StoryEditorOCM
ZabavaFILM TJEDNA |

SHANG -CHI I LEGENDA O DESET PRSTENOVA Vizualno fascinantan spektakl koji fino spaja kinesku tradiciju s marvelovštinom i ističe važnost obitelji

Piše Gabrijela Bijelić
10. rujna 2021. - 15:54
Glavni junak Shang- Chi ( Simu Liu) suočava se s davno izbugljenim ocem (hongkonški veteran Tony Leung)Ilustracija

Kad je Disneyev studio najavio film o Shanq-Chiju, čak su i dobri poznavatelji Marvelova univerzuma morali dvaput zaguglati kako bi u arhivi pronašli nešto više o liku i djelu ovog superjunaka nastalog 1973., u jeku kung fu groznice i godini smrti majstora borilačkih vještina Brucea Leea. Pedesetak ljeta kasnije, pred nama je stripovska ekranizacija priče o momku lišenom supemoći koji bježi od bremena obiteljskog nasljeđa i pokušava organizirati život daleko od očeva pogubnog utjecaja.

image
Prizori borbi u selu zaštićenom labirintom od bambusa
Ilustracija

Akcijski spektakl pod nazivom 'Shanq- Chi i legenda o deset prstenova'', prvi Marvelov film s azijatskim glumcem u naslovnoj ulozi, mnogo je više od iskaza pomodne hollywoodske rasne uključivosti. Riječ je o vizualno raskošnoj kombinaciji marvelovskog modernizma, kineske mitologije i tradicije wuhia, dalekoistočnog žanra koji drevnim ratnicima pripisuje nadnaravne moći. Reprezentant wuhije ovdje je lik junakova oca Xua Wenwua, dijaboličnog klanovskog vođe kojeg sugestivno tumači hongkonški veteran Tony Leung. Okrutnost i emocionalna zasljepljenost ovom liku daje na trodimenzionalnosti.

Nešto je manje kompleksan Simu Liu u glavnoj ulozi zlotvorova sina i učenika Shang-Chija. Glumcu kanadsko-kineskih korijena simpatičnosti i elana ne nedostaje, no svoj karakter će u novim nastavcima (a sigurno će ih biti) morati glumački nadograditi kako ne bi ostao u sjeni filmskog oca.

image
Shang -Chi sa sestrom Xu Xialing i prijateljicom Katy

Shangovu šašavu suputnicu Katy utjelovljuje Awkwafina, američka reperica i glumica koja svojim azijskim korijenima i fizičkim predispozicijama u filmu pristupa s duhovitim odmakom. Malezijska zvijezda Michelle Yeoh (Tigar i zmaj, Star Trek: Discovery) kao Shang Chijeva teta Ying Nan zrači produhovljenošću i duša je junakova zavičajnog sela, pitoresknog komadića raja kojemu osovine zla prijete uništenjem.

Novi adut iz Marvelova carstva po mnogočemu je osobit. Osim obavezne pustolovno-borilačke potke (borbe na skelama nebodera, odlično iskorišten motiv društvenih mreža kroz viralni hit Bus boya...), 'Shang-Chi' među dosadašnjim hitovima najdublje pristupa obiteljskoj problematici.

Žal za majkom, otpor prema očevu zlosilju, te razdvojenost glavnog junaka od sestre Xu Xialing (podglumljena u interpretaciji Mang'er Zhang) koja će kasnije imati nesagledive posljedice fino su uklopljeni u cjelinu.

image
Voda se u filmu javlja u neobičnim agregatnim stanjima

Priroda u blockbusterskom debiju redatelja Destina Daniela Crettona koristi se na dosad neviđene načine. Voda u pokretu i bambusovi labirinti hrabro se nose s mitskim čudovištima koja sišu dušu, a Shang-Chi grubu silu zamjenjuje finim rukovanjem magičnim prstenovima. A zna zapjevati i karaoke, kao svaki čestiti amater s Dalekog istoka. Za kraj preporuka gledatelju da nikako ne propusti dodatke. Nakon odjavne špice bit će ih dva, a jedan od njih šokira.

19. travanj 2024 08:13