StoryEditorOCM
KošarkaŠPANJOLSKA |

TUŽNI SU KAPETANI BARCELONE, I MESSI, I TOMIĆ Dubrovčanin za Marcu: ‘Jednostavno nismo igrali dobro u finalu. Ovo je za nas težak udarac!‘

Piše Tonči Vlašić
1. srpnja 2020. - 13:06
Naslovnica Marce u srijedu, 1. srpnja 2020. - dvije tuge Barcelone, nogometna (Messi, Rakitić i ekipa su sve dalje i dalje od naslova prvaka) i košarkaška (Baskonija je dobila u finalu Tomića i ekipu)
Tužna je Barcelona. Nogometaši su sve dalje i dalje od naslova prvaka, Leo Messi, Ivan Rakitić i ostali su u utorak, 30. lipnja, ostali bez pobjede protiv Atletico Madrida (2:2) na svom terenu, te je Real Madrid u velikoj prednosti (ima bod više, ali i utakmicu manje, dok kraja Real ima odigrati šest, a Barcelona pet utakmica). Tuga je i zbog košarkaša Barcelone, koji su poraženi 69:67 u finalu završnog turnira za prvaka Španjolske. S druge strane nije bio najveći rival, Real Madrid, već momčad iz Vitoria-Gasteiza, glavnog grada provincije Álava te glavnog grada španjolske autonomne zajednice Baskije. Baskonija je dobila Barcelonu u finalu, te po četvrti put postala prvak, prvi put nakon deset godina uz napomenu kako je sva četiri trijumfa potpisala u ovom stoljeću (2002., 2008., 2010. i sad 2020.).

Zbog pandemije koronavirusa po prvi puta se u povijesti španjolske košarkaške lige igrala samo jedna finalna utakmica, završni turnir s dvanaest najboljih sastava ligaškog dijela u trenutku prekida, u jednom gradu (Valenciji), jednoj dvorani i to bez prisustva gledatelja.

- Znali smo da se u ovakvom formatu, s jednom utakmicom u finalu, može bilo što dogoditi. A dogodilo nam se upravo ono najgore. Izgubili smo finale u posljednjim sekundama. Ovo je za nas težak udarac – rekao je za Marcu, španjolski sportski dnevnik, Dubrovčanin Ante Tomić, 33-godišnji kapetan Barcelone.

image
Marca je donijela komentar Ante Tomića, kapetana Barcelone, nakon poraza u finalu

image
Slavlje Baskonije na portalu marca.com


Barcelona nije uspjela prekinuti post u španjolskom prvenstvu. Zadnji naslov osvojila je 2014. kad je u finalu doigravanja s 3:1 bila bolja od Real Madrida.

- Nakon dobro odigranog turnira, u ovoj finalnoj utakmici nismo bili uspješni u napadu. Samo 67 postignutih koševa dovoljno govori. Uputili smo puno isforsiranih i prebrzih šuteva. Baskoniji čestitam na pobjedi i naslovu. Nama ostaje samo to drugo mjesto... – rekao je Tomić, kojeg je trener Svetislav Pešić ostavio u završnici susreta na klupi. Tomić je za 17 minuta provedenih u igri postigao samo dva koša (uputio je samo jedan šut iz igre i pogodio), imao šest skokova, tri osvojene lopte, te po jednu asistenciju i blokadu. Marca ističe kako su udarni igrači Barcelone zakazali u finalu, a prije svega Nikola Mirotić, koji je doveden iz NBA lige i koji je trebao donijeti Barceloni trofeje u sezoni 2019./20., a ona je na kraju ostala bez ijednog. Španjolski Superkup je izgubila od Real Madrid, u Kupu kralja je zaustavljena u četvrtfinalu od Valencije, dok je Euroliga otkazana zbog pandemije koronavirusa.

Barcelona je za sve bila prvi favorit za osvajanje prvenstva, bila je najbolja u ligaškom dijelu, a pogotovo su njezini izgledi za trofej prvaka Španjolske porasli kad Real Madrid nije uspio u skupini završnog turnira izboriti plasman u polufinale.
Tomić je u Španjolsku stigao u siječnju 2010. godine kad je dres Zagreba zamijenio dresom Real Madrida za koji je igrao do ljeta 2012. kad je prešao u Barcelonu. Kapetan Barcelone je od ljeta 2018. godine. S Realom je osvojio Kup kralja 2012., a s Barcelonom naslov prvaka Španjolske 2014., Kup kralja 2013., 2018. i 2019., te španjolski Superkup 2015. godine.

Barcelona, piša Marca, uskoro počinje slagati momčad za novu sezonu (ne spominje imena, na koga računa i dalje, a koga želi dovesti, ostaje li trener Pešić ili ne, što je s Tomićem?). Cilj je u njoj uzeti sve trofeje u Španjolskoj, ali i Euroligu. Naravno, i najveći rival – Real Madrid – ima isti cilj, ali pitat će se (opet), pišu španjolski mediji, i druge. Baskonija je dokazala kako druge ne treba otpisati iako se teško oteti dojmu kako bi teško momčad iz Vitoria-Gasteizua uspjela da se finale nije igralo na jednu, a ne na tri pobjede. U tom slučaju vjerujemo kako bi se u velikom finalu za trofej tukli Real i Barcelona, dva najveća.

image
Ante Tomić (Barcelona) u sezoni 2017./18. nakon pobjede protiv Unicaje u Blaugrani foto: Tonči Vlašić


Tomić je u 28 utakmica u španjolskom prvenstvu u sezoni 2019./20. u prosjeku igrao gotovo 20 minuta, ubacivao 9,5 koševa uz postotak uspješnosti šuta iz igre 66 posto, imao 5 skokova, 1,4 asistencije... Valorizacija 13,6, a po tome je bio drugi najbolji igrač Barcelone. Samo je od njega uspješniji bio Mirotić, koji je bio MVP ligaškog dijela sezone.
24. travanj 2024 01:49