StoryEditorOCM
KošarkaUSPUT ZABILJEŽENO |

RAGUSA LOVI I DRUGO DOMAĆE FINALE Tko bi gori, sad je doli, sad Medveščak ne gasi semafor kad pobijedi Ragusu

Piše Tonči Vlašić
2. travnja 2021. - 12:15
Utakmica Medveščak - Ragusa 77:66 odigrana je 20. ožujka 2021. u Zagrebu, a devet dana poslije, kad su u istoj dvorani na Peščenici igrale odbojkašice zagrebačkog Dinama i Dubrovnika, još uvijek je veliki semafor podsjećao na derbi košarkašicaTonči Vlašić

Ragusa je spremna za polufinale Kupa 'Ružice Meglaj Rimac'. Zadatak im je u Gospinom polju svladati Požegu. U bitku za finale kreću od 15.30 sati u Gospinom polju ovog petka, 2. travnja. Uspiju li, igrat će po treći put u povijesti u velikom finalu, koje će se ove godine igrati na neutralnom terenu. Gdje, odlučit će Hrvatski košarkaški savez nakon što se sutra, u subotu, 3. travnja, u Osijeku odigra drugo polufinale u kojem su suparnice Mursa Osijek i Šibenik. Zna se već termin finala - nedjelja, 11. travnja s početkom u 17 sati. Hrvatska televizija će izravno prenositi ogled u kojem se dijeli prvi domaći trofej u sezoni 2020./21. 

Prva dva finala kupa Ragusa je izgubila. Nije uspjela iznenaditi Medveščak, ni u Rijeci 2015., a ni u svom Gospinom polju tri godine poslije. Medveščak je Ragusu zaustavio i 2019. godine na Final fouru, ali tad u polufinalu, a prošle godine je Ragusa trebala biti domaćin završnog turnira, koji zbog korone nije odigran, kao što nije ni završnica prvenstva.

Ove godine Ragusa je već ostvarila svoj najveći uspjeh u prvenstvu. Prvi put u povijesti igrat će u finalu doigravanja za prvaka, i po svemu sudeći će u to finale na tri pobjede ući s pozicije broj jedan. Prevedeno, u slučaju eventualne majstorice, pete utakmice, bit će domaćin. Ragusa je u prvenstvu prva, lider, sa samo jednim porazom, i to od Medveščaka u Zagrebu. Medveščak je slavio sa 77:66 te uspio ono što nije nitko 735 dana. 

U ponedjeljak, 29. ožujka, odbojkašice Dubrovnika su igrale u Zagrebu protiv Dinama prvenstvenu utakmicu 20. kola Hrvatske Super lige. Odbojkašicama Dinama je domaći teren dvorana na Peščenici, koja je i dom košarkašica Medveščaka. Iako je od pobjede Medveščaka protiv Raguse prošlo devet dana, na glavnom semaforu je i dalje stajao rezultat derbi utakmice 7. kola Lige za prvaka Prve hrvatske lige košarkašica. Budući odbojkašice ne koriste isti semafor za svoje utakmice, rezultat košarkaškog derbija stajao je na glavnom semaforu i nakon ogleda Dinama i Dubrovnika u Hrvatskoj Super ligi odbojkašica. Stajat će tako sve do nove košarkaške utakmice na Peščenici.

image
I drugi, manje semafor, nasuprot velikog u zagrebačkoj dvorani Peščenica, podsjeća devet dana poslije na uspjeh košarkašica Medveščaka, odnosno prvi poraz Ragusa u prvenstvu nakon više od dvije godine, točno 735 dana i čak 34 prvenstvene pobjede u nizu
Tonči Vlašić

Unatrag par godina, kad je Ragusa uspjela prekinuti rekord Medveščaka, koji je sad nadmašila, dubrovačke košarkašice su uživale u pogledu na semafor, na pobjedu u tom trenutku protiv aktualnih prvakinja i pobjednica Kupa. Sad je situacija drugačija. Sad je Ragusa naša najbolja ekipa, koja je blizu ostvariti ono što je uspjelo nekoliko puta Medveščaku - osvojiti duplu krunu. Medveščak je već predao krunu u Kupu, a u prvenstvu je on najbliži da bude suparnik Ragusi u velikom finalu. Ragusa pak lovi svoje prve trofeje u klupskoj povijesti. Hoće li prvog uloviti već u nedjelju, 11. travnja?

Ragusa gori od želje da tako bude, ali u ovom trenutku razmišlja isključivo o Požegi, kako svladati vodeću ekipu Lige za ostanak Prve hrvatske lige, te izboriti novo finale. 

image
Košarkašice Raguse - ekipa koja lovi oba domaća trofeja u sezoni 2020./21.
Tonči Vlašić
25. travanj 2024 04:28