StoryEditorOCM
ZabavaZAPAŽEN REZULTAT |

WOMEN‘S BANK WALK - Dubrovnik opet prvi po prikupljenim donacijama

Piše DV
23. rujna 2020. - 16:58
Simboličnim hodom preko Straduna, već šestu godinu za redom, 5. rujna obilježen je Women's Bank Walk. Dan iza održana je humanitarna večera za ograničeni broj ljudi, zbog poštivanja epidemioloških smjernica. Iako je kampanja još uvijek u tijeku, Dubrovnik prednjači pred 93 grada gdje se događaj održao, s prikupljenih šest tisuća eura! U prikupljena sredstva uključene su donacije sudionika, ali i onih (pravnih i fizičkih osoba) koji su danima uplaćivali novac na račun udruge jer fizički nisu mogli sudjelovati na događajima, te donacije od 30 eura za svakog sudionika od strane finskih sponzora. Time je omogućena profesionalna edukacija za 200 žena u Africi i Aziji. Novac je namijenjen poboljšanju kvalitete života žena u nerazvijenim zemljama, u smislu obrazovanja i usavršavanja znanja. Valja napomenuti da je ovo druga godina za redom da je Dubrovnik na prvom mjestu po prikupljenim donacijama od svih gradova diljem Finske i ostatka Europe gdje se događaj održava.

Zbog spriječenosti većine sudionika situacijom oko koronavirusa (nepostojanja direktnih letova, obvezne samoizolacije pri povratku…) ovogodišnji Women's Bank Walk nije bio kao što je isprva planiran, već se kao takav odgađa za dogodine. Kyösti Mäkimattila, najpoznatiji finski tango kralj, pjevač i pjesnik trebao je nazočiti događaju te nastupati na humanitarnoj večeri idući dan. Zbog svega toga večera se održala za 20 osoba koje su dugogodišnji sudionici Women's Bank Walk-a, uz nastup violončelistice Mihaele Čuljak i video obraćanja Kyöstija Mäkimattile.

Predsjednica Women's Bank-a Anni Vepsäläinen oduševljena je uspjehom događaja u Dubrovniku: „Women's Bank Walk naš je najveći i najuspješniji koncept događaja. Zajedno sa sudionicima iz cijelog svijeta prikupljamo novac već 11 godina za podršku održivom poduzetništvu i egzistenciji žena u nerazvijenim zemljama. Veliko mi je zadovoljstvo pratiti energiju Womens' Bank Dubrovnika u postizanju uspjeha godinu za godinom. Zahvalna sam svim donatorima, sponzorima i volonterima u Dubrovniku koji su omogućili da se ovo dogodi! Vašom dragocjenom pomoći omogućili ste 200 profesija za žene kojima je potreban start da bi zaradile za život. Hvala!“

Uz poštivanje epidemioloških mjera, ovogodišnji Women's Bank Walk održao se u ukupno 78 gradova u Finskoj i 15 gradova diljem Europe. Ukupno je prikupljeno 52 794 eura donacija, čime je omogućena profesionalna edukacija za 1759 žena u nerazvijenim zemljama. Kampanja je u tijeku do 31.12.2020., stoga se očekuje i porast broja donacija. Ove godine Dubrovnik je bio prvi u prikupljenim donacijama, slijedi ga Helsinki  s 3 255 eura, te Espoo s 2 675 eura.

Humanitarna organizacija koja je pokrenula simbolični hod za žene, Women's Bank (Naisten Pankki), osnovana je 2007., po povratku skupine finskih poslovnih žena iz Liberije, koje su zatečene viđenim siromaštvom tamo, odlučile pomoći. Od tada do danas prikupljeno je više od 16,8 milijuna eura donacija za borbu protiv siromaštva. Bazirali su se na žene i na njihove mogućnosti samostalnog rada i zarađivanja. Ideja je educirati ih i na taj im način pomoći da same zarade za život jer se tako podiže kvaliteta života kako žena, tako i djece te u konačnici i cijele lokalne zajednice.
 
17. travanj 2024 15:16