hrvatske, bio je to ujedno prvi trofej u povijesti dubrovačkog četrdesetdvogodišnjaka, a zatim su trijumfirali u prvom izdanju Kupa Hrvatske, te se u povijesti hrvatskog stolnog tenisa piše kako je dubrovački klub prvi u povijesti s duplom krunom.

Danas su u vitrinama dubrovačkog kluba tri trofeja, a prije nego što krenu u novu sezonu u kojoj će opet igrati Europa Cup, imaju priliku 11. srpnja osvojiti po treći put Kup Hrvatske. Godinu nakon duple krune nisu uspjeli obraniti naslov u prvenstvu, ali jesu u Kupu Hrvatske. Prošle sezone opet drugi u prvenstvu, a na kraju i drugi u Kupu.

U novoj europskoj sezoni je novost da neće biti više samo dav europska klupska natjecanja, već tri. Uz Europsku ligu prvaka i Europa Cup igrat će se Europa Trophy.

Novost je i što se više u Europi ne gleda rejting igrača, a to je do jučer odlučivalo o tome u kojem će natjecanju igrati koji klub, zatim i u kojem će se krugu natjecanja uključivati u natjecanje. Sad se nositelji računaju isključivo na osnovu rezultata u Europi u posljednje tri sezone, a kad se sve zbrojilo i oduzelo, Libertas Marinkolor je drugi razred.

Najuspješnijih osam ima izravan plasman u Ligu prvaka, idućih osam razigrava za preostala četiri mjesta u najelitnijem europskom klupskom natjecanju. Četvorka koja ne uspije izboriti Europsku ligu prvaka, te plasirani od 17. do 32. mjesta su sudionici Europa Cupa, a tu je mjesto zaslužio po rezultatima Libertas Marinkolor. Oni, koji su po uspješnosti u zadnje tri sezone plasirani od 33. mjesta i slabiji, kao I oni koji nisu nastupali protekle tri sezone u Europi, igrat će u novom europskom kupu, trećem po važnosti.

Europska stolnoteniska federacija još nije održala ždrijeb europskih kupova. Libertas Marinkolor će naknadno doznati svoj europski put, ali će sutra, u subotu, 4. srpnja, doznati protiv koga će igrati u polufinalu završnog turnira Kupa Hrvatske, hoće li mu suparnik biti na putu do finala StaRR, aktualni prvak, ili Vodovod Osijek, ili pak GSTK Zagreb, koji brani naslov pobjednika Kupa Hrvatske, a koji je domaćin turnira, koji će se igrati u dvorani u Samoboru.

Također na sutrašnjoj Skupštini HSTS-a bit će određen raspored nove sezone HEP Hrvatske Super lige u kojoj će Libertas Marinkolor, aktualni doprvak opet za cilj imati osvajanje naslova prvaka Hrvatske.

image
Tomislav Japec, stolnotenisač Libertas Marinkolora foto: Tonči Vlašić
18. travanj 2024 18:44