StoryEditorOCM
NogometUSPJELI SU! |

DUBRAVKA, NEDJELJA, 27. RUJNA - ZELENI DAN Događaj koji ne smijete propustiti: ‘Sokol se vraća kući‘

Piše Tonči Vlašić
22. rujna 2020. - 17:26
Bila je nedjelja, 15. listopada 2017. godine. Počelo je natjecanje u Drugoj županijskoj nogometnoj ligi. Sokol iz Dubravke, koji je obnovio djelovanje nakon devet godina i koji će, dok ne obnovi svoje igralište, biti domaćin na Gnjilama, na Grudi, pobjedom je obilježio povratak. Slavio je sa 4:1 u Putnikovićima protiv istoimenog domaćina. Ivo Kovačević je s dva pogotka, prvi u 12., a drugi u 30. minuti, donio 2:0 vodstvo Sokolu na igralištu Banjar. Nakon 15-ak minuta igre u nastavku Romano Levanat je prepolovio zaostatak domaćina, koji se sve do 88. minute nadao kako bi mogao do novog pogotka i boda, ali u zadnje tri minute nova dva pogotka Sokola: Antonio Miljević je postigao treći pogodak u 88. minuti, a četvrti u 90. minuti Lukša Urlović. Miljević i Urlović su u igru ušli u nastavku utakmice.    

Sokol je te sezone osvojio prvo mjesto, te se plasirao u Prvu županijsku ligu. Slavilo se nakon zadnje utakmice na Gnjilama, a i tad je glasno i jasno rečeno: Kad smo 2017., točno 80 godina nakon osnivanja kluba (Sokol je osnovan 1937. godine), pokrenuli ponovno priču, a nije nas bilo nigdje punih deset godina, rekli smo: 'Prvo moramo vratiti Sokola na teren, da se opet čuje za nas, te će na taj način biti lakše ostvariti najvažnije, a to je da Sokol opet igra u svojim Lužama!'

Više od dvije godine su išli od vrata do vrata, pripremali se za početak radova, a onda su 16. siječnja ove godine zavrnuli rukave. Sjećamo se proglasa, kojeg su napisali, te polijepili na nekoliko mjesta po Dubravci: 'Poštovani mještani, gradnja našeg igrališta u Lužama je počela. Za radove nam je potrebno oko 500 kubika zemlje za nasipanje. Ovim putem molimo svakoga tko je u mogućnosti pomoći doniranjem zemlje. To bi nam bilo od velike pomoći. Želimo omogućiti povratak Sokola doma, nastaviti bogatu tradiciju Kluba te dati mladima priliku da se druže i igraju u svom mjestu. Vodstvo kluba će osigurati ukrcaj zemlje i dovoz do igrališta!'.

- Ova naša akcija je više od utakmice. Ovu 'utakmicu' ne smijemo izgubiti. Cijela jedna generacija mladića iz Dubravke je ostala zakinuta. Nije imala priliku igrati u svom mjestu, u Lužama – rekao je Paulino Hendić, predsjednik Sokola.

image
Luže na početku 2020. godine

image
Srpanj 2020. - zazelenio se travnjak Nogometnog kluba Sokol foto: Tonči Vlašić

image
Novo ruho igrališta Nogometnog kluba Sokol u Dubravci - kolovoz 2020. godine foto: Tonči Vlašić

image
Novo ruho igrališta Nogometnog kluba Sokol u Dubravci - kolovoz 2020. godine foto: Tonči Vlašić

image
Novo ruho igrališta Nogometnog kluba Sokol u Dubravci - kolovoz 2020. godine foto: Tonči Vlašić


Od tada do danas svi kojima je Sokol i Dubravka u srcu 'igrali' su tu 'utakmicu', koju nisu smjeli izgubiti. Radili su dan i noć. U nedjelju, 27. rujna 2020. godine, ta njihova utakmica završava. U 16 sati njihov Sokol je u 2. kolu sezone 2020./21. u Prvoj županijskoj ligi domaćin na svojim Lužama Gusaru iz Komina!

Danas su po Dubravci, cijelim Konavlima, plakati: Sokol se vraća kući! 

image
Plakat - svi u Dubravku, u nedjelju, 27. rujna 2020. godine
19. travanj 2024 17:45