StoryEditorOCM
ZabavaODLIČAN LJETNI RECEPT |

SEZONSKE DELICIJE Osvojit će vas pita od limuna koju ćete željeti pripremati češće!

Piše dv
25. srpnja 2020. - 12:40
Dobra hrana nudi vam laganu ljetnu deliciju, ukusnu i laku za pripremu. Evo sastojaka:

Za tijesto:
250 g glatkog brašna
125 g omekšalog maslaca
3 žumanjka
100 g šećera
korica jednog limuna
Za kremu:
500 ml mlijeka 
2 neprskana limuna
60 g škrobnog brašna
150 g šećera u prahu
6 žumanjaka
1 vanilin šećer
Za meringu:
3 bjelanjka
9 žlica kristal-šećera
sok pola limuna

image
Limun je glavni sastojak ljetne delicije


PRIPREMA


 
U posudu stavite brašno i na kockice narezan omekšali maslac. Usitnite sastojke prstima dok ne dobijete mrvičastu teksturu. Dodajte ostale sastojke i umijesite tijesto. Ako se tijesto mrvi, dodajte žlicu do dvije vode. Tijesto zarolajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na najmanje sat vremena.

Dok se tijesto odmara, skuhajte kremu. Nakon stajanja tijesto valjkom razvaljajte u oblik kalupa, stavite u kalup, prekrijte papirom za pečenje te stavite suhi grah, rižu ili kuglice za pečenje da se tijesto ne diže. Pecite u zagrijanoj pećnici 20 minuta na 180 °C. U veću posudu stavite mlijeko i na trake narezanu koricu neprskanog limuna. Stavite da sastojci lagano prokuhaju. U drugu posudu stavite žumanjke, šećer u prahu i škrobno brašno.

Dobro izmiješajte pjenjačom dok ne dobijete glatku smjesu bez grudica. Zakuhano mlijeko s limunovom koricom pustite da se malo ohladi te procijedite da odstranite mrvice i koricu. Mlijeko malo po malo dodajte smjesi žumanjaka i šećera. Kada ste sve ujedinili, vratite u posudu za kuhanje i skuhajte kremu.

Skuhanu kremu možete odmah izliti na pečeno tijesto. Prekrijte kolač prozirnom folijom da vam se ne stvori kožica dok ne stavite meringu. Bjelanjke istucite u čvrsti snijeg, postupno dodajte šećer dok ne dobijete čvrst šlag. Premjestite na paru i miksajte do potrebne čvrstoće i sjaja. Maknite foliju s ohlađenog kolača te nanesite špatulom meringu.

Kuhinjskim brenerom “ispecite” gornju površinu meringe.

 
22. travanj 2024 17:09