StoryEditorOCM
ZabavaTV SERIJA TJEDNA |

UBIJANJE EVE Sandra Oh ne glumi dobro samo liječnicu, već i tajnu agenticu

Piše Gabrijela Bijelić
1. srpnja 2020. - 11:12
Prije dvije godine, kad je premijerno emitirana na BBC America, činila se kao tek jedna u nizu wanna-be otkačenih crnohumornih serija s primjesama detektivskog, no ubrzo se izrodila u pravi mali TV fenomen. 'Killing Eve' ('Ubijanje Eve') prilagođeni je špijunski triler o psihopatskoj plaćenoj ubojici Villanelle (Jodie Comer) i njezinoj progoniteljici, frustriranoj agentici britanske obavještajne službe Eve (Sandra Oh, liječnica iz 'Uvoda u anatomiju').

Kroz tri sezone i 24 nastavka gledatelji prate sraz dviju osebujnih karaktera, žena koje se nadmeću inteligencijom i protokom vremena razvijaju međusobnu fascinaciju kakva se rijetko viđa na malim ekranima. Zasnovana na literarnom predlošku Lukea Jenningsa, 'Killing Eve' nudi akciju i karakterizaciju likova u finim omjerima.

Nasilje ovdje nije u prvom planu, važnije je prikazati tajne ljudske prirode kojima je nasilje vanjska manifestacija. Drugim riječima, serija ne poseže za krvavim scenama samo radi dojma ili prepasti konzumenta, već isključivo kad je to 'potrebno' zbog tijeka radnje. Glavna junakinja- asasin u maniri bondovskog 'globtroterizma' šeće gradovima Starog kontinenta i obavlja eliminacije pod pokroviteljstvom tajanstvenog Konstantina (danski glumac Kim Bodnia iz hvaljene serije 'Most').

Hladnokrvnoj i društveno neprilagođenoj Villanelle karakterno se suprotstavlja emotivno topla Eve, konvencionalna zaposlenica MI5 frustrirana poslovnom rutinom. Dvije žene dijametralno različitih osobnosti poveže potjera kojoj se ne nazire kraj, međuigra u kojoj se otkriva međusobna naklonost, ma koliko iščašena bila.

Ovaj serijal britanske produkcije, suprotno očekivanjima, ne temelji se na forsiranju ženske kvote u stilu naših izbornih kandidacijskih lista. Glavne junakinje ovdje nisu zbog poštivanja postotka rodne ravnopravnosti, već zbog snažnih psiholoških profila koji nemaju veze sa spolom. Mlada Liverpulčanka Jodie Comer zrelo je srasla s ulogom zločinke kojoj je manijakalno zadovoljstvo nekome oduzeti život, i pritom ga još gledati u oči.

Dvadesetak godina starija kolegica Sandra Oh standardno je pouzdana kao Villanelleina zrcalna suprotnost. Na matičnom tržištu već je najavljeno snimanje četvrte sezone serijala koji su dosad, redom uspješno, potpisivale žene. Nema razloga da iz ove subverzivne mješavine špijunskog trilera, akcijske avanture, komedije i psihološke drame ne izrodi novi napad iz zasjede na žanrovske klišeje.
16. travanj 2024 20:03